www.forum.fantazyzone.pl
Forum dyskusyjne portalu literackiego fantazyzone.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Opinie na temat prac Cynamona
Autor Wiadomość
takumsaw 
Uruk-Hai

Wysłany: 2007-11-23, 16:45   

Święta Merilyn Monroe

Podobało mi się.

Liczyłem na zaskoczenie na końcu i nie zawiodłem się.

Mało tego. Uśmiałem się po pachy.

Świetnie się wczułeś w uczucia głównego bohatera,

a tak na marginesie, to niezły z niego psychol... :)

pozdrawiam

Poziom: 6 HP   0%   0/104
   MP   100%   49/49
   EXP   71%   10/14
Don Centauro 
Elf

Wysłany: 2007-11-24, 17:34   

Święta Merylin Monroe

Oj... Cynamonie, Cynamonie, nie spodziewałem się (bo u kogo jak kogo, ale u Ciebie?) już na poczatku wyłapać i powtórzenia, i literówki. Im dalej, tym na szczęście lepiej, ale za często gubisz ogonki w końcówkach (ą,ę). Przecinków też brakuje w zdecydowanie zbyt wielu miejscach.

Cytat:
To tak jakby był jednocześnie wniebowzięty i strącony do piekieł.

Jakby czy jakbym?

Cytat:
Głowę zaś zdobiły blond loki, pełne wdzięku, przypominały złote wstążki.

A nie lepiej np.

Głowę zaś zdobiły blond loki, pełne wdzięku, przypominające złote wstążki.

Albo

Głowę zaś zdobiły przypominające złote wstążki , pełne wdzięku blond loki.

„zaś” powtarza się (było w poprzednim zdaniu).

I już w następnym zdaniu:

Cytat:
Wyglądał jak Merilyn Monroe.

Monroe była kobietą! I Skłodowska-Curie, i Kopernik! :D

Cytat:
W myślach postanawiam nazywam ją Santina

Wrrr... Sam chyba widzisz?

Cytat:
Potem pójdziemy na tramwaj i ukryjemy się tymczasowo u mnie – tak to wyglądało w mojej głowie, nie był to genialny plan, ale dawał nadzieję na powodzenie.

Rozdzieliłbym to zdanie (kropka po „głowie”).

Cytat:
pewnie teraz czytałą poezję

No tak, jak przeważnie gubisz ogonki, tak tu ci znienacka złośnik wyskoczył :D

Cytat:
No, ale my jesteś porządne chłopy i pieprzymy gumowych lal

Chyba „nie pieprzymy”? No i „jesteśmy”?

Ogólnie – opowiadanie dobre, ale jak na to, co prezentowałeś w kilku poprzednich opkach – trochę rozczarowujące, choć głównie przez niedopracowanie. Parę fajnych rzeczy ratuję sytuację (to pytanie ekspedientki – a pan z tym na mecz? – przepiękne :) ), mimo wszystko jednak – stać cie na więcej, pokazałeś to już.

Pozdrawiam

D.C.

Poziom: 15 HP   1%   4/488
   MP   100%   233/233
   EXP   65%   23/35
Cynamon 
Valar
Wujek Pepin

Wysłany: 2007-11-24, 18:24   

Na wstępie chciałbym wszystkim podziękować za opinie i przeprosić za kiepską korektę. Przyznam, że zaniedbałem wiele rzeczy świadomie, poza tym napisałem opowiadanie w ciągu dwóch dni, czas edycji nie przekroczył dziesięciu godzin. Stan tekstu odzwierciedla chyba stan moich ambicji. Wydaje mi się, że tracę nadzieję na to, że kiedykolwiek napiszę coś sensownego . Brak mi życiowych doświadczeń, odpowiedniego wykształcenia czy - prosto mówiąc - odpowiedniej inteligencji. Brak mi czasu. Nie umiem skupić się na rzetelnej pracy, mając świadomość, że godziny, dni, miesiące, które poświęciłbym pisaniu mógłbym spędzić znacznie przyjemnie.
Chcę by miłość zabijała " - "Blue velvet", Myslovitz

Poziom: 20 HP   1%   8/893
   MP   100%   426/426
   EXP   78%   41/52
Tregard 
Pół Elf

Wysłany: 2007-11-24, 20:39   

Cynamon, nie pier… eee, znaczy nie gadaj głupot ;-)

Po pierwsze: skoro wiesz, że tak wiele rzeczy zaniedbałeś, to czemu, ach czemu, wysłałeś opowiadanie w takim stanie? Dobra korekta bardzo by pomogła, ale nie da się jej zrobić „po łebkach” (a nawet jeśli spędzisz nad nią lata, znajdą się tacy, co wytkną jeszcze jakiś błąd :) ).

Po drugie: nie biadol o utracie nadziei, tylko PISZ! Naprawdę dobrego tekstu nie da się napisać w pięć minut.

Po trzecie: zdecyduj się. Albo piszesz, albo oddajesz się hedonistycznemu zaspokajaniu przyziemnych zachcianek ;-) Swoją drogą, nie widzę przeszkód, abyś połączył pisanie i przyjemne spędzanie czasu… Kwestia organizacji.

Po czwarte: doświadczenie, to coś, co zdobywasz tuż po tym, gdy tego naprawdę potrzebowałeś. Np. teraz również zdobywasz jakieś doświadczenia, które być może kiedyś się przydadzą przy pisaniu innego opowiadania…? Kto wie?

