Bardzo spodobał mi się ten wiersz. Choć czasami wydawał mi się trochę naprędce sklecony. Ciekawe jest to, że tytuł wiersza wygląda tak... frywolnie, groteskowo. Gdy przeczytałam poraz pierwszy to skojarzył mi się plaster opatrunkowy. Co prawda przeczytawszy cały wiersz zrozumiałam o jaki sens ci chodziło, ale to dobrze świadczy o twojej twórczości, jeśli każdy może ją intrepretować w całkiem nowy sposób, bo to ozancza, że zachęciło się kogoś do refleksji.
Jak dla mnie najlepszy fragement to:
"I siadam na plasterku księżyca,
Na skraju marzeń chcąc je urzeczywistnić."
Wspaniała metafora. Taka melodyjna w porównaniu do reszty utworu. Moje gratulacje.
Hmm, lubie teksty tego typu i to bardzo. Zawsze robiły na mnie wrażenie dobre, symboliczne opowiadania. Hmm, on mi się wydaje dość prosty, jeśli chodzi o sens. Tak jak i styl jest, jak dla mnie, lekki...
ale ja jestem dziwny
_________________ Jestem cieniem dawnej przeszłości, historii, która zatoczyła koło.
Wiek: 23 Dołączyła: 16 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-02, 17:02
Dziękuję bardzo za opinie. Jest mi niezmiernie miło, że nareszcie wyklęta Modlitwa spotyka sie ze zrozumieniem, że wreszcie dla kogos nie jest to bełkot.
Mnie wcale nie irytował tekst sisteroofdarknes . Na pewno łatwiej czytałoby się, gdyby graficznie był przedstawiony jak wiersz, ale i tak czytającemu (przynajmniej mi) robi się cieplutko w okolicach klatki piersiowej
Nadszedł Świetlisty, rozniecił blaskiem iskry, ujrzałam wielkie błyski, które zstąpiły na mój wzrok.
Cytat:
-Moja droga, to nie są tylko puste słowa, ale długa tutaj do Ciebie droga, dlatego z przyczyny tej widocznie spóźniłem się.
Hyhy musiałem dwa razy czytnąć, by poprawnie zrozumieć to zdanie
Cytat:
Kiedyś byłeś inny, pomagałeś mi w smutkach, dzisiaj gdybym nie była silna utonęłabym dawno w załzawionych łódkach.
Co to są załzawione łódki? Ja rozumiem, że chciałaś znaleść rym do "smutkach" ale bez przesady.
Cytat:
Myślałam, że możesz być tylko dla mnie, że nie muszę czekać na Twoje przyjście, nieładnie
I znowu podciągasz opowiadanie pod rymy, niełądnie Brzmi to strasznie sztucznie
Rymy są, ale strasznie nieregularnie rozstawione. Mają strasznie chaotyczny układ, co utrudnia odbiór. Raz jest ich niezdrowy natłok
Cytat:
Nadszedł Świetlisty, rozniecił blaskiem iskry, ujrzałam wielkie błyski, które zstąpiły na mój wzrok.
a raz ich deficyt
Cytat:
Jednak bardzo Cię przepraszam, że nie dotarłem na czas aby wypędzić złego brata. Zatrzymały mnie ważne sprawy, nie mniej ważne od Ciebie, tak już jest w Niebie, że muszę wypełniać rozkazy Najwyższego wiedząc, że czekasz na mnie z potrzebą.
Poza tym trzeba tak rymować, aby rymy nie były "sztuczne", żeby nie wyglądały jakby by były wstawiane na siłę.
Cytat:
Myślałam, że możesz być tylko dla mnie, że nie muszę czekać na Twoje przyjście, nieładnie. .Ale nie winię Ciebie za to, mój Drogi, nie chcę być powodem Twojej trwogi
.
Zaznaczony rym jest właśnie takim "rymem na siłe". Tak samo, wcześniej wymienione
"załzawione łódki". Pamiętaj, że to nie opowiadanie ma być dla rymów, ale rymy dla opowiadania Jednym słowem nic na siłę.
Pozdrawiam
_________________ A ja wiem, że są głowy, które mury przebijają...
Wiek: 23 Dołączyła: 16 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-02, 11:15
Odpowiadam po bardzo długim czasie, ale liczy się że w ogóle;)
Powiem, że jest mi wstyd, że ten tekst tutaj trafił. Mam na myśli "Nadszedł Świetlisty". Nie pamiętam pod wpływem jakiego impulsu go tutaj dodałam. Pisałam go ładnych parę lat temu i zawsze mnie irytował, a dziś chowam głowę w piasek że mogłam stworzyć takiego grafomańskiego gniota.
Nie wiem czy rymy były "sztuczne". Nie miałam tego na celu. Stworzyłam w głowie pewną małą historyjkę i szukałam słów, które by pasowały do sensu i jednocześnie się rymowały. Ale nie tworzyłam tekstu "pod rym". Ale fakt,że całość jest dość nieporadna.
Rymowanki nie są moją dobrą stroną i już dawno nie próbuje ich tworzyć. Szczerze, tylko jedna mi się udała, ale akurat jej tutaj nie ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum