www.forum.fantazyzone.pl
Forum dyskusyjne portalu literackiego fantazyzone.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Elementarz pisarza
Autor Wiadomość
Ave
[Usunięty]

Wysłany: 2004-10-30, 16:20   Elementarz pisarza

Zakładam taki wątek, bo jeszcze podobnego nie było na naszym forum. Gdy wstawiłem coś tego typu w "strony polecane...", mój link został zakopany w stertach innych różności. A to o czym chcę napisać i być może dowiedzieć się od was, to wszystko dotyczące pisania.
Gdy zaczynałem pisać opowiadania, zaczynałem od zera bez niczyjej pomocy tylko z piórem w reku i skrawkiem kartki, oraz pomysłem w głowie. Coponiektórzy powiedzą, że to już połowa sukcesu, ale czy nie warto zwiększyć tych szans? Ja myślę, że tak. I jako serwis literacki, powinniśmy pomagać sobie nawzajem w pisaniu na wszelkie możliwe sposoby. Nie tylko poprzez szczegółowe recenzje naszych prac, ale również wszelkiego typu rady, które do pomocy początkującemu pisarzowi, jak i nam wszystkim ( bo czyż nie ćwiczenie czyni mistrza?), dodadzą do tego pióra, kartki i pomysłu - stęrtę rad, którymi może się sugerować w pisaniu, choć nie musi.
Każdy z nas pisze. Dlatego też może podzielić się swoimi uwagami do których jest pewny, że są dobrym sposobem do stworzenia czegoś dobrego, a nie chłamu. Np. Melfka z pewnością ma do zaoferowania dużo porad, by pisać stylistycznie i gramatycznie, czyż nie Melfko? A takie porady przydadzą się każdemu.
Ja może zaczne nie od swoich porad, lecz od porad profesjonalistów, które sobie czytam od jakiegoś czasu. Proszę tylko nie pisać tutaj czegoś typu "do pisania potrzebna jest odbra kawa i cała noc.", lecz praktyczne porady, takie jak przedstawione w poniższych arykułach i poradnikach.

Artykuł Dębskiego z "Fenix"'a, 04 (40) 1995 "Elementarz pisarza <<Zrób to sam czyli jak łatwo napisać powieść SF>>" :
http://www.debski.art.pl/felietony/fenix40.htm

Poradnik ze strony gildii.pl - kożystający obszernie między innymi z w/w artykułu Dębskiego:
http://www.gildia.pl/fant...a/strona_glowna

Poszukuje również innych artykułów z serii "Elementarz pisarza" ukazujących się w "fenixie" (m.in rok 1995). Jeśli takowe znacie, to proszę o podanie linka w tym wątku!

Regis 
Administrator
Wampir

Wysłany: 2004-10-30, 16:36   

Ave; jak zrozumiałem mamy tutaj pisać, jak skutecznie dochodzić do celu, tj. do zdobycia jak najlepszego stylu, pomysłów itp.
Więc ja mam dla wszystkich rade: Piszcie dla ludzi, al;e pod siebie.
Na styl trzeba poczekać, popracować, nie od razu będzie się takim Tolkienem, Sapkowskim czy J.K.Rowling (Żeby pisać takie bzdury też trzeba wiedzieć jak), że już nie wspomnę o Lovekrafcie, Kingu czy Phillipie K. Dick'u. Co do pomysłów to można je czerpać praktycznie zewsząd.
Pozdrawiam początkujących i nie tylko, pisarzy!
A co do porad stylistyczno-ortograficznych, wystarcza słownik i ew. zamiast słownika dużo czytać!!

Poziom: 23 HP   2%   24/1225
   MP   100%   585/585
   EXP   35%   23/65
Hrabia 
Ent

Wysłany: 2004-10-30, 17:02   

jeśli chodzi o mnie to specjalnie kupiłem sobie słownik na CD... taa i przyznaje słownik dużo daje Regis.... Co d nocnego pisania i kawy, eh.. nie polecam... w nocy chce mi się spać więc jakiekolwiek pisanie uważam za marnotrawienie czasu.. lepiej sie przespać i pisać następnego dnia. A kawa i inne używki też jakoś mi nie pomagają...

Poziom: 16 HP   1%   5/556
   MP   100%   265/265
   EXP   35%   14/39
Regis 
Administrator
Wampir

Wysłany: 2004-10-30, 17:29   

Ja sam miewałem takie okresy "napadu weny", kiedyto siedziało sie DO nocy i pisało, ale nigdy nie zaczynało się pisać w nocy. Co to to nie!

Poziom: 23 HP   2%   24/1225
   MP   100%   585/585
   EXP   35%   23/65
Avraxis 
Majar
Nieżyciowy aspołeczniak

Wysłany: 2004-10-30, 18:24   

http://www.debski.art.pl/

"Dorobek" --> "Non-Fiction"

Poziom: 18 HP   1%   7/711
   MP   100%   339/339
   EXP   64%   29/45
Kooba
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-12, 15:44   

Coś widzę, że ten temat spokojnie by się zmieścił w "Stronach wartych odwiedzenia"... Jeśli nie nastanie tu wkrótce jakieś ożywcza dyskusja, ew. nie posypią się odautorskie rady, chyba wątek ten cały do "Stron wartych..." przeleci.

Melfka 
Iluvatar
Wiedźma bagienna

Wysłany: 2004-11-12, 17:01   

Koobo, zostaw go tutaj - w "stronach wartych" odwiedzenia szybko zniknie i mało kto na niego trafi, natomiast tak jest doskonale widoczny.

Ja sama zamierzam co nieco napisać (bazując na moim doświadczeniu w redakcji, nie tylko w pisaniu), jednak chwilowo czasu brak - a temat obszerny.

Chwilowo więc jedynie polecę cykl "Piszemy bestsellera" Andrzeja Pilipiuka, którego kolejne części można czytać w obecnym i archiwalnych numerach Fahrenheita. Rady dość ogólnikowe, ale Pilipiuk pisze w ciekawy sposób, no i porusza różne aspekty pisarstwa (między innymi "choroby zawodowe" ;) ), tak więc myślę, że warto się z tymi felietonami zapoznać.

Poziom: 33 HP   5%   149/2982
   MP   100%   1424/1424
   EXP   43%   51/117
Lil 
Ajar
alchemiczka

Wysłany: 2004-11-30, 17:56   

Nie zgadzam się z Regisem. Jeżeli ma się napady weny piszę się nawet w nocy. Sama praktykowałam pisanie do drugiej, trzeciej (chociaż dłużej też się zdarzało). Oczywiście powstałe błędy poprawia się już w dzień ;)

Poziom: 32 HP   5%   137/2753
   MP   100%   1314/1314
   EXP   95%   106/111
Kooba
[Usunięty]

Wysłany: 2004-12-02, 08:50   

Hmmm, Melfko, jak dla mnie to ten wątek jest... M&M'sem (Mały & Martwy ;P). 10 postów w przeciągu miesiąca, z czego połowa to off-topik...? Nie no, bijemy rekordy. ;P Ale w sumie jak chceta, tylko to nieco rozruszajcie, niechaj się to doprawdy przydatnym stanie...

Ave
[Usunięty]

Wysłany: 2004-12-02, 15:05   

Mało, bo chyba wszyscy jesteśmy takimi samoukami, że nie mamy co podać jako poradnik czy coś co pomogłoby w pisaniu. Pomysł dobry myślę, ale brak współpracy. Jakby wyszło to przecież można by zrobić taki dział na stronce "Poradnik pisarza", albo coś. Jesteśmy dużym serwisem i trzeba trenować młodsze pokolenia. Dajmy im to czego sami nie mieliśmy :) (no przynajmniej część z nas)

Lil 
Ajar
alchemiczka

Wysłany: 2004-12-02, 15:30   

Jeśli mają być rady to będą: KORZYSTAJCIE ZE SŁOWNIKÓW!! Zarówno języka polskiego jak i wyrazów obcych. To brzmi trochę jakby to mówiła pani na polskim, ale wierzcie mi, mnie osobiście rażą takie błędy. Ciężko mi się czyta prace najeżone ortografami i zamiast skupiać się na tekście, skupiam się na błędach.

