www.forum.fantazyzone.pl
Forum dyskusyjne portalu literackiego fantazyzone.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Ciekawostki
Autor Wiadomość
yoshi_1 
Iluvatar
Mroczny Łowca

Wysłany: 2004-11-24, 17:37   

Te mondrala nie mędrkuj bo masz racje tylko w części. A dokładniej racji niemasz z podziałem części polskniej na Centrum i Uzdrowiskową. Jak mówisz Centrum od razu wiadomo, że chodzi o część polską Uznamu. Tak wogóle to Świonujście leży na 44 wyspach. Największe z nich to: Uznam (część polska), Wolin (mały kawałek) i Karsibór (który był częścią wyspy Uznam, która została "odcięta", żeby Szczecin i reszta miast leżących na Zalewem Szczecińskim miała "dostęp" do morza). Sam znam nazwe jeszcze jednej wyspy (Mielin) jest ona niedalek osławionego kanału Mulnik.

Poziom: 33 HP   5%   149/2982
   MP   100%   1424/1424
   EXP   74%   87/117
morbit
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-25, 14:49   

A to ciekawostka. Nie miałem pojęcia, że mamy wyspe Uznam 8-) , myślalem wcześniej że sobie jaja robicie. joł.
Czekam na więcej...

yoshi_1 
Iluvatar
Mroczny Łowca

Wysłany: 2004-11-25, 16:18   

Na więcej czego?

Poziom: 33 HP   5%   149/2982
   MP   100%   1424/1424
   EXP   74%   87/117
Legolas 
Administrator
Friend of Dwarves

Wysłany: 2004-11-25, 19:37   

Microsoft promuje Firefoksa

Izraelski serwis NRG twierdzi, że Microsoft, promując swoją
usługę MSN Search, dostarczył prasie materiały reklamowe,
na których widać przeglądarkę Firefox. Dziennikarze
otrzymali zrzuty ekranowe przedstawiające MSN Search, na
których zdaniem Izraelczyków widać, że usługa testowana
była za pomocą Firefoksa. Microsoft zaprzecza, by na
którymkolwiek ze zrzutów było widać konkurencyjną
przeglądarkę. Kontrowersyjną grafikę obejrzeć można tutaj .
Podpis pod nią głosi, że została dostarczona przez Microsoft.

Ciekawostka z biuletynu chip online.

[ Dodano: 2004-11-25, 19:42 ]
Serial telewizyjny nt. Open Source

Południowoafrykańska organizacja produkuje serial
telewizyjny, który, jak twierdzi, jest pierwszym tego typu
przedsięwzięciem promującym oprogramowanie Open Source.
Pierwszy z 13 odcinków dokumentalnej serii Go_Open pokazany
został w sobotę 19 listopada br. Widzowie mogą zobaczyć w
nim wywiady z miejscowymi i światowymi pionierami Wolnego
Oprogramowania, posłuchać o firmach i osobach, które z
powodzeniem wykorzystują wspomniany software, oraz poznać
najnowsze wieści dotyczące Open Source. Thomas Black,
odpowiedzialny za program z ramienia Shuttleworth
Foundation - organizacji promującej darmowe programy w
szkołach RPA - podkreśla, że serial skierowany jest do
osób, które nie mają wiedzy technicznej i nawet nie
słyszały o podobnego typu programach. Twórcy programu, jak
sami mówią, nie chcą nawracać już nawróconych. Ich celem
jest przedstawienie Wolnego Oprogramowania jak najszerszej
liczbie ludzi, przede wszystkim młodych, i przekonanie ich
do niego. W pierwszym odcinku pokazano wywiad z Richardem
Stallmanem, jednym z pionierów ruchu Wolnego
Oprogramowania, i Robie'em Rowe'em, założycielem Linux
Movies Group, która doradza Hollywood, w jaki sposób
najlepiej wykorzystać Linuksa przy tworzeniu filmów.
Widzowie zobaczyli również, że Pick and Pay, jeden z
największych sprzedawców w RPA, powszechnie wykorzystuje
system Linusa Torvaldsa. W kolejnych odcinkach mają pojawić
się tak ważne postaci skupione wokół ruchu
opensource'owego, jak Bruce Perens, Eric Raymond i być może
sam Torvalds. "Go_Open" można oglądać w każdą sobotę o
godzinie 17.30 na kanale SABC 2. Wkrótce obejrzeć go będą
mogli też internauci. Produkcja serialu pochłonęła 5
milionów randów (około 450 tysięcy USD).

To również ciekawostka podana przez Chip Online.

