Wysłany: 2005-05-13, 23:04 Droga autorko, drogi autorze - czekasz na recenzję?
Zapewne opublikowałaś/eś swoje opowiadanie w Fantazy Zone i teraz czekasz na recenzje - masz nadzieję, że będzie ich jak najwięcej, że wszyscy przeczytają Twój tekst...
Nie zapominaj, że inni autorzy również czekają. Tutaj nie ma zawodowych recenzetów, są tylko koledzy i koleżanki "po piórze" - każdy z nich też chciałby zobaczyć u siebie recenzję komentarz, choćby i najkrótszy. Nie zapominaj o tym, gdy będziesz czekał/a na wrażenia. Poczytaj opowiadania innych i podziel się swoimi. Poczytaj też wątki dotyczące twórczości innych - jest tam sporo cennych uwag, które mogą Ci się przydać (możesz uniknąć wielu błędów, które zazwyczaj trafiają się na początku pisania).
Pamiętaj - jeśli wszyscy będą tylko czekać na recenzje, nie doczeka się nikt.
Poziom: 33 HP
5%
149/2982
MP
100%
1424/1424
EXP
40%
47/117
hidden_g0at Iluvatar Jesteśmy starzy i nienormalni
All zmoro and potworo,
co się czynicie podporą what you do to support
gadziny przewrotnej witej, gadziny Przewrotnem total,
jadowitej, poisonous,
co trzecią część gwiazd zuchwale at a third of the stars zuchwale
ujęła niebios powale, has included the heavens powale,
Gordanie Gordana
Hidden i tak kilka osób stale coś recenzuje. Rozumiem brak czasu w pełni, choć sama staram się opowiadania recenzować ciągle. A że nie mam kiedy, to inna para kaloszy. Jak ktoś nie chce, to nawet wołami go nie zacięgniesz i tyla.
hmm do tego można dodać żejeżeli ciebie nikt nie komentuje to ty ie komentujesz innych i błędne koło sie zamyka, do tego dodaj wszechobecny brak czasu prace i inne czynnki i robi sie smutna sytuacja na którą wszyscy narzekamy, ale masz melfko racje, zasada wzajemnych relacji działa w obie strony
Wywiurze, nie do końca. Ja np. komentuję mimo tego, że nikt nie komentuje mnie (tutaj nie oskarżam nikogo - po prostu nie publikuję nowych tekstów, więc nie ma i czego komentować ), kilka innych osób także.
Po prostu denerwuje mnie właśnie postawa, którą opisałeś: że każdy tylko czeka na recenzje swoich tekstów, a sam komentuje jedynie w ramach rewanżu (a i to nie zawsze).
Aż kusi mnie, żeby każdemu nowemu autorowi wrzucać link do tego tematu w jego recenzjonie ;>.
5%
149/2982
MP
100%
1424/1424
EXP
40%
47/117
gryzwald [Usunięty]
Wysłany: 2005-08-11, 12:24
hehe melfka rajt
a ja napisałem już i poprawiłem ale nie mam czasu wysłać
a recenzjony jak mam czas to też skrobie - chociaż więcej skrobałem w przeszłości...
hmmm melfko z tym dawaniem linka to jest bardzo dobry pomysł moim zdaniem na stronie powinno sie dać linka przy warunkach wysyłania prac jako "WAŻNE" a baj de łej postaram ci sie coś skrobnąć
Przyznam, że chwilowo miarka się przebrała.
Obserwuję coraz większy egoizm wśród autorów - nikt sam tyłka nie ruszy, ale wszyscy chcą, żeby inni czytali ich opowiadania.
Celem FantazyZone, gdy się na nim pojawiłam, było recenzowanie, dzielenie się uwagami, doświadczeniami i przemyśleniami. Tymczasem nowi autorzy są zainteresowani tylko tym, by ktoś czytał ich opowiadania, podobna tendencja pojawia się wśród "starszych" bywalców.
Proszę państwa! W ten sposób zabijacie FZ - nie tylko ideę, która przyświecała tworzeniu strony, ale i sam serwis. Aktywność jest zerowa, wszyscy tylko siedzą na tyłku i zapraszają do czytania własnych opowiadań. A kto ma czytać, jak nie Wy?
I nie. Brak stałego dostępu do netu, brak czasu, praca, uczelnia, szkoła, brud między palcami nie są usprawiedliwieniem.
Cytat:
...plus wysłać każdemu użytkownikowi mejla z postulatem Melfki.
Popieram.
5%
149/2982
MP
100%
1424/1424
EXP
40%
47/117
aaricia [Usunięty]
Wysłany: 2005-10-04, 16:25
Zrobione. Ale zrobiłam to bez szczególnego entuzjazmu. I wiary.
Idea piękna, ale lenistwo ludzkie jest ponad najpiękniejsze idee. Nie powiem, że jestem święty, bo na początku sam tylko czekałem na opinie innych, jednak juz się poprawiłem i choć uważam, że mam bardzo mało czasu, staram się przeczytać większość zamieszczanych tekstów. I to naprawdę pomaga, bo jeśli ja wydam opinię o kimś, to ten ktoś będzie chciał spraswdzić, co to za gostek go ocenia i zaczyna czytać moje prace, wywiązuje się dyskusja, sympatie, antypatie i machina jest wprawiona w ruch. Naprawdę warto czytać innych, bo jak już wspomniano - można się od nich wiele nauczyć.
