www.forum.fantazyzone.pl
Forum dyskusyjne portalu literackiego fantazyzone.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Popularność i reklama
Autor Wiadomość
hidden_g0at 
Iluvatar
Jesteśmy starzy i nienormalni

Wysłany: 2006-11-06, 00:14   

http://mx.foxnet.pl/szept...f996d28717#1817
:)

All zmoro and potworo,
co się czynicie podporą what you do to support
gadziny przewrotnej witej, gadziny Przewrotnem total,
jadowitej, poisonous,
co trzecią część gwiazd zuchwale at a third of the stars zuchwale
ujęła niebios powale, has included the heavens powale,
Gordanie Gordana

Poziom: 38 HP   8%   348/4353
   MP   100%   2078/2078
   EXP   48%   74/153
Legolas 
Administrator
Friend of Dwarves

Wysłany: 2006-11-06, 18:57   

Boże... Jak tak czytam opinie o nas na innych stronach to aż mi się chce tworzyć ten serwis :D Z resztą w podobnym tonie dostaliśmy też maila... Czyż nie hidden??

Poziom: 30 HP   4%   93/2333
   MP   100%   1114/1114
   EXP   28%   28/99
Wocemir 
Goblin

Wysłany: 2006-11-07, 22:14   

Macie, kurczę, szybki zryw. A maila ( bo sądzę, że o mojego chodzi) pisałem tak, jak uważałem i uważam nadal.

Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   44%   4/9
Legolas 
Administrator
Friend of Dwarves

Wysłany: 2006-11-07, 23:53   

Wocemir napisał/a:
Macie, kurczę, szybki zryw.
W jakim sensie szybki zryw??

MP   100%   1114/1114
   EXP   28%   28/99
the hell 
Goblin

Wysłany: 2006-11-08, 14:59   

Wyłapaliscie ten post prawie dokładnie dzień po jego publikacji.

PS. Też jestem z tego klubu :P

Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   11%   1/9
Legolas 
Administrator
Friend of Dwarves

Wysłany: 2006-11-13, 08:58   

Chciałbym z wielką dumą ogłosić że dzięki Waszym głosom nasza strona w VI edycji konkursu InetAwards - Promocja Twórców Internetu, zajęła pierwsze miejsce w swojej kategorii! Serdecznie dziękujemy za głosy i liczymy na więcej!!

MP   100%   1114/1114
   EXP   28%   28/99
DJAS 
Hobbit

Wysłany: 2009-11-25, 09:36   

Z przykrością widzę, że FZ umiera powoli... Macie jakieś pomysły, żeby coś z tym zrobić? Może jakaś nagroda książkowa za opowiadanie miesiąca, jakaś mniejsza nagroda za debiut miesiąca? Wiem, że na FZ są ludzie młodzi i bez kasy. Ja mogę zaofiarowac na ten cel powiedzmy 10 - 15 zł miesięcznie. Może jakieś inne środki promocji... Szkoda serwisu, bo istnieje już kilka lat. Wracając po latach przerwy, okazało się, że większość takich serwisów, na których publikowałem, już padło. FZ istnieje i niech się znów rozwinie przynajmniej do poziomu sprzed kilku lat!

Pozdrawiam FZ-towców!

Poziom: 12 HP   0%   0/319
   MP   100%   152/152
   EXP   66%   18/27
marekscieszek 
Ajar

Wysłany: 2009-11-25, 15:41   

No, co Ty, DJASIE. Trochę przesadziłeś z tą agonią, i to więcej niż trochę. Chociaż słuszność jest po Twojej stronie. Przydałby się rzeczywiście zastrzyk świeżej krwi, bo tak się jakoś anemicznie porobiło. Tylko sam popatrz. Niemal każdy miesiąc przynosi nam przychód w pogłowiu debiutantów. Mniej więcej do pierwszych opinii zamieszczanych przezeń opowiadań. Potem już nie jest tak różowo. Po nowych użytkownikach ginie ślad.

Wena

Poziom: 27 HP   4%   71/1795
   MP   100%   857/857
   EXP   30%   25/83
Pietras 
Hobbit

Wysłany: 2009-11-25, 16:00   

A z drugiej strony jest też stała grupa, prawda?

MP   100%   152/152
   EXP   37%   10/27
marekscieszek 
Ajar

Wysłany: 2009-11-25, 18:15   

Im nas więcej, tym lepiej. W kupie siła. W kupie raźniej. Kupy nikt nie ruszy.

Wena

MP   100%   857/857
   EXP   30%   25/83
Melfka 
Iluvatar
Wiedźma bagienna

Wysłany: 2009-11-25, 19:42   

DJAS napisał/a:
Z przykrością widzę, że FZ umiera powoli... Macie jakieś pomysły, żeby coś z tym zrobić?

Przede wszystkim trzeba by stronę zmodernizować, bo jest więcej niż przestarzała, a przez to nieatrakcyjna dla ludzi.
Potem można się zająć reklamą. Najlepszy pomysł to rozreklamowanie konkursu literackiego - z nagrodą pieniężną (podejrzewam, że ok. 100zł), na różnych stronach związanych z fantastyką i forach "literackich".
To może pomóc.

marekscieszek napisał/a:
Kupy nikt nie ruszy.

Bo kupa śmierdzi :lol:

Poziom: 33 HP   5%   149/2982
   MP   100%   1424/1424
   EXP   43%   51/117
DJAS 
Hobbit

Wysłany: 2009-11-25, 20:19   

Uzbieramy 100 miesięcznie? Jeśli tak, to wchodzę.

Pewnie, że przesadziłem z tym umieraniem FZ, ale ruch tu kiepski, sami to przyznacie. Aż dziw bierze, że taki odzew był po moim wpisie.

Co do komentarzy - mnie właśnie na FZ podoba się to, że każdy komentuje tekst tak, jak to czuje. Nie ma ściemy i podlizywania się. Pewnie młodzi tego nie wytrzymują i idą na opowiadania.pl, gdzie można dostać wysokie noty za chłam. Za to tu możemy się faktycznie czegoś od siebie nauczyć.

Modernizacja, to realny plan, czy marzenia? Bo jeśli coś odległego, to nie ma co czekać tylko rozreklamujmy konkurs. Pieniądze są fajne, ale dwie wygrane w roku mogą klientowi ściągnąć urząd skarbowy na głowę, o ile się nie mylę.

Stała grupa - OK, to szkielet, ale jakieś mięśnie by się przydały, co by kosteczkami ruszać :)

MP   100%   152/152
   EXP   66%   18/27
Melfka 
Iluvatar
Wiedźma bagienna

Wysłany: 2009-11-25, 23:11   

DJAS napisał/a:
Uzbieramy 100 miesięcznie? Jeśli tak, to wchodzę.

Miesięcznie? Pewnie nie. I też nie byłoby sensu, bo na taki konkurs, jeśli dobrze rozgłosić, wiele ludzi wyśle prace (rzadko kiedy naprawdę dobre :P ) - a wszystkie trzeba przeczytać i ocenić i najlepszą wybrać (kto by to robił?).

DJAS napisał/a:
Co do komentarzy - mnie właśnie na FZ podoba się to, że każdy komentuje tekst tak, jak to czuje. Nie ma ściemy i podlizywania się. Pewnie młodzi tego nie wytrzymują i idą na opowiadania.pl, gdzie można dostać wysokie noty za chłam. Za to tu możemy się faktycznie czegoś od siebie nauczyć.

I tego w żaden sposób nie należy zmieniać.

DJAS napisał/a:
Modernizacja, to realny plan, czy marzenia?

Podejrzewam, że marzenia. Niech się ludzie od spraw technicznych wypowiedzą. Pamiętam też, że kiedyś Ahri miał jakiś plan, ale zrobiło się nieciekawie, no i... jest jak jest, że tak powiem, nie rozdrapując starych konfliktów.

Cytat:
Bo jeśli coś odległego, to nie ma co czekać tylko rozreklamujmy konkurs.

Konkurs najpierw trzeba zorganizować, ustalić regulamin, nagrody, jury i takie tam. Czyli potrzeba kogoś, kto się tym zajmie.

DJAS napisał/a:
Pieniądze są fajne, ale dwie wygrane w roku mogą klientowi ściągnąć urząd skarbowy na głowę, o ile się nie mylę.