Poziom: 30 HP   4%   93/2333
   MP   100%   1114/1114
   EXP   28%   28/99
Kruszynka
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-25, 20:02   

Faaaza :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Legolas 
Administrator
Friend of Dwarves

Wysłany: 2004-11-25, 20:07   

Nio i to niezła :P Tylko szkoda jeszcze że tego Liska pod Linuxem nie odpalili :D

MP   100%   1114/1114
   EXP   28%   28/99
Kruszynka
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-26, 14:03   

Tesh fakt :] LINUX ROXX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kooba
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-27, 01:16   

Morbit napisał/a:
joł. Czekam na więcej.
yoshi_1 napisał/a:
Na więcej czego?

Na więcej "jołów"...? ;)

Regis 
Administrator
Wampir

Wysłany: 2004-11-27, 11:40   

Lego od twojego postu zaczyna sie off-topic. mi tesh jest milo z toba wspolpracowac.

Poziom: 23 HP   2%   24/1225
   MP   100%   585/585
   EXP   35%   23/65
Legolas 
Administrator
Friend of Dwarves

Wysłany: 2004-11-27, 13:06   

Regis napisał/a:
Lego od twojego postu zaczyna sie off-topic. mi tesh jest milo z toba wspolpracowac.

Gdzie... No co ty... To są komentaże i wypowiedzi do mojej ciekawostki...

MP   100%   1114/1114
   EXP   28%   28/99
Ave
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-28, 12:02   

Jeszcze co do Firefox'a to ciekawostką jest, że od czasu wypuszczenia najnowszej wersji 1.0 został ściągnięty już ponad 6 mln razy! Jednocześnie popularność IE spada wprost proporcjonalnie do znajdywanych w nim błędów, czyli bardzo szybko. Choć mimo to przeraża wiadomość, że ponad 90% ludzi na świecie jednak go używa.

Z kolejnej ciekawostki na ten temat: Fiński urząd regulacji komunikacji zaapelował do internautów swojego kraju by nie używali IE do czasu usunięcia poważnej usterki w jej bezpieczeństwie.

Pozytywną stroną (jedną z wielu) zwiększającej się popularności przeglądarek alternetywnych, m.in. firefox, jest to, iż strony internetowe zaczynają liczyć się z tym, że muszą optymalizować swoje serwisy i na te przeglądarki.

Legolas 
Administrator
Friend of Dwarves

Wysłany: 2004-11-28, 13:42   

MSIE: 86.45 % (16256) Netscape: 7.47 % (1405) Opera: 3.82 % (718) Inne: 2.27 % (426)

Tak wygląda udział przeglądarek w naszym serwisie... Jak widać jesteśmy lepsi od reszt świata bo IE ma poniżej 90% :D

Nasz sewris jest stanowczo zgodny z firefoxem, mozillą, ie, oraz operą (tej ostatniej nie jestem pewien na 100% ale chyba wszystko tam dobrze wysiwtla)

MP   100%   1114/1114
   EXP   28%   28/99
Regis 
Administrator
Wampir

Wysłany: 2004-11-28, 20:01   

Ta, a service pack 2 do windy xp ma mase bledow i ochrona kompa wysiada ;]

MP   100%   585/585
   EXP   35%   23/65
Ave
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-28, 20:06   

Parę ciekawostek z internetu ;)

Based on an anonymous tip, we looked into the WMI and the Windows Security Center's use of it, and found that it may not only be a security hole, but a crater in the wrong hands. Due to the nature of WMI, the WSC could potentially allow attackers to spoof the state of security on a user's system while accessing data, infecting the system, or turning the PC into a zombie for spam or other purposes.

However, it's almost like Microsoft has given attackers the path, door and keys

The flaw, in the way Microsoft's software processes JPEG graphics, could allow a program to take control of a victim's computer when the user opens a JPEG file.

morbit
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-29, 16:36   

no to rewelacja, a ja i tak używam Xp'ka, bo nie znam innych systemów.
joł kooba...

W 1999 roku prezydent Clinton ogłosił już dwuletnią nadwyżkę budżetową, jaka nie miała miejsca od 1957 roku. W tym samym roku majątek Billa Gates'a oszacowano na 85 bilionów dolców, co daje ładną sumkę (no bo nie brzydką :p) 323 miliardów pln (co stanowi 1 / 109 tą część całego budrzetu USA, a Billa czyni najbogatszym ludzikiem na kuli ziemskiej).

