www.forum.fantazyzone.pl
Forum dyskusyjne portalu literackiego fantazyzone.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problemy z pisaniem
Autor Wiadomość
Rudy Lisz 
Krasnolud

Wysłany: 2006-07-03, 14:29   

Ehhhh... wiecie, co jest najgorsze?? Piszę sobie opowiadanie...myślę sobie: "ale będize super....jest ekstra, i w ogole wymiatam!!"
Parę dni później: "eeee nie....nie ma tu tego, tamtego, owego, i pozatym jest nudne i beznadziejne"
Są trzy drogi:
1. Wyrzucić zaczątki opowiadania.
2. Zmusić sie do dalszego pisania i może zniechęcenie przejdzie.
3. Odczekać, aż zniechecenie przejdzie i pisać dalej (np. za pół roku) albo wcielić pomysły z tego opowiadania w inne...

Na szczęście, jak widać, niezawodna intuicja chroni mnie przed grafomaństwem :P :P :P
Choć nie wiem do końca, czy to dobre, czy złe. Czasem mam ochotę wyrzucić wszystko, co kiedykolwiek napisałam, płonę ze wstydu, jak pomyślę, że ktokolwiek to czytał.

Poziom: 14 HP   0%   0/426
   MP   100%   203/203
   EXP   18%   6/33
hidden_g0at 
Iluvatar
Jesteśmy starzy i nienormalni

Wysłany: 2006-07-03, 17:40   

Rudy Lisz napisał/a:
Parę dni później: "eeee nie....nie ma tu tego, tamtego, owego, i pozatym jest nudne i beznadziejne"

No, ja też to mam. I zazwyczaj ma dylemat; czy na pewno to jest potrzebane. Tetraz na przykład napisałem opowiadanie, czytam sobie i zauważyłem, że... nie opisałem wyglądu ani jednego bohatera. Totalne chmurki-duchy bez ciała. Ale że to rzecz dosyć ważna, to poprawiem.

All zmoro and potworo,
co się czynicie podporą what you do to support
gadziny przewrotnej witej, gadziny Przewrotnem total,
jadowitej, poisonous,
co trzecią część gwiazd zuchwale at a third of the stars zuchwale
ujęła niebios powale, has included the heavens powale,
Gordanie Gordana

Poziom: 38 HP   8%   348/4353
   MP   100%   2078/2078
   EXP   48%   74/153
Chani 
Goblin

Wysłany: 2006-07-19, 10:51   

Na początku chciałam wszystkich przywitać - to mój pierwszy post na tym forum.

Wielkie dzięki za te stronki o imionach, bo właśnie ostatnio miała spory z tym problem. Angielskojęzyczne są już nieco nudne, bo przewijają się dosłownie wszędzie, a jako że mam ostatnio obsesje na temat wszystkiego, co jest związane z Indiami, to wszędzie 'wtykałam' imiona hinduskie, lub sama tworzyłam coś na ich wzór. Taka jakby zaćma - nie mogłam wpaść na żadno oryginalne imię. Także te stronki niesamowicie mi pomogą - szczególnie, że piszę właśnie opowiadanko na jeden konkurs i czas goni. Być może na tutejszy też coś uda mi sie skrobnąc, ale zobaczymy. Trzeba się niestety jeszcze pouczyć do sesji wrześniowej :/

A doliny, depresje itp. JAk dla mnie codzienność. Wszyscy mówią, że jesem najbardziej pogodną osobą, jaką znają, bo ciągle mnie widzą uśmiechniętą. A to dlatego, że mieszkam sama - jakby ktoś ze mną pomieskał z tydzień, to by odkrył, że ryczę do poduszki przeciętnie co drugi dzień. Ciagłe doliny, które powodują niemoc pisarską. Pomijam może poezję, bo w takim 'mokrym' klimacie świetnie się pisze wiersze. Niestety wszystkie są smutne...

Jak ktoś ma dobry pomysł, co z tym zrobić - chętnie posłucham. dpuśćy sobie upicie się (nie mogę pić...) i objadanie (bo powinnam schidnąć, ale chipsy są zawsze najlepszym lekiem na wszelkie smutasy).

To chyba na tyle, bo znowu napiszę epopeję... Ja to mam naprawde problem, żeby coś krótkiego napisać. Nawet te wiersze sa dluuuugie...

Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   22%   2/9
R.Sz
[Usunięty]

Wysłany: 2006-07-21, 12:25   

Ja tez tak mam! Często pisze jakieś tam opowiadanie i kiesy je na ońcu czytam mówie-beznadzieja! Połowa mojego "dzieła" zostaje poprawiona.

marekscieszek 
Ajar

Wysłany: 2009-09-01, 15:11   

Gdyby ktoś nie mógł się doliczyć postów w tym temacie, znajdzie je tutaj - marekscieszek

Wena

Poziom: 27 HP   4%   71/1795
   MP   100%   857/857
   EXP   30%   25/83
Piastun 
Troll

Wysłany: 2010-05-25, 00:31   

Cytat:
. Opowiadanie nie wzbudziło we mnie żadnych emocji. Wojtek przeżywał straszne rzeczy,a ja przegryzam wafelkiem :)

To jest moim największym problemem i nie do końca wiem jak to zmienić. Proszę o jakąś radę.

Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   12%   1/8
marekscieszek 
Ajar

Wysłany: 2010-05-29, 15:51   

Jak najwięcej czytać i jak najwięcej pisać, a z czasem problem zniknie. Albo zmaleje. :roll: Cóż innego można uczynić?

Wena

Poziom: 27 HP   4%   71/1795
   MP   100%   857/857
   EXP   30%   25/83
BMW 
Ajar

Wysłany: 2010-06-03, 12:32   

Piastun
Cytat:
Cytat:
. Opowiadanie nie wzbudziło we mnie żadnych emocji. Wojtek przeżywał straszne rzeczy,a ja przegryzam wafelkiem :)

To jest moim największym problemem i nie do końca wiem jak to zmienić. Proszę o jakąś radę.

Zastanów się, jaka sytuacja wzbudza w Tobie emocje. Dopasuj ją do potrzeb opka, a potem próbuj tak ubrać w słowa, aby chwyciło za serce czytelników. Nie mówię, że chwyci za pierwszym razem, ale po metodzie prób i błędów...

Poziom: 28 HP   4%   78/1963
   MP   100%   937/937
   EXP   63%   55/87
Odpowiedz do tematu