MP   100%   1314/1314
   EXP   95%   106/111
Kooba
[Usunięty]

Wysłany: 2004-12-02, 15:33   

Hym Hym, co do działalności tego działu, to ja jednak pozostawiłbym go raczej na Forum (starczy spojrzeć, że i tak mało kto tu zagląda...) - jeśli jednak kiedykolwiek ruszy to z kopyta i zacznie się w końcu nieco prędzej rozwijać, to propozycja jest do uzgodnienia (podkreślam "jeśli"). Proponowałbym jednak nie ograniczać wątku jedynie do porad profesjonalistów, tudzież artykułów wyszukanych w necie... Jeśli chcielibyście w świat rzucić wasze porady, wspomnieć jakiż to błąd w opowiadaniu z FZ zmierzwił wam włosy i odebrał dech - zapraszamy do postowania!

Zguba
[Usunięty]

Wysłany: 2004-12-13, 19:48   

Hrabia napisał/a:
jeśli chodzi o mnie to specjalnie kupiłem sobie słownik na CD... taa i przyznaje słownik dużo daje Regis.... Co d nocnego pisania i kawy, eh.. nie polecam... w nocy chce mi się spać więc jakiekolwiek pisanie uważam za marnotrawienie czasu.. lepiej sie przespać i pisać następnego dnia. A kawa i inne używki też jakoś mi nie pomagają...

Oj nie gadaj :) Ja kawy nie pijam, a jak piszę to godziny 23.00-3.00, a do szkoły na następny dzień na 7 :P Po prostu wtedy jestem nieco śnięty, nie chce się pisać, jednakowoż mam najwięcej pomysłów. Swoją drogą następnego dnia sporo trzeba przemieniać w budowie zdania, ale pomysły zostają te same w nieco innej formie :)

Hrabia 
Ent

Wysłany: 2004-12-13, 22:46   

Drogi Zgubo! .. Sprawa wygąda tak.. jeszcze dwa miechy (maksymalnie) wytrzymasz tak pisać po nocach, potem pędzie pas... Jeśli wcześnie trzeba wstać i z samego rana uczyć się, to to jest masakra. Po czasie zauważysz że połowa z tych nocy była stracona i mogłeś odpoczywać (spać:)) Co do pomysłów, przyznaje nawet w nocy przychodzą:), jednak jask sam napisałeś, w nocy napiszesz, a za dnia musisz gruntownie zmieniać tekst.. radze lepiej byś sie wyspał, pouczył się do 22:00 a od 22:00 max do 24 pisał opowiadanka, wtedy masz 2 godziny intensywnego pisania, 7 godzin smacznego snu i rano wstajesz wypoczet.. no chyba że nauke masz w dupie;) wtedy sprawa wygląda całkiem inaczej... wtedy tylko piszesz teksty;)

Poziom: 16 HP   1%   5/556
   MP   100%   265/265
   EXP   35%   14/39
Lil 
Ajar
alchemiczka

Wysłany: 2004-12-17, 15:47   

Hrabio jeśli masz wenę i ona cię rozpiera tak że nie możesz robić nic innego, to pisanie do póxnych godzin nocnych jest jedynym lekarstwem. Ale każdy ma inny styl pisania. Ja jestem stworzeniem wieczorno- nocnym, więc wtedy pisze mi się najlepiej. Jeżeli preferujesz pisanie w godzinach porannych nikt ci tego nie zabroni. :D

MP   100%   1314/1314
   EXP   95%   106/111
Melfka 
Iluvatar
Wiedźma bagienna

Wysłany: 2005-01-10, 23:27   

Ferie się zbliżają (cały miesiąc :mrgreen: ), może wreszcie będę miała czas, żeby napisać, co zamierzałam (o pisaniu ;) ).
Na razie tylko rzecz warta zauważenia: Fabryka Snów wydaje (podobno jeszcze w styczniu) książkę - zbiór felietonów Feliksa Kresa ("Galeria Złamanych Piór"). Myślę, że ci, których stać, mogą się spokojnie zaopatrzyć. Kres ma specyficzne spojrzenie na pisarstwo, ale jego rady bywają pomocne. No i świetnie się czyta felietony nawet dla przyjemności :) .

MP   100%   1424/1424
   EXP   43%   51/117
Ave
[Usunięty]

Wysłany: 2005-01-11, 16:22   

Nawet myślę, by się w to zaopatrzyć. Na pewno przyda się takowa lektura. Tymczasem to jest 'demo' tej książki. http://www.esensja.pl/ksi...st.html?id=1924

Melfka 
Iluvatar
Wiedźma bagienna

Wysłany: 2005-01-30, 15:27   

To ja od razu mam pytanie.
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł na cykl artykułów o pisaniu - taki mini-poradnik, poruszający najważniejsze kwestie, uczulający na najczęściej popełniane błędy itd., pisany z perspektywy kogoś, kto nie tylko sam pisze, ale i poprawia mnóstwo tekstów.
W związku z tym chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś jest przeciwny, bym wykorzystała fragmenty jego tekstów w ramach przykładów. Od razu podkreślam, że nie chodzi o naśmiewanie się, czy wytykanie błędów (fragmenty - zresztą niewielkie, zazwyczaj max. kilka zdań - zamierzam zamieszczać anonimowo), a jedynie o ilustrację "zasad" czy "problemów". Byłoby mi o wiele łatwiej, niż gdybym miała wymyślać je sama.

MP   100%   1424/1424
   EXP   43%   51/117
Kooba
[Usunięty]

Wysłany: 2005-01-30, 15:33   

Jak znam życie to i tak nie zastosuję (tragizm zakorzenionych przyzwyczajeń ;) ), aczkolwiek rzecz zapewne przydatna. ;)

Ave
[Usunięty]

Wysłany: 2005-01-30, 15:40   

Hmm ja przeciwny nie jestem Melfko i byłbym bardzo chętny przeczytać takowy poradnik. Może i by sie dla niego znalazło miejsce na głównej stronie FantazyZone. ;)

Kooba
[Usunięty]

Wysłany: 2005-01-30, 15:53   

Z moich tekstów możesz czerpać do woli, Melfko, pewnie znajdziesz kilka ładnych kwiatków... Tylko oszczędź mi już ten nieszczęsny "kilt". :mrgreen: A swoją drogą, Ave, czy stanowiłoby dla Ciebie problem zmodyfikować "SoulSeekera" tak, by ten kilt znaleźć i zastąpić kitlem? ;)

Melfka 
Iluvatar
Wiedźma bagienna

Wysłany: 2005-01-30, 15:55   

Ave napisał/a:
Hmm ja przeciwny nie jestem Melfko i byłbym bardzo chętny przeczytać takowy poradnik. Może i by sie dla niego znalazło miejsce na głównej stronie FantazyZone. ;)

Dziękuję bardzo - Tobie, Koobie, jak i innym, którzy nie wyrażą sprzeciwu ;) . Co do miejsca - jeśli chcecie mieć poradnik w FZ, to oczywiście go prześlę (gdy już skończę całość, albo odcinkami - jeszcze nie rozplanowałam wszystkiego, więc ciężko mi powiedzieć), choć wątpię, by zmieścił się na stronie głównej ;) .

MP   100%   1424/1424
   EXP   43%   51/117
Ave
[Usunięty]

Wysłany: 2005-01-30, 16:52   

Cytat:
A swoją drogą, Ave, czy stanowiłoby dla Ciebie problem zmodyfikować "SoulSeekera" tak, by ten kilt znaleźć i zastąpić kitlem? :Wink:

Nie stanowiło ;) Już jest ok ;)

Cytat:
Co do miejsca - jeśli chcecie mieć poradnik w FZ, to oczywiście go prześlę (gdy już skończę całość, albo odcinkami - jeszcze nie rozplanowałam wszystkiego, więc ciężko mi powiedzieć), choć wątpię, by zmieścił się na stronie głównej :Wink:

Heh, źle napisałem. Miałem na mysli stronę nie forum. I oczywiście chodzi o podstronkę ;)

hidden_g0at 
Iluvatar
Jesteśmy starzy i nienormalni

Wysłany: 2005-03-02, 18:26   

ja bym baaaardzo poprosił taki kursik na FZ, Melfko. Z moich opowiadań możesz czerpać błędów ;)

All zmoro and potworo,
co się czynicie podporą what you do to support
gadziny przewrotnej witej, gadziny Przewrotnem total,
jadowitej, poisonous,
co trzecią część gwiazd zuchwale at a third of the stars zuchwale
ujęła niebios powale, has included the heavens powale,
Gordanie Gordana

Poziom: 38 HP   8%   348/4353
   MP   100%   2078/2078
   EXP   48%   74/153
Ave
[Usunięty]

Wysłany: 2005-03-19, 10:19   

Kolejny elementarzyk pisania opowiadań, który może się przydać.

http://www.filipczak.art.pl/biblio.html (kolumna po prawej)

Odpowiedz do tematu