Wysłany: 2009-12-30, 12:24 Opinie na temat prac xperax
Wiersze
Nie mam inklinacji do czytania poezji. Zwłaszcza tak nastrojowej i romantycznej. Jestem przyziemnym typem i jeżeli już odezwie się we mnie poetycka strona duszy, to szukam zupełnie innych klimatów, takich, jakie reprezentuje choćby Edgar Alan Poe swym niesamowitym "Krukiem, a u nas, na FZ, hidden-g0at. Poczepiam się więc trochę formy. Nowe wersy powinny się zaczynać dużą literą, a znaki interpunkcyjne, w tym przypadku przecinki, powinny być oddzielone od następnego wyrazu spacją (myślniki z obu stron). I tak przykładowy fragment:
Cytat:
Kochaj mnie,kochaj je...
Tęcza me usta maluje,one malują te słowa szalone-
z głębi serca wypowiedziane-Gdy jesteś daleko,płaczę w płomieniu...
Gdy jesteś smutny,zatapiam się w oceanie łez...
Kocham Cię-jak rozgwieżdżone niebo,
promienie słońca łapie by ogrzać Cię,
by dać Ci ciepło...
powinien wyglądać tak:
Kochaj mnie, kochaj je...
Tęcza me usta maluje, one malują te słowa szalone -
Z głębi serca wypowiedziane - Gdy jesteś daleko, płaczę w płomieniu...
Gdy jesteś smutny, zatapiam się w oceanie łez...
Kocham Cię - jak rozgwieżdżone niebo,
Promienie słońca łapie by ogrzać Cię,
By dać Ci ciepło...
Edit: Nie jestem pewien myślników w poezji, ale chyba raczej powinny rozpoczynać wers. Nie:
Gładził ją ręką, podszedł i jeszcze raz nisko
Skłoniwszy się, rzekł smutnie: "Mopanku, Panisko,-
Daruj mi, że się tak mówię, Jaśnie Grafie Panie,
To jest mój zwyczaj, nie zaś nieuszanowanie:
"Mopanku" powiadali wszyscy Horeszkowie,
Ostatni Stolnik, pan mój, miał takie przysłowie;
Jak nietrudno się domyślić, to "Pan Tadeusz". Niby pisany wierszem, ale nie wiem, czy to dobry przykład. Rzadko w ogóle widuje człowiek myślniki w liryce.
Wiersza nie czytałem, bo nie lubię. Tylko starałem się pomóc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum