www.forum.fantazyzone.pl
Forum dyskusyjne portalu literackiego fantazyzone.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Ciekawostki
Autor Wiadomość
Wouldoo 
Sauron

Wysłany: 2007-10-22, 19:17   

yoshi_1 napisał/a:
A wiecie że gest jaki pokazujemy my znaczący POKUJ z ang. PEACE w angli jest obraźliwy i znaczy dołowie SPIERDAL...

Zasadniczo to nie do końca. Zależnie od pozycji palców, gest jest uznawany jako "peace" lub też jako to o czym wspomniałeś powyżej. Pokazując owe dwa palce w charakterystycznym geście, widząc zarazem swoje paznokcie (wiem, że dziwnie to brzmi, ale jakoś to trzeba wytłumaczyc) anglicy uznaja za przyjazny, czyli tzw. "peace". Gdy palce obrócimy o 180 stopni, nie widząc tym samym paznokci znak jest obraźliwy.

Jego geneza jest dośc ciekawa. Otóż dokładnie nie pamiętam pomiędzy Anglią, a kim rozgrywała się owa potyczka, aczkolwiek główną sprawą byli tutaj łucznicy. Gdy strzelali do przeciwników za każdym razem pokazywali wrogom, iż mają jeszcze te dwa palce (jak powszechnie wiadomo, służą do napinania cięciwy smiercionośnego łuku), dając tym samym do zrozumienia, że przeciwnicy mogą się delikatnie mówiąc wypchac. Kiedy już dany śmiałek-łucznik dostał się w niewolę oponentów, Ci obcinali mu dokładnie te dwa palce:).
A dokoła nieład.
Coś trzeba związać,
Coś trzeba złączyć,
Rozstrzygnąć coś.
Nic nie wiem.
Nie mogę znależć butów,
Nie mogę znależć siebie.
Boli mnie głowa. "

Poziom: 10 HP   0%   0/230
   MP   100%   110/110
   EXP   68%   15/22
Azazel 
Majar

Wysłany: 2007-10-22, 22:20   

Cytat:
Otóż dokładnie nie pamiętam pomiędzy Anglią, a kim rozgrywała się owa potyczka, aczkolwiek główną sprawą byli tutaj łucznicy

Była to tzw "wojna stuletnia" pomiędzy Francją i Anglią 1337-1453[poszlo o dziedziczne ziemie anglików na terenie Francji i o jeszcze kilka drobiazgów]

Poziom: 18 HP   2%   14/711
   MP   100%   339/339
   EXP   68%   31/45
Regis 
Administrator
Wampir

Wysłany: 2007-10-25, 19:25   

Nie wiem gdzie to wrzucić, bo nie mogłem znaleźć odpowiedniego topicu, więc macie tutaj:
Final Fantasy + System of a Down
Podziwiajcie ^^

Poziom: 23 HP   2%   24/1225
   MP   100%   585/585
   EXP   35%   23/65
Cynamon 
Valar
Wujek Pepin

Wysłany: 2008-01-12, 13:03   

Igor Falecki, mały geniusz perkusyjny :)

http://pl.youtube.com/wat...feature=related
Chcę by miłość zabijała " - "Blue velvet", Myslovitz

Poziom: 20 HP   1%   8/893
   MP   100%   426/426
   EXP   78%   41/52
max.d 
Morghot

Wysłany: 2010-02-22, 19:05   

Nie czytałem wszystkich ciekawostek, ale chyba się nie pojawiły:

- Scena z American Beauty w której Kevin Spacey śpiewa w aucie 'American Woman' została przez niego zaimprowizowana

- Podobnie było z Jerzym Stuhrem w Killerze, kiedy jako Ryba śpiewał 'Orła cień'

- Steven Seagal jest ewenementem w światowej skali jeśli chodzi o aktorstwo. W pierwszych sześciu filmach zagrał główne role i dopiero w 'Krytycznej Decyzji' został uśmiercony na początku (a scena owa miała w zamierzeniu wywołać szok)

- W 'Hitmanie' tatuaż w kształcie smoka wędruje po policzku pięknej Olgi Kurylenko

- De Niro improwizował monolog przed lustrem. Początkowo w scenariuszu napisane było: 'patrzy w lustro'

- John Savage naprawdę złamał nogę, skacząc z helokoptera do rzeki. Rany nie były malowane

- W 'Świecie według Kiepskich' Bartosz Żukowski naprawdę poparzył sobie palce grzebiąc przy żyrandolu (eksplodowały wszystkie ładunki na raz, a nie po kolei). Podobno w następnej scenie miał bandaż na drugiej ręce (osobiście tego nie zauważyłem)

- Bruce Willis za rolę w 'Czterech pokojach' dostał symbolicznego dolara i nie został wymieniony w czołówce

- Symbolicznego dolara dostał również Tarantino za nagranie jednego z epizodów w filmie 'Sin City'. Odwdzięczył się tym samym Rodriguezowi za jego pracę przy 'Kill Bill vol. 2'

- Dolara wziął również Ozzy Osbourne za występ na Ozzfest

Starczy ciekawostek i tak tego nikt nie czyta ;)

Poziom: 11 HP   1%   2/272
   MP   100%   130/130
   EXP   48%   12/25
Odpowiedz do tematu