nie znam Muad'Diba ale za jakas godzinke bede rozmawiala z Kwisatzem, wiec go pozdrowie - droga awansu
Poziom: 1 HP
0%
0/18
MP
100%
8/8
EXP
22%
2/9
R.Sz [Usunięty]
Wysłany: 2006-07-21, 12:30
Moim zdaniem a przynajmniej ja tak robie, że wykorzystuje polskie imiona. Często też wymyślam istnienie jakiejś, wsi, miejscowości czy miasta w naszym realnym świecie! Szczerze powiedziawszy to zanim zaczne pisać zastanawiam się czyby umiejscowić je w Polsce czy innym kraju. Zazwyczaj stwaiam na Polskę.
To prawda, że Polska jest na tyle "bogata", że nie powinniśmy mieć problemów z wyszukiwaniem inspiracji i umieszczaniem akcji opowiadań w naszym kraju. Mnie jednak nie przeszkadza, jeśli znajdzie się tam wiele zapożyczeń.
Cieszyłbym się, gdybym był obcokrajowcem i ktoś pisałby o moim narodzie. Dajmy na to: jestem Azerem, szukam w polskim internecie czegoś o moim kraju, bo mi się nudzi. Trafiam w internecie na opowiadanie, którego akcja umieszczona w moim ukochanym Baku (na benzynę )! To nic, że po polsku, ja i tak szaleję ze szczęścia!
Amerykanom też by się spodowało. Oni nie robią wszystko w Ameryce, są w końcu filmy, których akcja rozgrywa się w Europie ( no nie wiem... chyba agent 007, filmy wojenne ) Oni mają większy problem z wynajdowywaniem obcych imion i nazwisk: polskich, czeskich, jugosłowiańskich, ruskich, węgierskich (zgroza).
_________________ "Każda mowa wydaje się próżna, marna, dopóki wagi jej nie odda czyn."
Demostenes
Poziom: 4 HP
0%
0/61
MP
100%
29/29
EXP
54%
6/11
hidden_g0at Iluvatar Jesteśmy starzy i nienormalni
Cieszyłbym się, gdybym był obcokrajowcem i ktoś pisałby o moim narodzie.
Zgadzam się, dobry horror na przykład nie straci nic z klimatu, jeśli akcję z Krakowa przeniesiemy do Pragi czy innego Paryża. Ale jeśli ktoś ma takie zapędy, to radziłbym mu wszystkie miasta USA sbie odpuścić, bo już wystrczająco dużo o tym pisano. Przynajmniej ja odczuwam taki lekki przesyt, ale to głównie jeśli chodzi o współczesną lliteraturę. Świat jest pełen pięknych i inspirujących meijsc (nawet ten śląski Rybnik, w którym studiuję i który nie przestaje wciskać mi pod pióro pomysłów).
All zmoro and potworo,
co się czynicie podporą what you do to support
gadziny przewrotnej witej, gadziny Przewrotnem total,
jadowitej, poisonous,
co trzecią część gwiazd zuchwale at a third of the stars zuchwale
ujęła niebios powale, has included the heavens powale,
Gordanie Gordana
Pozwole sobie wtrącić moje trzy centy (three penny), all right? Nie widze różnicy ani tym bardziej problemu w tym, czy główny bohater ma mieć na imię james, john, denzel, czy jacek albo agatka, i czy jest czarny, biały, czy kulawy, albo czy pochodzi z US and A czy jeszcze skądinąd, lub znienacka. - wydaje mi się natomiast, że może być irytujące, gdy polski pisarz stawia na osadzenie historii opowiadania WYŁĄCZNIE i KONIECZNIE gdzieś z dala od własnej ojczyzny, jakby się jej wstydził, albo jakby sam jej nie znał, bądź tylko liczył na mało zorientowanego odbiorce, któremu może wcisnąć totalnie zmyślone nazwy miast, ulic, nie wiem, nie wiem, już gdybam bez sensu, zbyt się zagłębiam... ale pal to siedem, to jego sprawa, on niech się wstydzi, albo i nie, bo co w tym strasznego? Co chciałem powiedzieć, to że może nam być jedynie przykro, że w roli bohatera opowiadania fantastycznego bardziej wiarygodny jest tenże dajmy na to JOHN WAYNE, niż MIREK KOWALSKY; Ja za to sam unikam wszelkich podobieństw, powtórzeń, analogii, które możnaby było zarzucić do moich tekstów, w związku z czyimiś pracami; zatem bzik na punkcie awangardy i oryginalności nie odpycha mnie nie wiadomo w jakim stopniu od tego typu irytujących szczegułów (ten John i US and A, miast np. Polska), nie u czyjejś prozy, ale sam spaliłbym się ze wstydu jakbym poszedł na taki banał oklepany i w ogóle z betonu. Chaotycznie mi to jakoś wyszło w przekazie, ale zawsze można posta usunąć;p Mimo to mam nadzieje, że mnie zrozumieliście..
A tak na marginesie - inaczej sobie wyobrażałem ten temat...
Powodzenia, ślepa Gienia, haha.. - to takie sri lankowe pozdrowienie
_________________ Z prochów powstałeś, prochy wąchałeś, i w proch sie obrócisz... a potem po sobie posprzątasz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum