Mimo ciszy wyborczej muszę coś napisać na temat jutrzejszych wyborów.
Mam nadzieję że wygra platforma, ponieważ jest to jedyna partia, która może odsunąć od władzy tych dwóch nieudaczników. Oni potrafią tylko mącić i robią wszystko żeby tylko trzymać władzę. Gdyby mogli to podpisaliby pakt z samym lucyferem dla "wyższego dobra"
Nie ufam Tuskowi, ale liczę na to, że będzie o niebo lepszy w koalicji z choćby ciaprokami z PSL niż rządem działającym dotychczas. Wstyd mi za Polaków frustratów z kompleksami, ludzi zawistnych, którzy sami nic nie robią i zazdroszczą bogatszym. Teraz jest czas żeby zapoczątkować zmianę. Zmianę, która zapoczątkować może to, iż za kilkanaście lat będzie szansa na lepszą przyszłość dla naszych potomków.
[ Dodano: 2007-10-21, 23:17 ]
ale się cieszę
pozdrawiam wszystkich w 5 RP
Ostatnio zmieniony przez Legolas 2007-10-21, 23:10, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 2007-10-23, 14:29
Romek w NBA? Z jego lotnością?
A ja mam powyborczy wierszyk dla PO
Oto jest radosna wieść!
Ciężko było tamtych znieść
I dlatego do urn gnała
Chętnie tak rodzinka cała!
No i mamy NASZĄ władzę.
Ale szybko Wam doradzę
Was chcieliśmy, Was lubimy
Lecz... na ręce Wam patrzymy!
Myślcie lepiej o rządzeniu
Niż o sakwy napełnieniu
Byśmy znów za cztery lata
Nie zmienili was na... Brata
Halo... Pan Tusk?
Gratuluję zwycięstwa wyborczego. Kiedyś nasza tv emitowała taki amerykański serial "Waszyngton za zamkniętymi drzwiami". Ostatni jego odcinek, już w samej koncówce pokazuje taką scenkę, kiedy euforia po zwycięstwie nieco opada i ekipa zwycięska w ścisłym już gronie rozsiada się wygodnie w fotelach i popija drinki. I wtedy do prezydenta-elekta podchodzi jego stary przyjaciel i doradca i mówi: panie prezydencie wybory wygraliśmy, ale teraz nadszedł czas spełnienia naszych wyborczych obietnic. Kamera pokazuje twarz tego prezydenta-elekta i widać, jak powolutku uśmiech i euforia z twarzy znikają. Pojawia się strach i świadomość, że wokół pustka. A ten jego sztab wyborczy, to stado zgłodniałych sępów szykujących się do uczty / tzn. wysokich stanowisk /. Facet momentalnie zrozumiał, że w sumie został sam. Czy Pan, Panie Tusk oglądał ten serial? A, pielęgniarki i lekarze czekają, również nauczyciele i policja, i rolnicy, i wielki i mały biznes. No, i ta obiecana obniżka podatków!!! dla wszystkich. Bo miało nam się życ lepiej. Halo, Panie Tusk, jest Pan tam jeszcze??? Halo..... Panie Tusk?
Poniedziałek
Donald Tusk wyczarterował 10.000 jumbo-jetów.
3 miliony Polaków wraca do kraju.
Wtorek
Zarządzeniem premiera Donalda Tuska zlikwidowano wypadki samochodowe.
Środa
Donald Tusk obniżył podatki --- od środy PIT, CIT i VAT w Polsce wynoszą 1%, jednocześnie Donald Tusk zwiększył wynagrodzenia --- pielęgniarka zarabia średnio 5890 zł netto, a lekarz 25630 zł netto. Nauczyciele zarabiają od środy 8300 zł netto, a urzędnicy 6250. Zachodnie granice Polski przekraczają tysiące lekarzy z Niemiec, Francji i Irlandii by podjąć pracę w polskich szpitalach.
Czwartek
W czwartek Donald Tusk gwałtownie podniósł prestiż Polski na świecie - UE ogłosiła wprowadzenie Nicei i pierwiastka jednocześnie, Niemcy zrezygnowały z Gazociągu Północnego, a bałtycką rurą będzie transportowane mięso z Polski do Rosji.
Piątek
W piątek Donald Tusk wybudował 2500 kilometrów autostrad, 840 pływalni i
320 stadionów. Hanna Gronkiewicz-Waltz --- nowa minister infrastruktury -
przecięła 6000 wstęg w ciągu 18 godzin
Sobota
Donald Tusk rozdał akcje, średnio 70 tysięcy na głowę. Ponadto wprowadził poszóstne becikowe i ulgę na dziecko --- bez kozery - pińcet tysięcy.
Niedziela
Po zrobieniu tych wszystkich cudów, siódmego dnia, Donald Tusk odpoczął. Wieczorem od niechcenia zniósł przymrozki, by jabłka już nigdy nie drożały.
Wysłany: 2008-02-15, 13:49
Widzę ,zę nie unikacie trudnych tematów
Podoba mi się te siedem dni Tuska. A poważniej. Co sądzicie o bieżącej sytuacji Polski? Zarówno w polityce wewnętrznej jak i zewnętrznej? Minęło 100 dni nowego rządu i mniej więcej widać już gdzie zmierzamy. A wesoło niestety nie jest.
Sytuacja wewnętrzna:
1. Fala strajków
- Górnicy. Nic nowego, ale podoba mi się postawa Pawlaka. Od roszczeń finansowych jest zarząd spółki, a nie rząd. Niestety poprzednie ekipy przywyczaiły górników, że jak zrobią desant na Warszawę to dostaną wszystko co zechcą. Ciekawym jest fakt, że strajkowała jedynie część załogi Budryka i to głównie NSZZ "Solidarność" mocno powiązana z PIS, hmmm...
- Służba zdrowia. To musiało wybuchnąć i ponownie podoba mi się postawa rządu, który najpierw chce reformy a potem pompowania kasy. Opcji zero niestety nie da się przyjąć. Osobiście jestem za systemem zbliżonym do amerykańskiego: minimalne obowiązkowe składki zdrowotne gwarantujące podstawowe usługi + prywatne ubezpieczenia. Trzeba ludziom uświadomić, że w Polsce i tak nie ma darmowej służby zdrowia!
- Rolnicy. Toż to błędne koło! Co roku, o tej samej porze pojawia się problem skupu żywca. Tu też przydałaby się terapia wstrząsowa i uświadomienie rolnikom na czym polega gospodarka rynkowa. Produkują ile się da. Rynek się nasyca, spadają ceny, produkcja się przestaje opłacać. Co robią nasi dzielni chłopi? Zamiast zredukować podaż chcą by państwo kupowało nadwyżkę. Tu pójdą z widłami, tam zablokują, ówdzie wyleją gnojówkę i załatwione!
- Nauczyciele. Sytuacja podobna jak w służbie zdrowia. Przywilejów od groma, wydajność pracy żadna, a podwyżki chcą. Trzeba zlikwidować kartę nauczyciela, wprowadzić system ocen i budżetowanie zależne od wyników. Inaczej będziemy mieli głupie i zchorowane społeczeństwo.
2. Infrastruktura.
Wczoraj podajże ministerstwo raczyło zażartować, że będzie 3000 km autostrad do 2012 roku. Śmiem wątpić. Bo cały czas nie widzę ekip budowlanych a jedynie ładne wizualizacje dróg, hoteli i stadionów.
3. Polityka. Tu dopiero jest wesoło
- śmiertelne żniwo wśród elektroniki użytkowej. O co chodzi? Przecież politycy PIS to chyba w miarę inteligentni ludzie i nie mogą sądzić, że od walenia młotkiem czy podtapiania komputera lub telefonu znikną poufne dane z dysków? Więc skąd ta fala wypadków? Zdenerwował mnie też Kurski tekstem, że to tylko 5000 zł. To niech, do cholery, sam zapłaci te 5000! Z własnego kieszonkowego a nie z budżetu!
- scyzoryk się w kieszeni otwiera jak człowiek słyszy o przekrętach w stylu umorzenia 700 000 zł długu! PIS się broni, że to standard i ze SLD też tak zrobiło, co jest nie prawdą, bo długi SdRP zostały spłacone w dwóch ratach (1997 i 1999) a było tego ponad dwa razy więcej.
- Normalnie nie wiadomo czy się śmiać czy płakać jak się słucha takich asów jak Kurski z PIS, albo ogląda takiego Palikota z PO i słyszy cudowny głos pani Seneszyn z SLD
Sytuacja zewnętrzna:
1. Wojny. Udało się ustalić graniczną datę pobytu w Iraku i bardzo dobrze bo nic nam z tej wojny nie przyszło (nie licząc wyszkolenie żołnierzy w warunkach wojennych) a już wiadomo, że podstawy jej wypowiedzenia były wątłe (Husajn nie wspierał terrorystów i nie posiadał broni masowego rażenia). Zostajemy w Afganistanie i dobrze bo tam przebiega główny front walki z terrorystami w tej chwili.
Szykuje się natomiast wycieczka do Czadu. Co o tym sądzicie? Czy jest sens tej ekspedycji? Czad to w praktyce protektorat Francji, która utrzymuje tam stałe wojsko i jest inicjatorem misji ONZ. Podobnie jak w Iraku chodzi o surowce, na które łapę tym razem chce położyć właśnie Francja a koszty ochrony jej interesów będą ponosić inne państwa. Sprytne.
2. Polityka. Ocieplenie stosunków z Rosją? Opłaca się nam to? Co mogą w tej kwesti sądzić państwa bałtyckie i Ukraina? Uważacie, tak jak PIS, że zakopanie topora wojennego z Rosją i normalizacja stosunków, to zdrada w stosunku do naszych wschodnich i północnych sąsiadów? Ja tak nie uważam. I podpisuję się pod wypowiedziami rosyjskich polityków: nadchodzi czas pragmatycznych stosunków. Rosja to gigantyczny rynek i nie można z niego rezygnować. Problemem jest faktycznie rura pod Bałtykiem, ale uważam, że tu trzeba naciskać bardziej na Niemców poprzez struktury UE niż na Rosję.
Sławetna tarcza antyrakietowa. Co o niej sądzicie? Potrzebna? Ja uważam, że niespecjalnie, zwłaszcza, że jej skuteczność jest znikoma, a terroryści przewiozą raczej bombę w walizce. W obecnych czasach militarna obecność Amerykanów w naszej części Europy jest zbędna. Wogóle uważam, że poprzednie rządy właziły Jankesom do tyłka bez wazeliny. Stanowczość w stosunkach z Waszyngtonem jest potrzebna i to zaczyna prezentować Sikorski.
A jakie jest wasze zdanie na temat obecnej polskiej polityki i polityków?
Na koniec mi się jeszcze przypomniało... Znacie przeróbkę kabaretu Pod Wydrwigroszem czeskiej piosenki "Jożin z Bażin"?
Refren leci mniej więcej tak:
"Donald marzy, co by polskie ludzie
Donald marzy, taplali się w cudzie
...
A do jego marzeń dołóżmy jeszcze to:
Żeby do kosmosu doszedło się pieszo!"
1. Fala strajków
- Górnicy. Nic nowego, ale podoba mi się postawa Pawlaka. Od roszczeń finansowych jest zarząd spółki, a nie rząd. Niestety poprzednie ekipy przywyczaiły górników, że jak zrobią desant na Warszawę to dostaną wszystko co zechcą. Ciekawym jest fakt, że strajkowała jedynie część załogi Budryka i to głównie NSZZ "Solidarność" mocno powiązana z PIS, hmmm...
A więc tak. Racja, że od roszczeń finansowych jest zarząd. Ale kiedy zarząd nie robi nic konstruktywnego w celu rozwiązania protestu, to wtedy od tego jest kto? Rząd.
Ponadto sytuacja na Budryku jest całkiem inna od znanych nam strajków z lat poprzednich.