To chyba zależy, w jakiej sumie? I ile "klient" zarabia poza tym?
Masz kawalek mięśnia - znaleźć kogoś, kto się na tym zna :P .

DJAS napisał/a:
Stała grupa - OK, to szkielet, ale jakieś mięśnie by się przydały, co by kosteczkami ruszać :)

Ja od razu uczciwie powiem: nie piszę się. Mogę wspomóc radą i marudze... tzn. konstruktywnymi uwagami, ale na jakiekolwiek inne działania po prostu nie mam czasu. Za trzy tygodnie lecę do Stanów, a jeszcze sporo do zrobienia przed. Potem dwa tygodnie w amerykowie (i mała szansa, bym się wtedy aktywnie udzielała), do tego co weekend przez pół dnia i całą noc pomagam w dość dużym projekcie (a resztę czasu umieram z niedospania i próbuję robić takie różne przyziemne rzeczy, bez których żyć się nie da), nie wspominając już o tym, że powieść patrzy na mnie z wyrzutem, a praca zabiera 50 godzin tygodniowo (z dojazdami).
No, uzewnętrzniłam się, a wniosek krótki: jeśli przyjmę na siebie kolejne zobowiązanie, to na pewno coś - albo i wszystko po trochu - zawalę.

Poziom: 33 HP   5%   149/2982
   MP   100%   1424/1424
   EXP   43%   51/117
DJAS 
Hobbit

Wysłany: 2009-11-26, 09:21   

No właśnie 100 zł, to dużo, a książka za 40 zł, to realna sprawa. Wystarczy, że komisja zrzuci się w miesiącu po 5 zł, ja deklarowałem 10-15 i tak niech będzie. Mamy autorów wydających książki, to i autograf na takiej nagrodzie może być fajnym dodatkiem! To w konkursie głównym. Ja mam kilkanaście egzemplarzy jakiegoś sympatycznego, niszowego komiksu (brat szwagra pracuje w drukarni), niech to będzie do wyczerpania zapasu nagroda dla debiutanta miesiąca.
Konkurs na debiut miesiąca może być np. dla wszystkich zarejestrowanych użytkowników.
Nominacje do konkursu głównego może nadawać tylko komisja złożona z użytkowników, którzy mają powiedzmy półroczny staż na FZ i jakąś ilość postów. Natomiast samo głosowanie, niech będzie znów dla wszystkich zarejestrowanych. No i oczywiście tekst debiutanta też może być brany pod uwagę w konkursie głównym.

Poza tym uważam, że forma, w jakiej istnieje FZ jest całkiem niezła, jest inna od wszystkich i to jest siła witryny.

Może nie od razu, ale takim działaniem w ciągu roku powinno się FZ znów rozruszać. Poza tym, przecież możmy mieć jeszcze inne pomysły ;)

Melfka napisał/a:
DJAS napisał/a:
Pieniądze są fajne, ale dwie wygrane w roku mogą klientowi ściągnąć urząd skarbowy na głowę, o ile się nie mylę.

To chyba zależy, w jakiej sumie? I ile "klient" zarabia poza tym?
Masz kawalek mięśnia - znaleźć kogoś, kto się na tym zna .

Prezenty do 100 zł nie podlegają opodatkowaniu. :)

Melfka napisał/a:
Ja od razu uczciwie powiem: nie piszę się. Mogę wspomóc radą i marudze...

Melfko, po prostu bądź :) Ja też nie miałem czasu i przestałem się udzielać gdziekolwiek. Wierz mi, że bliźniaki do 1,5 roku, to kawał ciężkiej pracy. Teraz jest łatwiej. Wróciłem na FZ i najbardziej się cieszę, że miałem gdzie wrócić. Dlatego ci, którzy mają czas i chcą coś zrobić - powinni troszkę poświęcić się pracy dla strony. I to nie musi być wielkie poświęcenie... A parę takich osób tu jak widzę jest!

MP   100%   152/152
   EXP   66%   18/27
marekscieszek 
Ajar

Wysłany: 2009-11-26, 18:46   

Hm, hm, po trzykroć hm...