Po piąte: skoro jesteś w stanie sklecić w dwa dni niezły, trzymający się kupy tekst, to problem leży nie w braku inteligencji czy wykształcenia, ale w lenistwie ;-)

Pozdrawiam i życzę sukcesów :)

Poziom: 14 HP   1%   4/426
   MP   100%   203/203
   EXP   90%   30/33
marq12 
Ent

Wysłany: 2007-11-25, 00:37   

Tregard, dobrze mówi - dać mu wódki :) A jeśli abstynent, to tego, co lubi :)
Cynamon napisał/a:
napisałem opowiadanie w ciągu dwóch dni

Pięć stron w dwa dni? 48 godzin czy tylko np. po dwie godziny w dwa dni? Bo wiesz, tak dla przykładu ja, osobnik obdarzony większymi ambicjami niż talentem, jak stronę w danym dniu napiszę, to jestem szczęśliwy - raz kwestia braków czasu, dwa, że niemal nad każdym zdaniem zastanawiam się kilka minut. A potem jeszcze korekta tak ze dwa, trzy razy... w odpowiednich odstępach czasowych.
Cynamon napisał/a:
mając świadomość, że godziny, dni, miesiące, które poświęciłbym pisaniu mógłbym spędzić znacznie przyjemnie.

Jeśli tak uważasz, to to zmień.
Po prostu zastanów się, czy pisanie ma dla Ciebie wartość i nie marudź :mrgreen:

Poziom: 18 HP   2%   14/711
   MP   100%   339/339
   EXP   55%   25/45
Cynamon 
Valar
Wujek Pepin

Wysłany: 2007-11-25, 17:00   

Dzięki za pocieszenie. Ja już tak niestety mam, że popadam w moje "negatywne stany duszy" i narzekam na wszystko co się da, a już szczególnie na dziedziny, w których moje ambicje są niezaspokojone. Opowiadanie - jak już napisałem powyżej - zajęło mi ok 10 godzin, nie więcej.

Nie powiedziałem, że przestanę pisać, ale nie mówię również, że przestanę szukać hedonistycznej rozrywki :D
Chcę by miłość zabijała " - "Blue velvet", Myslovitz

Poziom: 20 HP   1%   8/893
   MP   100%   426/426
   EXP   78%   41/52
marq12 
Ent

Wysłany: 2007-11-28, 11:23   

Jeszcze o Świętej Merylin Monroe
Pewnych zastrzeżeń nie można Ci postawić, bo przyjąłeś taką, a nie inną konwencję – w przeciwnym wypadku, miałbyś tu litanię.
Ogólnie nieźle, ale wymaga pewnego rodzaju poczucia humoru. Ja mam chyba trochę inny albo akurat nastrój miałem niewłaściwy do czytania takiej humoreski.

Poziom: 18 HP   2%   14/711
   MP   100%   339/339
   EXP   55%   25/45
macieks 
Uruk-Hai

Wysłany: 2007-11-28, 12:02   

Najbardziej rozśmieszyło mnie to zdanie (śmieszne jedynie w kontekście, ale ci co czytali, wiedzą ocb): "Złożyłem ciało w kostkę, gdyż cierpienie odebrało mi siły do dalszego kopania."

;D

Poziom: 6 HP   0%   0/104
   MP   100%   49/49
   EXP   14%   2/14
xpinkasx 
Saruman

Wysłany: 2007-12-24, 10:28   

"święta Merylin Monroe"
Witam. Po dłuższej przerwie znów mam przyjemność recenzować Twój tekst. Zacznę od minusów: przede wszystkim literówki i interpunkcja-przecinki!!! Poza tym czytało się bez większych zgrzytów. Teraz o plusach: wspaniałe "kreacje" bohaterów. Dresiarz był mistrzowski, przypominał mi - nie pamietam imienia - postać z polskiego filmu "życie ma sens", przy okazji polecam!. Także, Edziu był świetny. Do tego rewelacyjne zakończenie- uśmiałem się porządnie :D . Wystawiłbym 9 (na 10), ale za kiepskawy warsztat, obniżam o jedno oczko. Podsumowując; podobało mi się i to nawet bardzo. Moje gratulacje.
Jeszcze jedno; piesek kiwający głową skojarzł mi się z reklamą master card, tyle, że tam syn kupował ojcu fiata 126 :-P
Pozdrawiam i wesołych Świąt.

[ Dodano: 2007-12-24, 10:35 ]
Dopiero teraz przejrzałem recenzje i za słowa:
Cynamon napisał/a:
Brak mi czasu. Nie umiem skupić się na rzetelnej pracy, mając świadomość, że godziny, dni, miesiące, które poświęciłbym pisaniu mógłbym spędzić znacznie przyjemnie.

Musze coś powiedzieć. Jeśli, rzeczywiście tak uważasz, to lepiej rzuć pisanie, w cholerę i zajmij się ,na przykład wyrywaniem lasek albo zostań kibolem - może być też dresiarz - może wtedy poczujesz się spełniony? Przemyśl to, wszak dzisiaj jest gwiazdka, wystarczy ją poprosić...

Poziom: 9 HP   0%   0/193
   MP   100%   92/92
   EXP   80%   16/20
hidden_g0at 
Iluvatar
Jesteśmy starzy i nienormalni

Wysłany: 2007-12-24, 11:02   

xpinkasx, Cynamon sam nie wie, czego chce od życia :) Ale uzależnił się i koniec - pisać musi. A i lubi, ale pomarudzić tym bardziej :)

All zmoro and potworo,
co się czynicie podporą what you do to support
gadziny przewrotnej witej, gadziny Przewrotnem total,
jadowitej, poisonous,
co trzecią część gwiazd zuchwale at a third of the stars zuchwale
ujęła niebios powale, has included the heavens powale,
Gordanie Gordana

Poziom: 38 HP   8%   348/4353
   MP   100%   2078/2078
   EXP   48%   74/153
Odpowiedz do tematu