Pozdrawiam!
_________________ Jeśli otrzymasz coś za darmo - zastanów się
Ile naprawdę przyjdzie Ci za to zapłacić...
Hej
Jako nowy ...
- właśnie mail z postulatem Melfki był tą przysłowiową kroplą, która sprawiła, że parę dni temu, skończyłem z dorywczym czytaniem jako gość i zarejestrowałem się, popłniając już kilka postów, choć jak chyba u każdego czasu dziś brak.
A w ogóle czy ktoś może sprawdzał, czy ilość postów ( zwłaszcza recenzji) od tamtej chwili wzrosła, porównując np. jakiś okres czasu. Może nie za głęboki - w wakacje z reguły forum nie będzie tak odwiedzane.
A przed chwilą przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł - może nie zamieszczać opowiadań, dopóki autor sam nie zrecenzuje powiedzmy 3-5 tekstów hm?
właśnie mail z postulatem Melfki był tą przysłowiową kroplą, która sprawiła, że parę dni temu, skończyłem z dorywczym czytaniem jako gość i zarejestrowałem się, popłniając już kilka postów
Bardzo się z tego powodu cieszymy - kolejna osoba, z którą będzie można podyskutować o tekstach .
Szuirad napisał/a:
A przed chwilą przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł - może nie zamieszczać opowiadań, dopóki autor sam nie zrecenzuje powiedzmy 3-5 tekstów
Był już taki pomysł (gdzieś w temacie "Pomysły dotyczące strony", zdaje się), ale nie wiem, na czym stanęło.
Chwilowo, po apelu (de facto słała go Aaricia ), ruch jest nieco większy. Miejmy nadzieję, że to stała tendencja .
Był kiedyś pomysł (i przez jakiś czas funkcjonował), że KAŻDY z FZ-owiczów, który nadsyłal swoje teksty, MUSIAŁ recenzować w jednym miesiącu obowiązkowo 3 opowiadania. Z ostatnich obserwacji widzę, że niestety został porzucony. Może warto do niego wrócić. Nie wytykając palcami, znalazłoby się kilku autorów, którzy powinni dostać z tego powodu ostrzeżenie.
Wysłany: 2006-12-11, 10:37
A po co przymus, odgórny obowiązek, narzucanie rzeczy do wykonania? W ten oto sposób ci co nie chcą napiszą recenzję w stylu "ładne", "brzydkie" i będzie trzeba znów dookreślać reguły na bardziej szczegółowym poziomie. Zresztą idea jakichkolwiek unormowań zewnętrznych jeśli idzie o rzeczy tak niegroźne jak ewentualny brak recenzji jest pomysłem zupełnie nietrafnym, a to z tego wględu, że po pierwsze obecny system opiera się na życzliwości, więc ma pewne ambicje; po drugie, wymaga od ludzi czegoś więcej niż tylko kolokwialnego przystosowania się; po trzecie, mnie osobiście nie interesują recenzje ludzi, którzy pisali by je z jakiegoś przymusu; po czwarte, w systemie wolnym można można wzbogacić się o aksjologicznie dodatnie przymioty.
Pozdrawiam.
Tym raze zgodzę się z Barherem. Siłą tego serwisu są konstruktywne recenzje i czytelnicy patrzący krytycznie na tekst. Niedawno zamieściłam opowiadanie na innej str. i dostałam 2 komenty (bo recenzją tego nie nazwę) po 1 zdaniu. Czyli nawet jeśli nie komentują tu wszyscy, to jest pewien taki rdzeń stałych autorów i recenzentów. I dobrze. Mniej wytrwali wykruszają się, a ludzie, którzy nie mają do powiedzenia nic o tym, co przeczytali, lepiej, żeby nie gadali wymuszonych bzdur.
Można by natomiast zamiast jakichś systemów przymusowego opiniowania, zrobić system wyróżnień.
Mam pomysł od niedawna.
A co Wy na to, żeby kto chce, napisał np. analizę, interpretację, recenzję, albo jakiś dłuższy tekst dotyczący jakiegoś wycinka twórczosci fz, np dot. prac jednego piszącego, jakiegoś konkretnego opowiadania, albo wiersza. Można by zrobic osobny dział w artykułach.
to dosć luźny pomysł.
Oczywiście, że nikt nikogo nie będzie zmuszał do recenzji. W końcu nie pojawiamy się na forum za karę. Ale czy uważacie, że osoby przysyłające swoje teksty i odpowiadające jedynie na recenzje owych tekstów są w porządku wobec tych, którzy działają nieco aktywniej. Jeżeli mają czas na napisanie opowiadania, (a ten czas jest znacznie dłuższy niż czas potrzebny na przeczytanie tekstu) to chyba nic by się nie stało gdyby "odżałowali" kwadrans na poświęcenie uwagi pracy innego forumowicza, który własnie im poświęcił taką uwagę. Nie byłoby chyba źle, by każdy wniósł coś więcej na FZ niż tylko minimalizm.
Tak na marginesie, obecna aktywność FZ-owiczów jest większa, niż wtedy, gdy powstawał pomysł 3 recenzji.
Pozdrawiam.
To fakt, że debiutuje u nas więcej piszących niż oceniających. Ale niektórzy zadebiutują i nie pojawią się wiecej. Ci, którzy nadal nadsyłają teksty, prędzej czy późneij się ośmielają, noo...są wyjatki, ale nie bardzo wiem, co by można sensownego z tym fantem zrobić. Kto na poważnie bierze to, co robi, wie, że najwięcej uczy się czytając.
I jest jeszcze takie zjawisko przedziwne, że niektórzy piszący nie odpowiadają na posty z recenzją i się człekowi zdaje, że taki autor puszcza swoje opowiadanie samopas i nic go ono nie obchodzi. Ale to juz chyba kwestia kultury osobistej.
Przymus był już stosowany z miernymi skutkami, nawet mniej niż miernymi. Wszelki przymus rodzi bunt i pojawialy się głosy sprzeciwu typu "nie mam czasu", "nie umiem pisać recenzji" itp. Wychodzę z założenia, że o przeczytanym tekście ZAWSZE można coś napisać i nie musi być to wykład na poziomie językoznawcy, czy innego polonisty. Jak się na czymś nie znasz, to się tym nie zajmuj. Nie wiesz, jak wyłapywać błędy interpunkcyjne, to napisz, czy bohater Ci się podobał, czy opowiadanie Cię nie znudziło itd. Chcieć to móc. Ale proszę państwa trzeba po prostu CHCIEĆ.
Zresztą idea jakichkolwiek unormowań zewnętrznych jeśli idzie o rzeczy tak niegroźne jak ewentualny brak recenzji jest pomysłem zupełnie nietrafnym, a to z tego wględu, że po pierwsze obecny system opiera się na życzliwości, więc ma pewne ambicje; po drugie, wymaga od ludzi czegoś więcej niż tylko kolokwialnego przystosowania się; po trzecie, mnie osobiście nie interesują recenzje ludzi, którzy pisali by je z jakiegoś przymusu; po czwarte, w systemie wolnym można można wzbogacić się o aksjologicznie dodatnie przymioty.
Hmm... jestem zwolennikiem inteligentnej wypowiedzi, ale bez przesady. To forum o charakterze, powiedzmy koleżeńskim, po co niby nam takie wygibasy literackie Barher, na pewno tak z kumplem nie rozmawiasz
Rudy Lisz napisał/a:
Czyli nawet jeśli nie komentują tu wszyscy, to jest pewien taki rdzeń stałych autorów i recenzentów. I dobrze. Mniej wytrwali wykruszają się, a ludzie, którzy nie mają do powiedzenia nic o tym, co przeczytali, lepiej, żeby nie gadali wymuszonych bzdur.
Ta dyskusja to nic innego jak zręczna prowokacja, mająca na celu zwiększenie liczebności grona stałych recenzentów. Rozwiązaniem jednak nie może być przymus, bo wszytko co powstaje na takiej brutalnej podstawie, spotyka się częściej z buntem niż z posłuchem. Jeszcze jak dodam, że jesteśmy narodem nijako z natury przekornym, to łatwo przewidzieć skutki takiego rozporządzenia.
Pewna kultura na forum powinna funkcjonować. My publikujemy twój tekst, oceniamy go, pomagamy zrozumieć pewne sprawy, więc dobrze by było byś spróbował sam przeanalizować czyjś tekst, po czym podzielić się wrażeniami z lektury. Nie trzeba do tego fachowej wiedzy, wiele spraw można ocenić na "wyczucie", bazując na znajomości wcześniej przeczytanych książek. Łatwo zauważyć, że autor powtarza się, pisze niezrozumiale, kopiuje wyświechtane schematy, nudzi, nie dba o klimat, buduje drewniane dialogi. Proste rzeczy.
BMW napisał/a:
Jeżeli mają czas na napisanie opowiadania, (a ten czas jest znacznie dłuższy niż czas potrzebny na przeczytanie tekstu) to chyba nic by się nie stało gdyby "odżałowali" kwadrans na poświęcenie uwagi pracy innego forumowicza, który własnie im poświęcił taką uwagę. Nie byłoby chyba źle, by każdy wniósł coś więcej na FZ niż tylko minimalizm.
Istotną zaletą recenzowania jest nauka na błędach piszącego. Zauważając co dany autor robi źle automatycznie unikamy podobnych przypadków przy budowie własnych tekstów.
Przede wszytkim chodzi tu o życzliwość, ambicję oraz chęć nauki.
_________________ "Więc kochaj mnie kochaj mnie kochaj mnie
Chcę by miłość raniła cię
Tak kochaj mnie kochaj mnie kochaj mnie
Chcę by miłość zabijała " - "Blue velvet", Myslovitz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum