Wysłany: 2008-02-08, 09:30 Opinie na temat prac nosferatu
Krwawiące serca
No więc tak... Masz poczucie humoru, niewątpliwie masz. Czasem wulgarne, ale przyznam, że parę razy naprawdę mnie rozbawiłeś. Do tego masz fantazję, tylko niewielkie problemy z interpunkcją czy logiką(np. skąd hrabina wiedziała o Tanii?). Pewnie miałbyś moją nominację, ale...
Fragment z rosyjską dziewczyną(nie mówię o wprowadzeniu jej do utworu, bo to było genialne) lub dziwnie ubranym hrabią były tak niepotrzebne, że nie mogę powiedzieć o Twoim dziele nic więcej, jak tylko: Średnio. Kawał dobrej roboty, większość scen i żartów przemyślana, wyraźne, często zabawne postacie i wrzuciłeś do środka coś, co nie było ani śmieszne, ani wzbogacające tekst, ani w jakikiolwiek sposób fajne, coś co zepsuło i tak już dość wulgarny tekst. To mogła być dobra humoreska, a stała się czymś w rodzaju "Nagiej Broni" - głupkowatym tworem.
Co do przesłania... Wielu na tym forum ma różne poglądy polityczne. Nie skomentuję, bo jeśli pochwalę, zaatakują mnie zwolennicy PiS-u, jak zganię - zwolennicy PO. Poza tym, jasno przedstawiona wolność słowa, rozumiem, co chciałeś powiedzieć.
Moja rada? Mam nadzieję, że napiszesz jeszcze chociaż kilka opowiadań, w których skupisz się na dobrym żarcie, bo potrafisz. Masz talent do bawienia przez tekst, przynajmniej ja tak to widzę.
Liczę na kolejne opowiadania.
_________________ Piszcie, będzie co czytać
Ostatnio zmieniony przez hidden_g0at 2008-02-22, 17:58, w całości zmieniany 1 raz
Czytało mi się dobrze i bez przerw, do pewnego momentu. Gdzie, u diabła… przepraszam, u wampira, w naszym pięknym unijnym kraju wypłacany jest, bądź był, zasiłek w wysokości 1600 PLN?!!!! Cuda to działka rządu późniejszego.
Brak logiki. Jakże bowiem, znany wszem i wobec ze swego heroizmu w walce z wrażym homoseksualizmem klecha mógł się zwać Muchomorkiem, skoro wiadomo że ten kręci ze Żwirkiem?
Co do opowiadania. Dotyka dwóch tematów, które sobie upodobałem: wamipryzmu czyli horroru ogólnie rzecz ujmując oraz political fiction, z grzebania w którym od pewnego czasu czerpię dziką przyjemność. Jako że do pierwszego czuję zbyt duży szacunek, by sobie zeń drwić, wyżywam się na drugim. Przymknę więc oko na profanację horroru i powiem: zabawne to było i wciągające. Przeczytałem z przyjemnością.
P.S. Mój prapra(i tak dalej)dziadek brał udział w bitwie pod Głogowem. Własnoręcznie przywiązywał polskie niewiniątka do machin oblężniczych. Powód do dumy czy wstydu? Zależy od kierunku, z którego się patrzy.
[ Dodano: 2008-02-22, 13:21 ]
P.S. II
Mały Polak napisał/a:
jeśli pochwalę, zaatakują mnie zwolennicy PiS-u, jak zganię - zwolennicy PO.
Niby tak mało znaczący fakt, jak czyjeś przekonania polityczna, miałby komuś zamknąć usta?
Niby tak mało znaczący fakt, jak czyjeś przekonania polityczna, miałby komuś zamknąć usta?
No w pewnym sensie tak. W tym dziale generalnie chodzi o recenzjowanie i choć, jak się niedawno przekonałem, porusza się w danym temacie wiele wątków, to polityczny... Eee, co ja będę owijał. Po prostu dosyć mam polityki i kiedy nie muszę, nie wciągam się w gadkę o niej. A taką mogłem tu wywołać.
Podobało mi się, ale... niepotrzebnie uderzyłeś w polityczne nuty. W tym momencie twoje opko straciło w moich oczach. Zupełnie zbędny zabieg, a szkoda, bo parę razy sie uśmiałem. Warsztat oczywiście OK, ale parę błędów znalazłem. Trochę literówek, ale przede wszystkim babole, które spokojnie możesz wyeliminować, bo wynikaja li tylko z nieznajomości zasad poprawnego pisania. Poniżej lista.
Cytat:
A dokładnie rzecz biorąc 16 sztychów łopatą, aby wykopać małą przyklasztorną piwniczkę na wina.
Nie stosuje się zapisów cyfrowych, o ile nie jest to absolutnie niezbędne. „Szesnastu sztychów”
Poza tym – szesnastoma sztychami to małą latrynę można wykopać, a nie piwniczkę
Cytat:
Hrabia August von Stundt, będący właścicielem tego kamiennego m2 mieszkał już tutaj od 25 lat.
Ponownie zapis cyfrowy, a m2 to można jako m do kwadratu zinterpretować. M-2!
Cytat:
Ostry, słodki, aż mdły, upajający... cierpki? ...kwaśny?
Jak ostry, to nie mdły. Jak słodki, to nie kwaśny.
Cytat:
świeża krew dobrze Ci zrobi.
Nie piszesz listu, tylko opowiadanie – po co „Ci” z dużej litery?
Cytat:
W związku też z częstymi kontrolami tzw. moherowych beretów, klub otwierany jest tylko co drugi dzień od 19.00 do 6.00. Pomimo tego można śmiało stwierdzić iż jest to jeden z najbardziej prestiżowych przybytków tego rodzaju w całym kraju.
Po co zmieniasz czas??? „klub otwierano” ! „był to jeden [...]”! „Od dziewiętnastej do szesnastej”.
Cytat:
- - Mam na imię August... rzekł z nutka dumy w głosie. August von Stundt.
A po cholerę ten podwójny minus w dialogach? Poza tym literówka i zła interpunkcja.
Mam na imię August... - rzekł z nutką dumy w głosie. - August von Stundt.
Cytat:
- - Ejjjj to Ty silny chłop jesteś, i zdrowy zapewne... hmmm – zastanowił się hrabia mając już wizję sycącej się małżonki przed oczyma. A powiedz mi czy nie miałbyś ochoty wybrać się na romantyczny spacer po zakończeniu pracy?
Jak wyżej.
Ejjjj to ty [z małej litery] silny chłop jesteś, i zdrowy zapewne... hmmm – zastanowił się hrabia mając już wizję sycącej się małżonki przed oczyma. - A powiedz mi czy nie miałbyś ochoty wybrać się na romantyczny spacer po zakończeniu pracy?
Cytat:
Zabrała z toaletki małe lusterko (30x30 cm)
Po co ten rozmiar w nawiasie?
Cytat:
sięgnęła ręką do stojącej obok na trumnie niebieskiej torebki, wyciągnęła z niej teflonową patelnię
Nie przesadziłeś aby?
Cytat:
Nie partia tylko Partia, mów Pan dużą literą bo to brak szacunku
Powtórzę - nie przesadziłeś aby?
Bardzo ciekawe opowiadanie. Podobało mi się (poza wymienionymi powyżej zastrzeżeniami).
Krwawiące serca
Sympatyczny i lekko napisany tekst. Nie wymuszone poczucie humoru. Faktycznie, nieco inne spojrzenie na wampirzy lud. Podczas lektury nie miałem ochoty na "łapankę", a to znaczy, że potrafisz zainteresować czytelnika.
Sorry za krótką recenzję, ale przynajmniej wiesz, że znalazł sie jeszcze jeden FZ-owicz, któremu się podobało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum