www.forum.fantazyzone.pl
Forum dyskusyjne portalu literackiego fantazyzone.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Opinie na temat prac Hidden_g0at
Autor Wiadomość
Azazel 
Majar

Wysłany: 2007-11-14, 21:44   

Cytat:
Ale to kwestia gustów, ja lubię, gdy mnie motywować do szukania - a jak nie mam na to chęci, to się domyślam o co chodzi i sprawdzam po fakcie.

I ja też tak zazwyczaj czynie. Sprawdzam co znaczą dane "mądrości" po przeczytaniu. Ale drażni mnie to, że czasami opowiadanie/książka jest napisana względnie prostym i zrozumiałym językiem i czytasz sobie, wszystko fajnie jest, tekst wciąga cię po same uszy... aż ty nagle wyskakuję jedno mądre słowo i psuję całą przyjemność z czytania, bo zaczynasz rozkminiać: Co "to" do cholery znaczy? i Co "to" tutaj robi? Jeżeli już się piszę to albo prosto i przystępnie albo mądrze i naukowo. Takie mądre wstawki w łatwych i przyjemnych tekstach tylko mnie drażnią. No chyba, że są przypisy. Przyznaję, że ułatwiają czytanie, jednak nie każda książka je posiada Wracając jednak do tematu, to takie mieszanie stylów mądro/prosto nie zawsze wychodzi tekstowi na dobrze. Są jednak autorzy, którym owy mądry styl wybaczam. Jednym z nich jest przez Ciebie Hiddenie wspomniany Umberto Eco ("Imię róży czytałem" 3razy :P )

No ale każdy ma swoje zdanie na ten temat. :D

Poziom: 18 HP   2%   14/711
   MP   100%   339/339
   EXP   68%   31/45
Volthar 
Sauron

Wysłany: 2007-11-14, 22:48   

o, to skoro kontynuacje są, to ruszam na podbój<lol2>

[ Dodano: 2007-11-15, 01:04 ]
Więc przeczytałem:) Ja naprawdę nie wiem jak można tak dobrze pisać:| - bez błędów i tak rozmaicie. Niesamowite opisy...czytając czuję się jakbym tam był. Fabuła nieco baśniowa... taki horror baśniowy, ale mnie to w ogóle nie przeszkadza. Można powiedzieć, że nawet to mi się w tym podoba - taka innowacja:)
Cóż więcej rzec... jedyny błąd jaki znalazłem to: "Burza miał już się ku końcowi." haha. Ale to i tak pewnie tylko małe niedopatrzenie autora:P
Z niecierpliwością czekam na dalszy ciąg... Pozdrawiam.

P.S - sorki za post pod postem, ale to nie moja wina, że nikt przez dwie godziny nie komentował na tym forum:]

Poziom: 10 HP   0%   0/230
   MP   100%   110/110
   EXP   54%   12/22
hidden_g0at 
Iluvatar
Jesteśmy starzy i nienormalni

Wysłany: 2007-11-19, 19:16   

VoltharLordzie, dziękuję Ci bardzo za komentarz! Dopiero niedawno go zobaczyłem, więc teraz dopiero odpisuje. A bardzo się cieszę, że się podobało, tylko...
VoltharLord napisał/a:
Z niecierpliwością czekam na dalszy ciąg... Pozdrawiam.

...takiego nie będzie :) . To już jest koniec - wiem, że urwany jakby, ale chyba w najlepszym ku temu miejscu :)
pozdrawiam

All zmoro and potworo,
co się czynicie podporą what you do to support
gadziny przewrotnej witej, gadziny Przewrotnem total,
jadowitej, poisonous,
co trzecią część gwiazd zuchwale at a third of the stars zuchwale
ujęła niebios powale, has included the heavens powale,
Gordanie Gordana

Poziom: 38 HP   8%   348/4353
   MP   100%   2078/2078
   EXP   48%   74/153
Volthar 
Sauron

Wysłany: 2007-11-19, 23:05   

heh, trochę szkoda... ale poczekam na inny utwór;] Hmm... być może za jakiś czas zamieszczę dalszy ciąg mojego opowiadania, ale staram się nie śpieszyć, bo zaraz będziecie mówić, że pisane za szybko:P pozdrawiam

MP   100%   110/110
   EXP   54%   12/22
Don Centauro 
Elf

Wysłany: 2007-11-24, 17:40   

Ech.. Potrafisz zabajać człowieka na smierć :) Lubię ten twój styl, potrafisz zamieszać klimatem, raz bawiąc się w opowiqadanie grozy, czasem fantazy rodem z „Alicjii w krainie czarów” (bo tego porównania sie nie da uniknąć) i jeszcze okraszasz to swoim hiddenowskim stylem. Aż żal wyłapywać w takim opku błędy, no ale skoro są... To wypada, z recenzenckiego obowiązku, je przedstawić.