W tym samym roku ('99) dwóch łepków uzbrojonych w krótką broń zaczepną (m.inn. UZI), dokonuje masakry w liceum (high-shool) w amerykańskim miasteczku Columbine; co dowodzi m.inn. jak łatwo można nabyć w USA broń wszelkiego rodzaju.
A propos oglądał ktoś dokument o tym zdarzeniu? Kolesie kupili broń wysyłkowo, przez net. Starzy myśleli, że jakieś gadżety sportowe ich dzieci dostały.

~AHRIMAN
Gość
Wysłany: 2004-11-29, 18:20   

znalezione w sieci (newsy www.proline.pl ;) )

Nie wolno mieć Linuksa?
Prezes firmy Microsoft Corporation, Steve Ballmer, ostrzegł kraje azjatyckie przed przechodzeniem na konkurencyjny do Windows system. Podczas forum ekonomicznego w Singapurze Ballmer stwierdził, iż krajom, które wprowadziły Linuksa w swej administracji rządowej, mogą grozić konsekwencje prawne.

Microsoft uważa, że Linux naruszył 228 patentów zastrzeżonych przez informatycznego giganta. Nie podał jednak szczegółów, być może dlatego, że wiele z tych rozwiązań chronionych jest tylko w USA...

- Pewnego dnia do każdego z krajów Światowej Organizacji Handlu zawita ktoś, kto zażąda pieniędzy zgodnie z prawem dotyczącym ochrony własności intelektualnej - dodał.

Problem Microsoft, czyli niezbyt wyrazisty lub zupełny brak monopolu na oprogramowanie tej firmy, dotyczy m.in. takich krajów, jak Chiny, Korea Południowa i Japonia.

Przykładowo, Chiny widzą we współpracy z Microsoftem zagrożenie. Komunistyczny kraj obawia się, że ukryte funkcje "zamkniętego" kodu źródłowego Windowsa, mogłyby dostarczać tajne informacje rządowi amerykańskiemu. Microsoft uważa te obawy za przesadzone.

- Wierzymy, iż nasze oprogramowanie jest bezpieczniejsze niż open source. Jest bezpieczniejsze, bo to my za nim stoimy, budujemy, naprawiamy. - powiedział pewny swego prezes Ballmer, pomimo co i rusz pojawiających się doniesień, które stawiają jego twierdzenia w niezbyt przejrzystym świetle. - Nigdy nie wiadomo, kto stworzył oprogramowanie open source - dodał.

AXH 
Valar
:)

Wysłany: 2004-11-29, 20:23   

To ja kontr ciekawostkę rzucę: Bill Gates nie jest już najbogatszym człowiekiem świata, wyprzedził go właściciel sklepów IKEA :D

MP   100%   585/585
   EXP   93%   61/65
Ave
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-29, 21:34   

Taa, a ciekawe kto kradnie od kogo :> Longhorn z pewnością bedzie pelny "zapożyczeń" z linuxa, pod którymi pewnie się podpiszę i opatentuje mimo że ma gówno prawa do tego. Tak samo jak z tymi 228 rzeczami do których rości sobie prawo, mimo iż sam zerżnał je od innych. Potiwerdzają to wszystko rozprawy sądowe. Np tylko w roku 2004 Microsoft musiał zapłacić pare milardów (MILARDÓW) dolarów firmom które okradł, m.in. Novell'a i Sun Microsystems. Fakty mówią same za siebie.

Kooba
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-30, 13:22   

A ja się jedynie uśmiechnę i wspomnę o "Linux Nerd", których teraz wyjątkowo przypominacie, moje dzieciaczki ("Pingwin Jihad! Allah!"). ;) Tyle że... W sumie to te wasze "ciekawostki" są okrutnie... Monotematyczne, nudne i "na jedno kopyto" (Aha, i Ave - patent ma ten, kto go pierwszy zgłosi ;) )... ;P Nie macie wy tam czegoś lepsiejszego...? ;)

Ale, wracając do zabawy: wiecie, że Polska sprowadza spore ilości piachu z... RPA...? [Republiki Południowej Afryki, jakby ktoś nie łapał] Sam transport piachu podwyższa cenę do niebotycznych kwot, kontrakt jednak chroniony jest umowami międzynarodowymi i w chwili obecnej nie może być rozwiązany... ;P Brak mi konkretniejszych danych, do którego roku kontrakt obowiązuje i na jakie kwoty opiewa, zdaje się jednak, że sprowadzany piach nie jest bynajmniej jednym procentem tego, co znajdziecie w Polsce...

A teraz drobny plebiscyt (ku mej uciesze, będzie okazja was "wysondować" ;) )... Podajcie wasze typy (po jednym kandydacie) na Polaka, którego chcielibyście uhonorować w jakiś sposób w następujących kategoriach:

1. Mąż stanu (polityk, wojskowy, bohater... NIE sportowiec ;P).
2. Literat (poeta, pisarz, recenzent...).
3. Publicysta (prezenter, felietonista, dziennikarz...).

Postacie mogą być jak najbardziej historyczne (historyczność nawet wskazana w sumie ;) ). Wasze typy sporo mi o was powiedzą, jak sądzę, potraktujcie to więc serio. ;)

AXH 
Valar
:)

Wysłany: 2004-11-30, 16:17   

Kooba napisał/a:
Ave - patent ma ten, kto go pierwszy zgłosi

Nie prawda. Rozwiązanie może zostać opatentowane wyłącznie jeśli przed datą podania go do publicznej wiadomości (Zgłoszenia do urzędu, wystawienia na jakiejś wystawie) nie było znane (nie wchodziło w skład stanu ówczesnej techniki)

A typów nie podam bo za dużo Ci o mnie powiedzą... musiałbym Cię... tego ;)

MP   100%   585/585
   EXP   93%   61/65
Kooba
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-30, 21:36   

Hym hym, w sumie z tymi patentami to i być może masz rację, trza by kiedyś rozejrzeć się za paragrafami patentowymi. ;) Za to jeśli ktoś krzyczy o wykradaniu z Linuxa patentów, niech choćby zastanowi się głębiej nad sprawą pierwotnych twórców Unixa (postępowanie w toku, w "Pingwinach" kilku wersji odnaleziono opatentowane przez owych Panów technologie, zerżenięte linijka po linijce - nie interesowałem się zbytnio i nie pamiętam przeciw komu padł pozew, nie powiem więc nic dokładniej ;P)... No, ale kończyć temat ("kończcie flaszkę i do domu", że też zacytuję Pasikowskiego ;P), albo przerzucić go do innego wątku (stwórzcie jakieś "Kółko uwielbienia i bałwochwalenia Linuxa" czy inną głupotkę, pogadacie i się znudzicie, a ja nie będę musiał przebijać się przez tony tekstu nijak mającego się do tematu - czyż nie byłoby to piękne? ;) ), bo jeno śmiecicie w "Ciekawostkach", temacie który autentycznie i niepodważalnie mi się spodobał... ;)

A za brak typów... Kill You. ;P Jak mam się czegoś o Tobie dowiedzieć, skoro nie chcesz współpracować...? Tchórzu! [wyzwanie ambicjonalne] ;)

Ave
[Usunięty]

Wysłany: 2004-12-01, 00:19   

Koobo, my po porstu mówimy o ciekawostkach, ale o LINUX'ie. Jak Cie nie interesuje to nie musisz czytać, bo ja również nie czytam wszystkiego co przysyłają, a wybieram co ciekawsze. Nie będę Cię przecież odsyłał jeśli będziesz pisał o czymś co mnie nie interesuje do innego tematu.

Kooba
[Usunięty]

Wysłany: 2004-12-02, 00:31   

Ave napisał/a:
Koobo, my po porstu mówimy o ciekawostkach, ale o LINUX'ie. Jak Cie nie interesuje to nie musisz czytać, bo ja również nie czytam wszystkiego co przysyłają, a wybieram co ciekawsze. Nie będę Cię przecież odsyłał jeśli będziesz pisał o czymś co mnie nie interesuje do innego tematu.

O nie, nie, nie, to nie są ciekawostki... :P Podobnie jak ciekawostką (a więc: rzeczą ciekawą) w tym serwisie nie jest informacja Hrabiego ile minut kopulują świnie (inaczej rzecz by się miała, gdybyśmy prowadzili serwis biologiczny, a tym samym mieli wśród naszych zastępów sporo osób żywo zainteresowanych biologią ;) ), podobnie jak nie jest nią informacja co dzieje się w Krapkowicach... Tyle tylko, że napływ hrabiowskiego humoru trwał dwa posty, a wasza linuksiasta dysputa trwa już postów przeszło 10!

Powody dla których mają wasze posty stąd wybyć...? Po pierwsze - spokojnie możesz to zapisać w innym wątku (powraca idea stworzenia linuxowego rezerwatu, gdzie będziecie się mogli linuxować do woli ;) - tak przy okazji, to uwielbiam wręcz me własne neologizmy ;) ), temat najwidoczniej jest dla was żywy, a więc macie nad czym dyskutować, wątek zatem osobny nie jest pozbawiony sensu, tym bardziej, że wasze linuksiaste posty pojawiły się również w innych wątkach na Forum...

