www.forum.fantazyzone.pl
Forum dyskusyjne portalu literackiego fantazyzone.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Ciekawostki
Autor Wiadomość
Regis 
Administrator
Wampir

Wysłany: 2004-10-23, 11:19   Ciekawostki

Mam nadzieję, iż temat wypali... bez zbyt głośnego KABOOM!! Jako organizator tematu, zacznbę pierwszy, aby pokazać o co mi chodzi.
Łacina starożytna, czyli taka, którą posługiwali sie starożytni Rzymianie nie znała dźwięku litery C. Najprościej mówiąc Rzymianie czytali C jak K. Dodatkowo znane nam wszystkim "Ave Cezar!" zapisuje się po łacinie: "Ave Caezar!" Dwugłoskę ae prawdopodobnie czytali jak "aj" Czyli... Ave Kajzar! :mrgreen:

Poziom: 23 HP   2%   24/1225
   MP   100%   585/585
   EXP   35%   23/65
Gamorin Czarny
Gość
Wysłany: 2004-10-23, 11:37   

I o co ma niby chodzić w tym temacie?

Regis 
Administrator
Wampir

Wysłany: 2004-10-23, 11:44   

W tym temacie możecie zamieszczać różne ciekawostki, jak ta napisana przeze mnie wyżej. Śmieszne, tragiczne, przydatne, lub poprostu do bani. Ale ciekawostki. Tylko takie fajne, a nie na zasadzie "mojej koleżance wyskoczył pryszcz na nosie, i nie umówi się... bla bla bla"

MP   100%   585/585
   EXP   35%   23/65
Gamorin Czarny
Gość
Wysłany: 2004-10-23, 11:57   

zabawne no wiec dobra
wiecie ze łacina jest pełna bardzo mądrych zwrotów jak np:
"Homo homini i lupuses czyli człowiek człowiekowi wilkiem jest
"Memento morii" - pamiętaj o śmierci
są wyjatkowo trafne jak przypomne sobie jeszcze jakieś to podam:)

Regis 
Administrator
Wampir

Wysłany: 2004-10-23, 11:59   

Eh. Nie miał to być wątek tylko o łacinie. poprostu tak zacząłem. heeh. btw. łacina ma same dobre przysłowia.

MP   100%   585/585
   EXP   35%   23/65
Gamorin Czarny
Gość
Wysłany: 2004-10-23, 12:02   

No cóż wiem ale łacina jest pełna ciekawostek

AHRIMAN
[Usunięty]

Wysłany: 2004-10-23, 12:34   

Fajny temat, Regisie :mrgreen:

Ciekawostki ode mnie (indianie ;) ):

Niektóre indiańskie plemiona nie znają rzeczowników! Np. bijące źródło określają jako "białe, wilgotne, tryskające". Stąd wynika, że przyjęte w westernach i książkach przygodowych indiańskie imiona typu "Pierdzący Byk" nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Poza tym dla indian pojęcie "tygodnia" czy "miesiąca" było zupełnie abstrakcyjne - dzień zaczynał się i kończył, nie widzieli powodów, by porządkować je w jakiś sposób. Mieli również opracowaną odrębną terminologię, jeśli chodzi o sferę psychiczną i duchową. Przykład: my mówimy "dojść do wniosku", co wywodzi się od czasownika "iść". Tymczasem oni mają pełen zbiór abstrakcyjnych określeń. Dlatego wielu z nich uznało język angielski za prosty, prymitywny wręcz i pomimo zacofania technicznego odnosili się do osadników z wyższością.

Gamorin Czarny
Gość
Wysłany: 2004-10-23, 12:58   

A oto moja iekawostka

Śmierć nie zawsze była przedstawiana jako szkielet w płaszczu i z kosom .np w starozytnej grecji śmierć była przdstawiana jako bóg tantos a wyglądał on jak człowiek wspaniałej postóry z czarnymi skrzydłami i zgaszona pochodnią .W egipcie za śmierć był uznawany anubis .Ale on też był w połowoe człowiekiem i tez jego bronia zamiast kosy była zwykła laska .To od średniowiecza powstało tak naprawdę pojecie śmierci jako mała istotka a nie jako bóg .Ale w średniowieczu choc była szkieletem nie posiadała ani płaszcza ani kosy .Takie wyobrażenie jest stosowane tak naprawde od bardzo niedawna

AHRIMAN
[Usunięty]

Wysłany: 2004-10-23, 15:04   

Gamorin napisał/a:
Ale w średniowieczu choc była szkieletem nie posiadała ani płaszcza ani kosy .Takie wyobrażenie jest stosowane tak naprawde od bardzo niedawna
Masz na myśli zapewne motyw danse macabre? Tyle, że i w średniowieczu różnie ją przedstawiano... poniżej przedstawiony ryt jest późniejszy, ale śmierć ma tutaj płaszcz oraz... skrzypce ;)

Gamorin Czarny
Gość
Wysłany: 2004-10-23, 16:31   

Czy to bedzie rys jak z około 18 w .Ale co do skrzypiec to niewiem moze to ma oznaczać zawodzenie banshe:)

AHRIMAN
[Usunięty]

Wysłany: 2004-10-23, 16:42   

Powiązanie skrzypiec z zawodzeniem Banshee, to dość... naciągana interpretacja :twisted: Tak myślę.

Gamorin Czarny
Gość
Wysłany: 2004-10-23, 17:55   

Czepiasz siue szczegółów

Regis 
Administrator
Wampir

Wysłany: 2004-10-23, 23:14   

Ahrimanie, dance macabre to nic innego jak... taniec śmierci.

MP   100%   585/585
   EXP   35%   23/65
Wywiur 
Hobbit

Wysłany: 2004-10-23, 23:15   

A wiecie że zawody w biciu seksualnego rekordu mają swe korzenie w antycznym rzymie. A mianowicie, pewien cesarz (imion nie pamiętam wiec będzie ogólnikowo) postanowił zrobić na złość wszystkim konserwatystom i organizował przyjęcią na których panowie grali kupców a panie panie prostytutki (oczywiście nie kupowali ich własnie mężowie:P). Na pewnym takim przyjęciu żona cesarza stanęła w szranki z najbardziej znaną i prestiżową prostytutką zawodową w mieście (a była to roboto z goła elitarna) o to która zaliczy więcej panów. Cesarz przerażony wybryami małżonki kazał uciąć jej głowę. Miła chistoria, i pomyśleć że teraz aby tego nie oprganizować wynajduje sie niedociągnięcia w przpisach p.poż :P

Poziom: 13 HP   0%   0/370
   MP   100%   176/176
   EXP   13%   4/30
AHRIMAN
[Usunięty]

Wysłany: 2004-10-23, 23:19   

Regis napisał/a:
Ahrimanie, dance macabre to nic innego jak... taniec śmierci.
Regisie, wiem, a tak nawiasem mówiąc: danSe macabre ;) Po prostu zwróciłem uwagę na skrzypce (jeszcze nie widziałem Śmierci z tym instrumentem ;) aaaa... zejdę z tematu... pamiętacie "muzykę duszy" Pratchetta :D ? )

Regis 
Administrator
Wampir

Wysłany: 2004-10-23, 23:25   

PAmiętamy. Kolejna szokująca informacja, jak już jesteśmy przy cesażach. Kciuk skierowany w górę na igrzyskach wcale nie oznaczał iż pokonany gladiator ocali głowę. Oznaczało iż ją straci! :D Inaczej, cesarz przyzwalał na krwawe widowisko (rzymianie uwielbiali krwawe widowiska takie jak igrzyska). Kciuk skierowany w dół oznaczał iż widowisko się nie odbędzie, gladiator (ten przegrany) zachowa życie.

MP   100%   585/585
   EXP   35%   23/65
AHRIMAN
[Usunięty]

Wysłany: 2004-10-23, 23:28   

To prawda! Podobno kciuk uniesiony w górę oznaczał w starożytnym Rzymie tyle, co obecne "fu*k you" (znaczenie gestu - w wolnym tłumaczeniu - "usiądź sobie na tym" ;) )

Regis 
Administrator
Wampir

Wysłany: 2004-10-23, 23:41   

"Ave imperator! Morituri te salutant" (Cześć Ci imperatorze, idący na śmierć pozdrawiają Cię!)
Albo i nie, odpowiedział na pozdrowienie cesarz Kaligula. Gladiatorzy (a raczej skazańcy) odmówili walki. Kaligula musiał posłać na arenę legionistów, aby ich zabić. ;]

MP   100%   585/585
   EXP   35%   23/65
yoshi_1 
Iluvatar
Mroczny Łowca

Wysłany: 2004-10-23, 23:42   

A wiecie że gest jaki pokazujemy my znaczący POKUJ z ang. PEACE w angli jest obraźliwy i znaczy dołowie SPIERDAL...

Poziom: 33 HP   5%   149/2982
   MP   100%   1424/1424
   EXP   74%   87/117
Regis 
Administrator
Wampir

Wysłany: 2004-10-24, 00:03   

Teraz już wiemy.

MP   100%   585/585
   EXP   35%   23/65
Gamorin Czarny
Gość
Wysłany: 2004-10-24, 11:42   

A wiecie że metal istnieje już prawie pół wieku .Co prawda stał sie modny dopiero w 70 latach .Póżniej był wielkim hitem .A teraz wszyscy mowia ze ucichł przygnieciony przez hiphop. Kłamstwo metal zawszę będzie grą bo jak taki hiphop co isnieje około 12 lat moze przebic taką muzykę jak metalk .A co do hiphopu to się zapytam. Dlaczwego ludzią tak podobają sie teksty cytuję: "Pół metrowy huj wchodzi w dupę policjantą albo Mam jedna ambicję ,jabać policję' no dlaczego?

Regis 
Administrator
Wampir

Wysłany: 2004-10-24, 13:07   

A dlaczego ludzie sa na tyle glupi, zeby ze soba walczyc, tylko dlatego ze ktos kibicuje innemu klubowi pilkarskiemu?? Btw. POGOŃ SZCZECIN!!!!!!!!!

MP   100%   585/585
   EXP   35%   23/65
Gamorin Czarny
Gość
Wysłany: 2004-10-24, 13:09   

Bo ludzie to idzjoci któfzy ią kjak barany na rzeź

Regis 
Administrator
Wampir

Wysłany: 2004-10-24, 13:30   

W Polsce jest już nowa książka Terrego Pratchetta pt.:... "Wiedźmikołaj" ;] Kto chce pożyczyć jak jush przeczytam?! A "Bożych bojowników" Sapki?? Kontynuacje "Narrenturmu"??

MP   100%   585/585
   EXP   35%   23/65
Kooba
[Usunięty]

Wysłany: 2004-10-24, 15:52   

Radziu, a to jakaś ciekawostka...? ;) Czy po prostu pomyliły Ci się okienka przeglądarki i miało być w temacie o książkach...? ;)

P.S. Jak znajdę chwilkę czasu (tyle, by odpowiednio sformułować w pełni zagadnienie) - i jeśli nie będziecie mieć nic przeciwko - z chęcią przytoczę kilka ciekawostek historycznych i politycznych - może komuś kiedyś przyda się do jakiegoś opowiadanka...? ;)

Odpowiedz do tematu