Niegdyś
górnicy mimo generowanych strat domagali się podwyżek, a jak ich nie było, to szturmowali stolicę.
Tutaj górnicy strajkowali o wyrównanie płac z Jastrzębską Spółką do której Budryk został przyłączony. A Budryk to nowoczesna kopalnia, która przynosi wielomilionowe zyski.
Co do części załogi i NSZZ Solidarność, to właśnie ten związek odciął się od strajkujących.
Związki które należały do komitetu strajkowego to KADRA SIERPIEŃ 80 JEDNOŚĆ i związek ratowników górniczych.
Strajkowali prawie wszyscy pracownicy produkcji. Większość osób, które nie uczestniczyło w proteście to pracownicy administracji i powierzchni kopalni oraz dozoru ruchu.
Oni akurat są zbyt mocno powiązani z szefostwem by strajkować. Jednym jest po prostu dobrze a inni się bali.
Jako autor powyższego wątku mam moralny obowiązek napisać o pewnej osobie.
Odczuwam perwersyjną przyjemność z parodiowania, wyśmiewania i czego tam jeszcze przywar naszych niedoskonałych pod każdym względem polityków. A jednak byli i są wśród Nich tacy, na których żadną miarą nie ośmieliłbym się napisać, czy powiedzieć złego słowa. Są oni kroplą słodkiej wody w oceanie obłudy i hipokryzji a mój szacunek do nich jest tym większy, im liczniejsza jest rzesza otaczających ich politycznych obłudników i hipokrytów.
Dzisiaj odszedł jeden z wielkich naszej rodzimej sceny politycznej, razem z Jackiem Kuroniem, Władysławem Bartoszewskim i kilkoma innymi starający się ratować dobre imię polskiej polityki. Oddaję mu cześć.
Bronisław Geremek (6 marca 1932 - 13 lipca 2008)
Poziom: 27 HP
4%
71/1795
MP
100%
857/857
EXP
30%
25/83
hidden_g0at Iluvatar Jesteśmy starzy i nienormalni
A ja ze wstydem przyznaję, że to nazwisko mówi mi raczej mało. Słyszałem, bo musiało się o uszy obić, ale dupa jestem wołowa, współczesnej historii nie znam ni w ząb. Jak nadrobię filozofię, będzie w kolejce. Czyli pewnie za rok.
All zmoro and potworo,
co się czynicie podporą what you do to support
gadziny przewrotnej witej, gadziny Przewrotnem total,
jadowitej, poisonous,
co trzecią część gwiazd zuchwale at a third of the stars zuchwale
ujęła niebios powale, has included the heavens powale,
Gordanie Gordana
Nie wiele wiem o Bronisławie Geremku, ale ostatnio czytałem jego artykuł pt. "Człowiek marginesu" [w odniesieniu do człowieka średniowiecza] i przyznam, że tekst mnie wciągnął i dowiedziałem się paru ciekawych rzeczy. Straciliśmy dobrego mediewistę.
Chyba jednak dobry to będzie wątek na świeczkę, mimo powyższych dyskusji. Wszak to tutaj swego czasu składaliśy hołd pamięci Bronisława Geremka
Można się było nie zgadzać ze spojrzeniem na politykę wielu z nich, co nie zmienia faktu, że tragedii o takim wymiarze nasz kraj dawno nie doświadczył.
Cześć Ich pamięci.