Po drugie - lwia część waszych "ciekawostek" to rzeczy bardziej opiniowe niż faktologiczne, skierowane na dodatek do bardzo wąskiej grupy zainteresowanych (zauważ, nie wstawiam tu moich wywodów na temat Busha czy Ukrainy - mimo, iż w 99% oparte są na faktach - to znajdziesz w wątku "Polityka", jako że to rzeczy nie tylko z komentarzem, ale i dla osób raczej polityką się interesujących i o polityce chcących pogadać - tutaj masz jedynie kilka faktów dla osób coś piszących - i to czystych faktów, spełniających kryteria mego "po czwarte").

Po trzecie: wasza dysputa przekroczyła poziom wstawiania informacji i przeszła do poziomu dyskusji (a 10 postów na jeden temacik to już coś ;P), na dodatek w pewien sposób przypominającą rozmowę czterech ludzi, którzy wolą zielone obudowy komputerów od niebieskich - powiedz, chciałbyś by ludzie zaczęli tu wstawiać "ciekawostki" o obudowach? Ja nie. Jeśli chcą sobie o czymś takim dyskutować, niech stworzą stosowny wątek i postarają się, by nazbyt szybko nie kopnął on w kalendarz. ;P

Po czwarte: to co przedstawiam tutaj, to co przedstawił Regis czy też co Morbit powiedział o chińskim murze - to rzeczy nie tylko faktologiczne, ale i istnieje dość znaczna szansa wykorzystania ich w jakimkolwiek opowiadaniu, nieważne czy jako pomysł główny (Polacy w Moskwie, budowa Chińskiego Muru, Operacja Babilon, Krowi Atak, i tak dalej, i tak dalej), czy też jako tło (Jeśli piszesz opowiadanie rozgrywające się w naszym świecie, kilka szczegółów w tle się przyda, szczególnie jeśli chciałbyś uwiarygodnić swą pracę odrobinką historii)... Jeśli chciałbyś do opowiadania wciskać na siłę te wasze linuxowe rozprawy, to... Cóż. To musiałoby być "ciekawe".

Kończąc już tą dyskusję: przerzućcie się do całkiem nowego wątku (zauważ stanowczy ton ;P). Zalewacie "Ciekawostki" tematem Linuxa, nie tylko w sposób nieciekawostkowy, ale i na dodatek - mym skromnym zdaniem - wybitnie nieciekawy (i to, że Ciebie nie interesuje co ja piszę nic tu nie zmienia. Ja wstawiam pewne fakty, ale nie prowadzę dyskusji na bardzo ograniczony temat, niezgodny z przedstawionymi przeze mnie wyżej kryteriami), na dodatek nie tyle informując ogół o czymś ciekawym, co monotematycznie sobie nawzajem przyklaskując... Nowy wątek pozwoli wam na kontynuowanie rozmowy bez przeszkód (nie bronię wam gadania o Linuxie - po prostu róbcie to w jakimś określonym temacie), reszcie za to pozwoli to na dalszą wymianę ciekawymi faktami bez konieczności przebijania się przez dysputę, która powinna znaleźć się gdzie indziej. I tyle. ;P A że o Linuxie gadacie sporo, w byle temacie i przy byle okazji, to i na Forum stanie się nieco czyściej... ;)

[PS. Ten post trafi do odpowiedniego wątku razem z waszymi, kończąc zaśmiecanie obecnego wątku, pytanie tylko czy zrobicie przenosiny po dobroci, czy też zostawicie to ostatecznie mym niecnym łapom ;P]

AHRIMAN
[Usunięty]

Wysłany: 2004-12-02, 18:04   

Ciekawostka:

Linux, Linuksowi, Linuksie, Linuksem, z Linuksem, o Linuksie, Linuksa, Linuksy...

Piszcie poprawnie. Pliiiz?

morbit
[Usunięty]

Wysłany: 2004-12-03, 16:24   

ehhehhehee ale jaja. jak fajnie tu na fz zajrzeć :p

oooo ale ładnego off-topika zrobiłem.

Słyszeliście o tym, że w Grecji w pewnym momencie uznano wszelką formę grania publicznego (automaty, granie w gry w telefonach itp.) za nielegalną formę hazardu?
Cały zamęt trwał krtótko, bo rząd został wprost zalany masowymi sprzeciwami prawdziwych, nałogowych i wytrwałych graczy. Sam podpisywałem się na jakimś proteście na jakiejś www.
W gruncie rzeczy wydaje mi sie taka rzecz niemożliwa (zakazać grać); to tak jakby nie wiem... zakazać ludziom palić fajek na ulicy. Nałogowi palacze chowali by się po kontach, żeby zajarać np. w drodze do domu.

Odpowiedz do tematu