www.forum.fantazyzone.pl
Forum dyskusyjne portalu literackiego fantazyzone.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Opinie na temat prac Chestera
Autor Wiadomość
Dryade 
Saruman

Wysłany: 2007-05-17, 23:49   

Z Życia Gołębia

Fajny jest pomysł z gołębiem, ale sama treść oklepana. To niby ważne, żeby nie oceniać po wyglądzie, ale w Twoim tekście to jest jakoś spłycone i przez to trochę naiwne.

Cmentarz wśród wspomnień

Z jednej strony założenie jest naprawdę ładne i mógł wyjść z tego poruszający tekst. Ale nie wyszedł, bo wszystko jest opowiedziane bez emocji, wprost i nie przekonuje. I takie przedstawienie tematu trochę do niego zraża.

Poziom: 9 HP   0%   0/193
   MP   100%   92/92
   EXP   25%   5/20
hidden_g0at 
Iluvatar
Jesteśmy starzy i nienormalni

Wysłany: 2007-05-18, 14:38   

Cmentarz wśród wspomnień

Do diabła, jakie to patetyczne i sztuczne. Sztuka pisania polega poniekąd na tym by nie wykładać swoich myśli tak ot, wprost, jeno za pomocą fabuły, czy jakiś wstawek narratora. To trudna sztuka, trudna jak cholera, a Ty obszedłeś wszytek na około, nie bawiąc się w jakieś upiększanie. W rezultacie dostajemy scenkę, która jest wręcz surrealistyczna. Nie podoba mi się - wszystko jak na dłoni, bez żadnej finezji. niby fabuła jest, ale równie dobrze obeszłoby się bez. A aktorstwo postaci jest wręcz wyjęte z filmów wczesnego ekspresjonizmu niemieckiego - ale to nie bardzo pasuje. To po prostu wygląda jak wyreżyserowany reportaż o silnie moralizującym charakterze. Zabełkotałem trochę, ale mam nadzieję, że z odrobiną sensu...
pozdrawiam

All zmoro and potworo,
co się czynicie podporą what you do to support
gadziny przewrotnej witej, gadziny Przewrotnem total,
jadowitej, poisonous,
co trzecią część gwiazd zuchwale at a third of the stars zuchwale
ujęła niebios powale, has included the heavens powale,
Gordanie Gordana

Poziom: 38 HP   8%   348/4353
   MP   100%   2078/2078
   EXP   48%   74/153
marekscieszek 
Ajar

Wysłany: 2007-05-18, 16:42   

Z życia gołębia
Cmentarz wśród wspomnień

Nie miej mi za złe, że wrzucam recenzje obydwu opowiadań do tego samego worka, ale zrobiły na mnie jednakowe wrażenie. Tak samo zresztą, jak i debiutancki "Strach". Starasz się być zbyt poważny. Taka kondensacja patosu niczemu nie służy. Miast jakiejś historii wychodzi z tego kolejny film Rolanda Emmericha, opowiadający o zwykłych ludziach oraz zwykłych zdarzeniach, ale przesycony ideami ponad miarę. Jeśli - uchowaj Boże - nie jesteś umierający, względnie zycie nie straciło dla Ciebie sensu, wlej nieco światła do swojej twórczości. Bowiem, cytując genialnego Roberto Beniniego, ŻYCIE JEST PIĘKNE!!!

Poziom: 27 HP   4%   71/1795
   MP   100%   857/857
   EXP   30%   25/83
b. 
Ork

Wysłany: 2007-05-19, 22:11   

Z życia gołębia

Zgadzam się całkowicie z moim szanownym przedmówcą. A słyszałeś o czymś takim jak relatywizm? Pisanie z perspektywy ptaka też mnie nie zachwyciło, czytałam już kilka takich tekstów, w których autor o wiele lepiej niż ty pokazał ten punkt widzenia. Więc przepraszam, jeśli ranię twoje uczucia, ale tekst wydaje mi się nieciekawy, a próba przekazania wyświechtanych idei inteligentnym ludziom, za których uważam siebie i innych czytelników, co najmniej nie na miejscu.

Poziom: 4 HP   0%   0/61
   MP   100%   29/29
   EXP   81%   9/11
Chester 
Goblin

Wysłany: 2007-05-20, 10:48   

b. napisał/a:
Więc przepraszam, jeśli ranię twoje uczucia

Ja nie czuję się zraniony. Naprawdę jestem wdzięczny za KAŻDĄ krytykę, bo wiem co zrobilem dobrze, a co źle i czy to jest dobre czy do bani. Ludzie ja się serio nie obrażam :mrgreen:

Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   22%   2/9
b. 
Ork

Wysłany: 2007-05-20, 21:05   

Przeprosiłam na wszelki wypadek:)

Cmentarz wśród wspomnień

Opowiadanie nie zrobiło na mnie dobrego wrażenia, przypominało nieco notatkę prasową. Jeśli piszesz już shorta, nie wstawiaj tam opisów ubrań. Naprawdę szkoda, że opowiadanie jest tak krótkie, bo kiedy zaczyna się tworzyć klimat ciach bajera i koniec, po sprawie. I pewnie wbrew twoim intencjom, ta scena z dziećmi rozśmieszyła mnie, zamiast wzruszyć. Raziły mnie też drobne błędy, o których wspomnieli już przedpisacze.

Cóż, autorze, moim zdaniem: mniej moralizatrostwa, a więcej fabuły.

Poziom: 4 HP   0%   0/61
   MP   100%   29/29
   EXP   81%   9/11
Lil 
Ajar
alchemiczka

Wysłany: 2007-06-04, 14:54   

Z życia Gołębia

- interpunkcja
- wyrządzam
- „Boleję nad tą rozpustą.” - ?? co ma wspólnego rozpusta z niegodziwością ludzką?
- Trzynastoletniego – słownie
- Babilonu
- Coów – co ów
- Niekochani – nie, kochani

Nie lubię takich tekstów - prostych, łatwych i na wskroś przesiąkniętych moralizatorstwem w wersji meganaiwnej. Albo mi się takie teksty przejadły, albom za stara na takie uroczo naiwne historyjki. Zbyt łatwo podchodzisz do tematu, zbyt ludzkie jest spojrzenie gołębia na ludzi i to, co się dzieje. Zbyt jednobarwnie przedstawiasz świat. Dla mnie to źle, czy źle w ogóle to zależy od innych czytelników.

[ Dodano: 2007-06-13, 11:36 ]
Cmentarz wśród wspomnień

- „Piękne jesienne popołudnie” – brakuje mi słówka „jest” lub „było”
- powtórki
- Ania napisane z małej litery
- Zdania pojedyncze - jest ich zdecydowanie za dużo i przez to tekst przypomina wystrzały z kałasznikowa - nie jest płynny.
- Na pewno
- W ogóle
- Interpunkcja w dialogu
- 23, 3, 10 - nie stosujemy cyfrowych zapisów liczb, gdy nie jest to naprawdę konieczne; w tym wypadku nie było
- interpunkcja

Rozumiem sens pisanie opowiadań jakby dydaktycznych, jednak u Ciebie jest to o wiele za krótko. Delikatny, subtelny temat przekazujesz czytelnikowi z gracją podpitego boksera na agresorze. Tak się nie da mój drogi. Taki sposób przedstawiania zdarzeń jest jedynie śmieszny, a nie pouczający i wzbudzający głębsze emocje. Jak na tak krótki fragment tekstu, popełniasz mnóstwo błędów.

Poziom: 32 HP   5%   137/2753
   MP   100%   1314/1314
   EXP   95%   106/111
Odpowiedz do tematu