Cytat:
jakby puste od niedawna leżę nocnego łowcy.

Coś musiałem wynaleźć :D leże czy leżę? :D

Cytat:
Jeszcze jedno uderzenie i rozległo się trzaśnięcie - drąg pękł.

Gruby drąg kontra sowa – wygrywa sowa?

Cytat:
Wcisnęła mu coś w wymacaną na oślep dłoń. Pochyliła głowę, zbliżyła doń rękę. Wtedy coś uderzyło wściele o okno.

coś-coś. I literówka (wściele).

Cytat:
W jej twarzy tkwiło jedno oko - niezdarnie wprawione łypało na niego. Starzec w tymże momencie zwrócił na niego cyklopową twarz

Staruszka miała jedno oko, czy starzec? (jest późna delegacyjna noc, mogłem coś przegapić:) )

Cytat:
starając się jak najdotkliwszy sprawić ból.

Szyk - „starając się sprawić jak najdotkliwszy ból.”

Cytat:
Było twarde stawiał opór, ale w końcu pękło.

Wrr... Hidden!!

Cytat:
Wystarczy jeden cios.

...ł.

Cytat:
Były tam czaszki kobiet, mężczyzn[...]

Cytat:
doskonale widoczny na trofeach był przestrach, jakby zatrzymany z ostatnich chwil życia

Nie chce mi się, drogi hiddenie, wierzyć, że nigdy w życiu nie widziałeś czaszki. Bo ja, na ten przykład, nie widziałem nigdy czaszki przestraszonej. Zdziwionej, szczęśliwej, zadumanej również nie.

Cytat:
Nie było przecież mowy o jakiejkolwiek próbie rozmowy.

mowy-rozmowy. Niby nic, ale można to było lepiej ująć (moim skromnym zdaniem, oczywiście :) )

Cytat:
wyznacznikiem kierunku wędrówki był kierunek

Tu akurat chyba zbędne powtórzenie.

Pozdrawiam
D.C.

Poziom: 15 HP   1%   4/488
   MP   100%   233/233
   EXP   65%   23/35
hidden_g0at 
Iluvatar

Wysłany: 2007-11-28, 13:11   

Dzięki, Don :) . Miło, że się podobała taka mieszanka - przyznam, dosyć ryzykowna. A za błędy dalej się kajam,

All zmoro and potworo,
jadowitej, poisonous,
Gordanie Gordana

MP   100%   2078/2078
   EXP   48%   74/153
xpinkasx 
Saruman

Wysłany: 2007-12-10, 07:08   

Witam.
Muszę przyznać, iż masz specyficzny, nieco gawędziarski styl pisania. Przypomina mi on nieco opowieści mojego dziadka. Niestety, podobnie jak u niego, tak i u Ciebie razi mnie nagłe przeskakiwanie z jednego motywu na drugi. Trochę brakuje mi spójności oraz płynności. Jednak w tym przypadku nie powinienem się czepiać, ponieważ w ten sposób nadałeś opowiadaniu swoisty klimat, który porwał mnie do tego stopnia, iż po lekturze otarłem z oczu kilka łez. Naprawdę świetny tekst, oczywiście w „swojej” kategorii.
Pozdrawiam.

Poziom: 9 HP   0%   0/193
   MP   100%   92/92
   EXP   80%   16/20
hidden_g0at 
Iluvatar

Wysłany: 2007-12-10, 10:08   

Dziękuje bardzo za opinię, pinkas :) Ale o jakim tekście piszesz?
Tak na boku, to miło, że wróciłeś - tylko chyba posty Ci zjadło stare ;)

All zmoro and potworo,
jadowitej, poisonous,
Gordanie Gordana

MP   100%   2078/2078
   EXP   48%   74/153
xpinkasx 
Saruman

Wysłany: 2007-12-10, 11:52   

Witaj.
Też się cieszę z mojego powrotu. Przepraszam za brak tytułu, chodziło mi oczywiście o opowiadanie "Pan Onufry"
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2007-12-27, 10:06 ]
"Mundus Vulgus"
"Mieszkanie o zmroku"
Witam. Najpierw pytanie, może trochę dziwne, choć na pewno nie głupie, bo jak mówi przysłowie "nie ma głupich pytań" :mrgreen: Czy Ty przypadkiem nie masz w rodzinie dziadka albo innej starszej osoby, która daje Ci asumpt do pisania? Masz, jak już pisałem, bardzo fajny gawędziarski styl, który przypadł mi do gustu. Ładnie, naprawdę ładnie oddajesz nastroje bohatera. Teraz, trochę ponarzekam:
dnia poprzedniego – poprzedniego dnia
a faktura stała się rozedrgana.- nie bardzo rozumiem
I tylko ciepły głos radiowej spikerki nadawał całości nieco ciepła. – 2 razy ciepło, synonimy się kłaniają
Jego aparycji niewiele można było zarzucić, a już na pewno nie można jej było zarzucić przystojności – znów powtórka!!!!
dramat z śmietniska Ameryki – dobre! Masz u mnie piwo :D
Użyuwasz wielu ciekawych słów, co się chwali. Niestety, zdarza Ci się też napisać zdanie, które, wybacz za określenie, jest trywialne i psuje całość. Ogólnie jednak jest dobrze, a nawet... zobaczymy, co będzie dalej i wtedy dokończę.

[ Dodano: 2007-12-27, 10:20 ]
"Las"
Zaczęła się akcji, ale też i pierwsze zgrzyty. Chyba za mało posiedziałeś nad tym tekstem. Wydaje się być napisanie niechlujnie, bez korekty. Oj, nieładnie, Hidden, nieładnie!
Upadek był krótki i bolesny. –lepiej będzie; trwał krótko, lecz mimo to był bolesny
lecz niewiele więcej. – ja bym napisał,: lecz nic poza tym
cuchnęło starymi odchodami i krwią – dochody, owszem, ale krew raczej nie cuchnie
To było aż za dużo.- tego było aż nadto
czuł jak strumyk spływa w dół, mocząc koszulę – chyba zapomniałeś dopisać ;krwi
Mimo błędów, zaczyna mnie wciągać. Dobra, wracam do lektury :D

[ Dodano: 2007-12-27, 10:43 ]
"Osobliwa chatka" - fajny tytuł :D . Za fragment z czaszką, to masz, chłopie, przechlapane! ja wiem; licencia poetica, ale... przystopuj czasem, hehe.
pałuba- a co to jest?
Były tam czaszki kobiet, mężczyzn; jedne młode, inne zupełnie już wiekowe. – umiałbyś poznać wiek czaszki? Jeśli, tak gratuluje!
Choć światło słabo docierało do izby, doskonale widoczny na trofeach był przestrach, jakby zatrzymany z ostatnich chwil życia.
- to samo tyczy się wymalowanych na nich uczuciach.
I wszystkie pozbawione były oczu. – trudno, by czaszka była z oczami
Smolka poczuł, jak nóż przecina łydkę. Rana była powierzchowna, ale zagrożenia się wzmagało. – nie rozumiem. Kto, komu przeciął łydkę? Starzec nie miał nóg, a gdyby to był Smolek, to raczej nie byłby zdolny do dalszego poruszania się
Klimatyczne i ciekawe. Takie... osobliwe :lol:

[ Dodano: 2007-12-27, 10:52 ]
"przed drzwiami" - fajnie, jakbyś opisał te drzwi, skoro jest bramą do innego świata, to chyba należy jej się kilka zdań, by stała się bardziej "rozpoznawalna" :D
Wcale nie czuł się silny, ni bezpieczny - ani
Najpierw zajął się pokój trofeów.- lepiej dodać; ogień zajął…
Były jeszcze pojedyncze literówki oraz brak przecinków, ale te musisz sobie sam wyszukać albo liczyć na innych :P .
Czytało się przyjmnie, nawet mnie dreszcze przeszły. Nie jest to jeszcze szczyt Twoich umiejętności, ale przecież ciąg dalszy nastapi. Czekam więc.
Pozdrawiam.

MP   100%   92/92
   EXP   80%   16/20
hidden_g0at 
Iluvatar

Wysłany: 2007-12-27, 11:25   

Dzięki za recenzje, xpinkasxie :)

xpinkasx napisał/a:
Nie jest to jeszcze szczyt Twoich umiejętności, ale przecież ciąg dalszy nastapi. Czekam więc.

Nie! To jest koniec! Naprawdę :) Przecież ten tekst jest pełny, nie wymaga kontynuacji na papierze. Ot, dalej sobie można wyobrazić. Owszem, dałoby radę, cholera, może kiedyś nawet spróbuję napisać część dalszą, ale niej jest planowana :)

xpinkasx napisał/a:
Czy Ty przypadkiem nie masz w rodzinie dziadka albo innej starszej osoby, która daje Ci asumpt do pisania?

Niet. To chyba z książek, którymi ojciec mnie zaraził już w dzieciństwie.

xpinkasx napisał/a:
Jego aparycji niewiele można było zarzucić, a już na pewno nie można jej było zarzucić przystojności – znów powtórka!!!!

Ale celowa. Choć może nietrafiona ;) .
xpinkasx napisał/a:

Zaczęła się akcji, ale też i pierwsze zgrzyty. Chyba za mało posiedziałeś nad tym tekstem. Wydaje się być napisanie niechlujnie, bez korekty. Oj, nieładnie, Hidden, nieładnie!

Była, poważnie! Ja męczyłem się z korektą przy tym tekście dosyć długo. Widocznie to nie wystarczyło. Ale będę się starał na przyszłość do bólu.

xpinkasx napisał/a:
pałuba- a co to jest?

Kod:
      pałuba
      1. daw. &#171;niezgrabna lalka lub figurka&#187;
      2. daw. &#171;o osobie przypominającej taką kukłę&#187;
      3. daw. &#171;nakrycie wozu; też: kryty wóz&#187;

W tym wypadku 1 lub 2. :)

xpinkasx napisał/a:
"przed drzwiami" - fajnie, jakbyś opisał te drzwi, skoro jest bramą do innego świata, to chyba należy jej się kilka zdań, by stała się bardziej "rozpoznawalna" :D

Ale to przecież te same nijakie drzwi, jakimi tam wszedł. Takie ot, drewniane.
xpinkasx napisał/a:
Za fragment z czaszką, to masz, chłopie, przechlapane! ja wiem; licencia poetica, ale... przystopuj czasem, hehe.

Ale o co chodzi? A te głowy na ścianach były czaszkami ze skórą i tym wszystkim - takie wysuszone, czy zakonserwowane. Może źle to zaznaczyłem.

Dzięki jeszcze raz, pozdrawiam! :)

All zmoro and potworo,
jadowitej, poisonous,
Gordanie Gordana

MP   100%   2078/2078
   EXP   48%   74/153
xpinkasx 
Saruman

Wysłany: 2007-12-27, 11:49   

Witam, ponownie. Szkoda, naprawdę szkoda, że to już koniec. Pozostaje więc czekać na Twoje nowe opowiadania, albo wziąść się za poprzednie, co pewnie uczynię :D . Dzięki za wyjaśnienie, co to jest pałuba, zawsze to fajnie poznać nowe słowo. Co, czaszek to zgrzyta to widziałem ich w swoim życiu trochę i jakoś nie odnalazłem na nich żadnych emocji, ale może to, dlatego, że niezbyt dobrze im się przyglądałem. Wiem, że drzwi były drewniane i właśnie to mi nie pasowało. Wiesz jako łącznik między dwoma światami, powinny być charakterystyczne i mieć "duszę", by czytelnik wiedział, że są niezwykłe - nie chodzi mi o wygląd ale o ich funkcję. Moze jakieś efekty towarzyszące przejściu Jana?
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2008-03-04, 11:44 ]
Witaj, Hiddenie. "Różana impresja".

Przede wszystkim gratuluję zajęcia II miejsca w konkursie :D . Teraz trochę ponarzekam na tytuł. Znowu róża? Na sam dźwięk albo widok, dostaję mdłości. Jest tyle piękniejszych kwiatów od róży… Dobra, z gustami się nie dyskutuje.
Podobało mi się. Może lekko końcówka zawiodła- zbyt lakoniczna jak dla mnie. Nie wyłapałem błędów, choć parę zdań bym zmodyfikował. Stworzyłeś fajny klimat. Tylko ta nieszczęsna róża… :mrgreen:

Pozdrawiam .

