www.forum.fantazyzone.pl
Forum dyskusyjne portalu literackiego fantazyzone.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Prędkość akcji
Autor Wiadomość
Robroq 
Troll

Wysłany: 2007-11-20, 17:28   Prędkość akcji

Kolejnym tematem jaki chciałem podjąć jest prędkość akcji. Czy wolicie szybko posuwającą się akcję bez zbędnych opisów (miejsce akcji, myśli i odczucia bohaterów, itp), czy może przeplatającą się z najpotrzebniejszymi opisami z pominięciem tych mniej istotnych, czy też może lubicie dokładne opisy dodające uroku całej akcji? Jak szczegółowe wg Was powinny być opisy miejsc i czynności jakie wykonują bohaterowie.
Przykłady:
1. opis miejsca:
a. miasto było duże i mieszkało w nim wielu ludzi;
b. miasto było duże, z tysiącem budynków, alejek i terenów zielonych; mieszkało w nim wielu ludzi różnej narodowości i wyznania;
c. miasto było duże, z tysiącem kolorowych budynków o najróżniejszych kształtach świadczących o bogatej wyobraźni ich architektów, z mnóstwem krętych alejek prowadzących w najmniejsze zakamarki oraz z terenami zielonymi, pachnącymi i cieszącymi oko barwami; mieszkańcy tworzyli ogromną społeczność zróżnicowaną narodowościowo i wyznaniowo, lecz żyli w wielkiej zgodzie;
2. opis czynności:
a. zjadł posiłek i wyszedł z domu na spacer;
b. zjadł suty i pyszny posiłek, po czym wyszedł z domu na swój ulubiony spacer;
c. zjadł kanapki z masłem własnej roboty i wędliną kupioną rano na targu, a do tego wypił aromatyczną herbatę; posiłek był przepyszny jak nigdy; zaspokajając głód wyszedł z domu, aby zaczerpnąć swej ulubionej rozkoszy - troszkę pospacerować wśród pachnącej zieleni i mile grzejących promieni porannego słońca.
Który z opisów 1a, 1b, 1c i 2a, 2b, 2c jest najbliższy Waszym upodobaniom. Czekam na opinie :)

Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   0%   0/8
Volthar 
Sauron

Wysłany: 2007-11-20, 17:51   

hehe, trochę nie najlepsze przykłady podałeś:P ale uważam, że w opisach miejsc i czynności nie powinno się używać tzw. "przesadyzmu":] Bo mówiąc czytelnikowi z czym bohater jadł kanapkę, czy z wędliną czy z serem i do tego skąd to miał... czy z Biedronki czy z Piotra i Pawła. Po co to komu?:P Ja bym napisał "zjadł szybko jakiś posiłek, po czym wyszedł z domu". Wg. mnie należy się skupiać na szczegółach, które mogą mieć jakieś znaczenie w fabule... błahostki to strata czasu i totalna głupota. Z kolei jeśli chodzi o opis miasta... uważam, że jeżeli ktoś pisze np. fantasy i chce opisać swoje "wymyślone" miasto, to musi zrobić to tak, żeby było to wciągające, a przede wszystkim brzmiało normalnie. Opis miast czy budynków może czasem się przydać, ale wydaje mi się, że jeden czy dwa przymiotniki przypadające na jeden rzeczownik lub czasownik zdecydowanie wystarczą. Gdybym napisał:
"Ujmując w swą silną, zgrabną i jednakoż chyżą dłoń ciężki miecz, wyciął na dębowym, grubym, szerokim, ciemnym drewnie znak zorro" brzmiało by to głupio:]
Prędzej napisałbym to za pomocą przysłówków i przymiotników, np. "Ujmując szybko miecz, wyciął na drzwiach znak zorro". Wiem, że trzeba się wysilać na opisach. Ale stosując ich za dużo, i w najmniej odpowiednich momentach, zdecydowanie jest to banalne.

Hmm... czyli ogólnie ogólnie mówiąc... uważam, że szybka dynamiczna akcja jest jak najbardziej wskazana i pożądana:) Ale z kolei opowiadanie bez barwnych opisów zawsze wydaje mi się płytkie i nierealne.
Pozdrawiam;]

Poziom: 10 HP   0%   0/230
   MP   100%   110/110
   EXP   54%   12/22
Lil 
Ajar
alchemiczka

Wysłany: 2007-11-20, 18:33   Re: Prędkość akcji

Robroq napisał/a:
Kolejnym tematem jaki chciałem podjąć jest prędkość akcji. Czy wolicie szybko posuwającą się akcję bez zbędnych opisów (miejsce akcji, myśli i odczucia bohaterów, itp), czy może przeplatającą się z najpotrzebniejszymi opisami z pominięciem tych mniej istotnych, czy też może lubicie dokładne opisy dodające uroku całej akcji? Jak szczegółowe wg Was powinny być opisy miejsc i czynności jakie wykonują bohaterowie.

Mam wrażenie, że szukasz idealnej recepty na opowiadanie.

Nie rozumiem za bardzo o co ci chodzi, kiedy piszesz o "zbędnych opisach". Każdy opis ma na celu uatrakcyjnienie tekstu. Jeśli chcesz pisać bez opisów, to piszesz notatkę prasową i tyle. Akcja może posuwać się właśnie dzięki opisom, bo co z tego, że napiszesz "Błysnęło. Huknęło. Była burza"? Takie zdania nic nie wnoszą i są po prostu nudne. Oczywiście nie należy przesadzać i w drugą stronę, bo rozdrabnianie się na szczegóły odcieni kolorów ubrania możnowładcy, są doprawdy zbędne. Tak więc, jak w pisaniu zazwyczaj jest, chodzi o znalezienie złotego środka.

Poziom: 32 HP   5%   137/2753
   MP   100%   1314/1314
   EXP   95%   106/111
Azazel 
Majar

Wysłany: 2007-11-20, 20:08   

Oho, kolejny temat, w którym pytasz o rzeczy, do których każdy ma indywidualne podejście.
Jedni lubią ksiązki z mordobiciem, gdzie akcja wysuwa się na pierwszy plan, a jedyne opisy dotyczą tego, jak gęstym strumieniem leje się krew i jakim sposobem bohater chlasta przeciwnika. A inni lubią wspaniałe, dłuuuugaśne, baśniowe opisy, gdzie akcja nieśpiesznie posuwa się do przodu. Są też ludzie, którzy preferują gdy akcja i opisy są wyważone.
Ja sam lubię, gdy świat przedstawiony w tekście jest dokładnie opisany(ale bez przesady). Gdy widzę to, co bohater widzi i czuje to co on. Opisy jednak powinny być "żywe". Co to znaczy? To znaczy, że opis nie powinien być po prostu kolejnym wymienianiem właściwości(np jakiegoś przedmiotu); przymiotnikami, które odzielone są kolejnymi przecinkami. Opisy powinny być plastyczne, ładnie komponujące się z resztą dzieła. Czy opisywane powinny być wszystkie rzeczy bodaj czynności? Oczywiście, że nie. Tylko rzeczy mające jakieś znaczenie dla fabuły, lub takie na, które autor stara się zwrócić uwagę czytelnika.

Jeżeli chcesz znaleść recepte na idealne opowiadanie, czy powieść to...nie masz szans. Ilu ludzi, tyle opini. Cięzko sprostać wszystkim. Trzeba, jak wspomniała Lil, znaleść arystotelesowski "złoty środek".

Poziom: 18 HP   2%   14/711
   MP   100%   339/339
   EXP   68%   31/45
Avraxis 
Majar
Nieżyciowy aspołeczniak

Wysłany: 2007-11-21, 14:42   

Lil napisał/a:
Mam wrażenie, że szukasz idealnej recepty na opowiadanie.

Jeśli tak, to możemy mu jedynie życzyć powodzenia. Ale bez entuzjazmu. Nie ma czegoś takiego, jak "idealna recepta na opowiadanie".

Jakie ma znaczenie, jakie tempo akcji najbardziej podoba się czytelnikowi? Opowiadanie ma być podporządkowane swojej funkcji, temu, jakie ma wywrzeć znaczenie. Chcesz napisać opowiadanie dla żądnych krwi i mocnych wrażeń, to logiczne, że tempo będzie szybkie, a opisy relatywnie krótkie. Jeśli chcesz podporządkować tekst jakiejś głębokiej, filozoficznej myśli, to celujesz w czytelnika "bardziej wymagającego" (bez urazy dla zwolenników "twardej" rozrywki) i logiczne jest, że akcja będzie raczej wolna.

Nie pytaj o to, jakie tempo czy zakończenie jest najlepsze, bo w pisaniu nie ma czegoś takiego, jak "najlepsze środki" - w sensie ogólnym. Najlepsze jest to, co najlepiej posłuży idei, z jaką piszesz. A idei, jakie mogą przyświecać opowiadaniu, są tysiące.

Napisałem to już w wątku o zakończeniu i napiszę, jeśli będzie trzeba, w wątku "o idealnej postaci", "o idealnej długości tekstu" i każdym innym, jakie zadasz na ten temat.

Poziom: 18 HP   1%   7/711
   MP   100%   339/339
   EXP   64%   29/45
hidden_g0at 
Iluvatar
Jesteśmy starzy i nienormalni

Wysłany: 2007-11-21, 21:46   

Czytać lubię książki dobre i tu zasadniczo nie ma recepty, jak już wspomniano. A jeśli chodzi o tworzenie, to lubię kreować opisy długie i poetyckie - co niekoniecznie wszystkim się podoba. Ale myślę, że w tym momencie problem jest w ich niskiej jakości, nie w samym istnieniu. Bo nieważne, czy będę pisał tak, czy tak. Ma być napisane tak, by nie można sie było doczepić.

All zmoro and potworo,
co się czynicie podporą what you do to support
gadziny przewrotnej witej, gadziny Przewrotnem total,
jadowitej, poisonous,
co trzecią część gwiazd zuchwale at a third of the stars zuchwale
ujęła niebios powale, has included the heavens powale,
Gordanie Gordana

Poziom: 38 HP   8%   348/4353
   MP   100%   2078/2078
   EXP   48%   74/153
Cynamon 
Valar
Wujek Pepin

Wysłany: 2007-11-26, 16:29   

hidden_g0at napisał/a:
A jeśli chodzi o tworzenie, to lubię kreować opisy długie i poetyckie - co niekoniecznie wszystkim się podoba.

Mnie to czasem potrafi nieźle zniechęcić :P Preferuję opisy krótkie i konkretne. Kilka zdań powinno stworzyć w głowie czytelnika pełny obraz sytuacji. Wbrew pozorom to sztuka trudna i wymagająca odpowiednich cech charakteru, trzeba bowiem umieć oddzielić nieistotne szczegóły od informacji mających wpływ na wyobraźnie czytającego.

hidden_g0at napisał/a:
Ma być napisane tak, by nie można sie było doczepić.

Nic dodać, nic ująć ;)
Chcę by miłość zabijała " - "Blue velvet", Myslovitz

Poziom: 20 HP   1%   8/893
   MP   100%   426/426
   EXP   78%   41/52
Odpowiedz do tematu