DJASIE, opracowałeś już cały system :) Może powinniśmy zacząć od czegoś niedużego, powiedzmy małego konkursu, jak ten z wełnianym smokiem, tylko bardziej w kierunku tych konkursów, swego czasu organizowanych przez Lil. Czyli jednorazowego, z własnymi zasadami (deadline, tematem, nagrodami). Tyle, że rozreklamowanego w sieci, zgodnie z naszymi skromnymi możliwościami. Reklama na papierze, w czasopismach fantastycznych to już chyba wydatek na głębszą kieszeń. System konkursów stałych, nagradzania za opowiadanie miesiąca, za recenzję w Recenzjonie czy za debiut, wiązałby się już niestety z reformą portalu - tak mi się wydaje.

A tak nawiasem, to konkursy miesięczne trwają wszak. I stygną, niebożęta. Jednemu z nierozwiązanych, to już się niedługo pierwszy wąs sypnie, a głosów ni chu-chu...

Wena

MP   100%   857/857
   EXP   30%   25/83
Pietras 
Hobbit

Wysłany: 2009-11-26, 18:56   

marekscieszek napisał/a:
Hm, hm, po trzykroć hm...

System konkursów stałych, nagradzania za opowiadanie miesiąca, za recenzję w Recenzjonie czy za debiut, wiązałby się już niestety z reformą portalu - tak mi się wydaje.

To zróbmy wreszcie tę reformę. Bo to trochę wygląda tak, że stoi sobie grupka wokół kupki i nie wiedzą co z nią zrobić.

Reforma portalu - mówimy o tym, jakby to było coś naprawdę odległego, nierealnego. Kurde, jeżeli pewne osoby nie mają czasu, to niech oddadzą obowiązki innym. Hidden kończy informatykę, ja zaczynam, Marek ma też wykształcenie z tym związane. Jestem pewien, że parę osób by się znalazło. Zbierzmy się wszyscy, opracujmy koncepcję. Później kwestie techniczne.

MP   100%   152/152
   EXP   37%   10/27
marekscieszek 
Ajar

Wysłany: 2009-11-26, 19:05   

Pietras napisał/a:
Marek ma też wykształcenie z tym związane

Dawno i nieprawda :P Po latach bez praktyki pozostał tylko papierek. Ale co do planu, koncepcji reformy, żeby nie powiedzieć rewolucji, to owszem, jak najbardziej. Tylko, że nie w tym wątku, bo to o reklamie wątek.

Wena

MP   100%   857/857
   EXP   30%   25/83
DJAS 
Hobbit

Wysłany: 2009-11-26, 19:13   

marekscieszek napisał/a:
DJASIE, opracowałeś już cały system :)

To tylko propozycja. Nie lubię rzucać pustych haseł. Jeśli macie lepsze pomysły - to konkrety proszę. Bo wcale nie twierdzę, że mój jest dobry. Za to jest konkretny. A tego potrzeba, nie pustej gadaniny. Działania trza!

Póki co wypowiedzieli się w tym temacie Marek, Pietras i Melfka. I to koniec FZ?
A co inni o tym sądzą?

PS. I nie miejcie mi za złe, że pojawiłem się nagle po latach i od razu rozrabiam :)

MP   100%   152/152
   EXP   66%   18/27
Wouldoo 
Sauron

Wysłany: 2009-11-28, 19:14   

Z tego co ogarnąłem, to pomysłem głównym jest rozpisanie konkursu na większą skalę, niż "Wełniany Smok", aby zaintrygować serwisem szersze grono "pisarzy"( mało który będzie zasługiwał na to miano:P), głównie spoza fz. Można by zawęzić działania do powyższego, i oddać się obserwacji rozwoju akcji;). Może i troszkę minimalistycznie, ale jest to jakiś początek.
A dokoła nieład.
Coś trzeba związać,
Coś trzeba złączyć,
Rozstrzygnąć coś.
Nic nie wiem.
Nie mogę znależć butów,
Nie mogę znależć siebie.
Boli mnie głowa. "

Poziom: 10 HP   0%   0/230
   MP   100%   110/110
   EXP   68%   15/22
Odpowiedz do tematu