MP   100%   92/92
   EXP   80%   16/20
hidden_g0at 
Iluvatar

Wysłany: 2008-03-04, 17:38   

Dzięki, xpinkasx, :) . Cóż, róża, róża... ja tam lubię te kwiatki nawet. Przyznam jednak, że nie zastanawiałem się specjalnie - ot, pierwsze skojarzenie użyłem. Faktycznie, można było dać jakikolwiek inny, byłoby mniej banalnie.
Że sie podobało, to miło. Nie jestem do końca zadowolony z tego opowiadania, jak i ze wszystkich innych rzeczy które ostatnio stworzyłem.
Dziękuję serdecznie :)

All zmoro and potworo,
jadowitej, poisonous,
Gordanie Gordana

MP   100%   2078/2078
   EXP   48%   74/153
Azazel 
Majar

Wysłany: 2008-03-04, 21:17   

Różana impresja

Cytat:

Miała na sobie tę sukienkę, którą tak często później widywał. Prosta, lekka i tak czerwona, ja tylko to możliwe

jak

No, jak dla mnie super tekst. Sympatyczny nastrój, ciekawy pomysł, a co do róży, cóż... o gustach się nie dyskutuje, jak już wspomniał xpinkasx, ale mi też te róże się przejadły.
Podobało mi się zakończenie, chyba najbardziej z całego tekstu. Na koniec taka moja refleksja. Czy miłość zawsze musi być tragiczna? Wcześniej czytałem tekst Don Centaura i tam też miłość kończy się śmiercią bohatera. Trochę to takie przygnębiające. No, ale to nie zmienia faktu, że opowiadanie mi się podobało. :)

Pozdrawiam

Poziom: 18 HP   2%   14/711
   MP   100%   339/339
   EXP   68%   31/45
hidden_g0at 
Iluvatar

Wysłany: 2008-03-04, 23:29   

Dzięki, Azazelu :)

Czy ja wiem, czy tragiczna? Moim zdaniem tak nie do końca - toć tu jest triumf ducha nad materią - smutne, bo trudne do wyobrażenia dla żywego, bo odmienne. Ale czy nie mogli być tam szczęśliwi?
Inna sprawa, że ostatnio coś wszystkie teksty wychodzą mi tak dołująco. Miałem myśl, by napisać niedawno baśń. Wyszło opowiadanie fantastyczne o samobójcach ;) . Jakoś tak podświadomie przenoszę do tekstów ich gloryfikacje - ale nie dajcie sie zwieść: to tylko taki pozór, tło.
pozdrawiam

All zmoro and potworo,
jadowitej, poisonous,
Gordanie Gordana

MP   100%   2078/2078
   EXP   48%   74/153
BMW 
Ajar

Wysłany: 2008-03-05, 00:39   

Różana impresja
Tekst praktycznie ignorujący akcję. Po lekturze opka Tregarda, to dla mnie wielki kontrast. I napisałbym, że zbyt wielki, gdyby nie to, ze ten nieco filozoficzny kawałek brzmi NAPRAWDĘ DOBRZE. Na pewno jest to zasługa krótkości opka. Trafiłeś IMO z ilością słów doskonale. Prawdopodobnie zbytnie rozwlekanie tej historii, byłoby dla "Różanej..." szkodliwe. Ale największe brawa należą sie Tobie, hiddenie, za styl. Przeczytałem chyba wszystkie Twoje opka i tu mogę napisać, że skoczyłeś na wyższy szczebelek jakości. Po prostu zaczynasz czytać tekst i już po pierwszych wersach czujesz, że masz do czynienia z czymś, co czytelnikowi przyniesie wielką satysfakcję.
I przyniosło.
Ale tak to jest, kiedy pisze się teksty prosto z serca.
Gratulacje.

Poziom: 28 HP   4%   78/1963
   MP   100%   937/937
   EXP   58%   51/87
hidden_g0at 
Iluvatar

Wysłany: 2008-03-05, 21:24   

Dzięki Bogdanie :)
Dobry styl? Bardzo się cieszę... tylko, że ja nie mogę już spokojnie patrzeć na to opowiadanie, tak słabe mi się wydaje. Może dlatego, że to wyrywek z większej i lepszej całości, której nie potrafię napisać. Ale jeśli to jest dobre, to ciekawe jak byłyby odebrane te, z których jestem naprawdę zadowolony. Pewnie źle :P .
BMW napisał/a:
Ale tak to jest, kiedy pisze się teksty prosto z serca.

Z serca, jak najbardziej :)

Dzięki jeszcze raz!

All zmoro and potworo,
jadowitej, poisonous,
Gordanie Gordana

MP   100%   2078/2078
   EXP   48%   74/153
BMW 
Ajar

Wysłany: 2008-03-05, 22:26   

hidden_g0at
Cytat:
tylko, że ja nie mogę już spokojnie patrzeć na to opowiadanie, tak słabe mi się wydaje.

Przesada, hiddenie.
Czyżbyś wątpił w słuszność oceny jury? :D I kilku recenzentów.
Z tym że rozumiem Twój punkt widzenia, bo sam mam podobnie (i to dość często)
Ale to niezła motywacja do dalszej pracy.

MP   100%   937/937
   EXP   58%   51/87
EddieDean 
Troll

Wysłany: 2008-03-06, 17:42   

Różana impresja

Od czasu przeczytania sagi Stephena Kinga pt. "Mroczna Wieża" mam straszne zboczenie na czerwone róże :wink: Z drugiej strony King postawił poprzeczkę bardzo wysoko, przez co każdy tekst wykorzystujący w fabule niniejszy kwiat jest przeze mnie wnikliwie oceniany 8) Nie inaczej było w przypadku tego opowiadania i muszę przyznać, że wyszło ono obronną ręką z tej weryfikacji. Na szczególne uznanie zasługuje styl, który idealnie współgra z treścią opowieści. Czyta się to zaprawdę kapitalnie i dzięki temu na pewno z chęcią sięgnę po poprzednie utwory Hidden'a. Co do samej fabuły, to sprawa wygląda podobnie, jak z opowiadaniem które zajęło pierwsze miejsce w konkursie, czyli nie jest jakaś porywająca, ani wielce innowacyjna. Wszystko to stara wariacja na znany temat, którą głównie wyróżnia styl. Ale sama treść opowiadania podobała mi się znacznie bardziej, niż w przypadku Śmierci małego księcia. Przede wszystkim dlatego, że Hidden bardzo zręcznie wplótł pewne ciekawe symbole, dzięki którym po skończonej lekturze siedziałem i zastanawiałem się nad kilkoma. A taka refleksja po czytaniu, to jak najbardziej dobry znak. Brawa za to. Podobały mi się też wstawki z czerwoną/różaną sukienką - jakiś sentyment mam :wink:

Różana impresja to tekst jak najbardziej godny przeczytania i jak na razie dla mnie numer jeden spośród tych konkursowych.

Pozdrawiam.

Poziom: 3 HP   0%   0/44
   MP   100%   21/21
   EXP   22%   2/9
hidden_g0at 
Iluvatar

Wysłany: 2008-03-06, 19:23   

Chyba zaraz się zarumienię, tak mi słodzicie. Szybko, kubeł wody! Zimnej!
Dzięki, EddieDean, :D

All zmoro and potworo,
jadowitej, poisonous,
Gordanie Gordana

MP   100%   2078/2078
   EXP   48%   74/153
BMW 
Ajar

Wysłany: 2008-03-06, 22:28   

hidden_g0at
Cytat:
Chyba zaraz się zarumienię, tak mi słodzicie

bo jak coś jest dobre, to potrafimy TO docenić :D

MP   100%   937/937
   EXP   58%   51/87
Tregard 
Pół Elf

Wysłany: 2008-03-07, 21:26   

Różana impresja

No i co ja mam napisać, że nie powtórzyć tego, co juz zostało napisane? Że fantastyczny styl? Że nastrój świetny? Że krótkie i woła o jeszcze? ;-) Choć to akurat chyba dobrze, jak zauważył BMW.
Jednym słowem - dobre :)
I jeszcze tylko do do jednej kwestii się odniosę:
hidden_g0at napisał/a:
tylko, że ja nie mogę już spokojnie patrzeć na to opowiadanie, tak słabe mi się wydaje.

Zauważyłem, że bardzo często tekst, który nie podoba się autorowi, przypada do gustu czytelnikom... i odwrotnie. Może wyciągnę z lamusa kilka słabszych IMO tekstów i opublikuję? ;-)
Pozdrawiam

Poziom: 14 HP   1%   4/426
   MP   100%   203/203
   EXP   90%   30/33
marekscieszek 
Ajar

Wysłany: 2008-03-27, 14:42   

Różana Impresja

Powiem, że do przeczytania niniejszego szorciku nastroiło mnie ostrzeżenie, które się wyświetliło kiedym wybierał opko ze spisu opków marcowych. Cytuję:

"Uwaga. Opowiadanie może zawierać treści erotyczne. Jeśli chcesz kontynuować, wybierz: Tak/Nie".

Z przyspieszonym oddechem, wilżąc językiem wyschłe niewiadomo czemu wargi, kliknąłem "Tak". No i zostałem sprowadzonny na ziemię.
Opowiadanie napisane w stylu Hiddena, a więc starannie pod każdym względem. Literówki pomijam, bo kogo one obchodzą w obliczu wielkich namiętności?
Co do róży. Dobra róża, jak każdy inny kwiat. Chciał Hidden róży, niech będzie róża.

Poziom: 27 HP   4%   71/1795
   MP   100%   857/857
   EXP   25%   21/83
Lil 
Ajar
alchemiczka

Wysłany: 2008-04-12, 23:32   

Różana impresja

Jedyny tekst konkursowy, w którym nie zaznaczyłam sobie błędów. Przede wszystkim przepraszam, że piszę dopiero teraz ale ostatnio cierpię na deficyt czasu, a do recenzji chciałam usiąść ze spokojem i czystą głową (w sensie otwartą;)). Ad rem.

Lubię teksty z granicy snu i jawy, jak to się mądrze mówi - oniryczne. Lubię teksty sprawnie napisane, z wyraźnie określonymi bohaterami, ładnie, logicznie poprowadzoną akcją i realizujące dobry pomysł. U Ciebie, mój drogi, to wszystko jest. Warsztat masz całkiem dobry, chociaż w mojej opinii używasz szablonu. Nie zrozum mnie źle, bo piszę to, żeby Cię zmobilizować do rozwinięcia skrzydeł, a wiem że potrafisz. Znam Twoje teksty i są do siebie w pewien sposób podobne i to jest minus. Masz swój styl i konsekwentnie się go trzymasz, ale namawiam Cię na eksperymenty. Otrzymałeś drugie miejsce, dlatego, że w Twoim tekście mnie i Piotrowi czegoś zabrakło. Nie ma fajerwerków. Jest ładne opowiadanie napisane na temat, ale to wszystko. Co nie oznacza oczywiście, że wielce szacownemu jury się nie podobało :) . Jeszcze raz gratuluję.

Poziom: 32 HP   5%   137/2753
   MP   100%   1314/1314
   EXP   95%   106/111
Myth 
Troll

Wysłany: 2008-05-12, 15:50   

Wielka pestka od słonecznika!
He.
DObra, do rzeczy. Witam cie gorąco, hidden_g0at, a niech cie 16 ton przygniecie! Twoje "Nocne Widowisko" to holerny majstersztyk. Po prostu nie czytałem jeszcze tak fajnego opowiadania pisarza amatora. Wieje prawdziwą magią, i to taką poważną, którą ja nazywam "cudem". Gdzies przeczytałem, ale już nie pamietam dokładnie, że to opowiadanie napisane niejako "na faktach", choćby częściowo. Moze dlatego tym bardziej mi się podobało?, ni wim. A może wpłynął też na to fakt, iż słuchałem podczas czytania niesamowitej muzy? Pewnie częściowo spotęgowało to efekt, który był jednak w znacznej większości twoją zasługą, i tego, co napisałes, i JAK napisałeś. Winszuję i dziękuję. Naprawdę bravo.
Tymczasem!

Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   50%   4/8
Volthar 
Sauron

Wysłany: 2008-05-14, 20:52   

Różana impresja

Bardzo dobre opowiadanie. I stylistycznie i opisowo... może i trochę przykrótkie. ale to w końcu coś jakby oniryzm... a opowiadania onirystyczne cenię bardzo;)

MP   100%   110/110
   EXP   54%   12/22
Odpowiedz do tematu