[*]
[ Dodano: 2010-04-10, 13:32 ]
Lista pasażerów:
Cytat:
Pan Lech KACZYŃSKI Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej
Pani Maria KACZYŃSKA Małżonka Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej
DELEGACJA OFICJALNA
1. Pan Ryszard KACZOROWSKI b. Prezydent RP na Uchodźctwie
2. Pan Krzysztof PUTRA Wicemarszałek Sejmu RP
3. Pan Jerzy SZMAJDZIŃSKI Wicemarszałek Sejmu RP
4. Pani Krystyna BOCHENEK Wicemarszałek Senatu RP
5. Pan Jerzy BAHR Ambasador RP w Federacji Rosyjskiej 6. Pan Władysław STASIAK Szef Kancelarii Prezydenta RP
7. Pan Aleksander SZCZYGŁO Szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego
8. Pan Jacek SASIN Sekretarz Stanu, Zastępca Szefa Kancelarii Prezydenta RP 9. Pan Paweł WYPYCH Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta RP
10. Pan Mariusz HANDZLIK Podsekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta RP
11. Pan Andrzej KREMER Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych
12. Pan Stanisław KOMOROWSKI Podsekretarz Stanu w MON
13. Pan Tomasz MERTA Podsekretarz Stanu w MKiDN
14. Gen. Franciszek GĄGOR Szef Sztabu Generalnego Wojska Polskiego
15. Pan Andrzej PRZEWOŹNIK Sekretarz ROPWiM
16. Pan Maciej PŁAŻYŃSKI Prezes Stowarzyszenia „Wspólnota Polska”
17. Pan Mariusz KAZANA Dyrektor Protokołu Dyplomatycznego MSZ
PRZEDSTAWICIELE PARLAMENTU RP
1. Pan Leszek DEPTUŁA Poseł na Sejm RP
2. Pan Grzegorz DOLNIAK Poseł na Sejm RP 3. Pani Grażyna GĘSICKA Poseł na Sejm RP
4. Pan Przemysław GOSIEWSKI Poseł na Sejm RP
5. Pan Sebastian KARPINIUK Poseł na Sejm RP
6. Pani Izabela JARUGA – NOWACKA Poseł na Sejm RP
7. Pan Zbigniew WASSERMANN Poseł na Sejm RP
8. Pani Aleksandra NATALLI – ŚWIAT Poseł na Sejm RP
10. Pan Arkadiusz RYBICKI Poseł na Sejm RP
11. Pani Jolanta SZYMANEK – DERESZ Poseł na Sejm RP
12. Pan Wiesław WODA Poseł na Sejm RP
13. Pan Edward WOJTAS Poseł na Sejm RP
14. Pani Janina FETLIŃSKA Senator RP
15. Pan Stanisław ZAJĄC Senator RP
OSOBY TOWARZYSZĄCE
1. Pan Janusz KOCHANOWSKI Rzecznik Praw Obywatelskich
2. Pan Sławomir SKRZYPEK Prezes Narodowego Banku Polskiego
3. Pan Janusz KURTYKA Prezes Instytutu Pamięci Narodowej
4. Pan Janusz KRUPSKI Kierownik Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych
PRZEDSTAWICIELE KOŚCIOŁÓW I WYZNAŃ RELIGIJNYCH
1. Ks. Bp. gen. dyw. Tadeusz PŁOSKI Ordynariusz Polowy Wojska Polskiego
2. Abp gen. bryg. Miron CHODAKOWSKI Prawosławny Ordynariusz Wojska Polskiego
3. Ks. płk Adam PILCH Ewangelickie Duszpasterstwo Polowe 4. Ks. ppłk Jan OSIŃSKI Ordynariat Polowy Wojska Polskiego
PRZEDSTAWICIELE RODZIN KATYŃSKICH I INNYCH STOWARZYSZEŃ
1. Pan Edward DUCHNOWSKI Sekretarz Generalny Związku Sybiraków
2. Ks. prałat Bronisław GOSTOMSKI
3. Ks. Józef JONIEC Prezes Stowarzyszenia Parafiada
4. Ks. Zdzisław KRÓL Kapelan Warszawskiej Rodziny Katyńskiej 1987-2007 5. Ks. Andrzej KWAŚNIK Kapelan Federacji Rodzin Katyńskich
6. Pan Tadeusz LUTOBORSKI
7. Pani Bożena ŁOJEK Prezes Polskiej Fundacji Katyńskiej
8. Pan Stefan MELAK Prezes Komitetu Katyńskiego
9. Pan Stanisław MIKKE Wiceprzewodniczący ROPWiM
10. Pani Bronisława ORAWIEC - LOFFLER
11. Pani Katarzyna PISKORSKA
12. Pan Andrzej SARIUSZ – SKĄPSKI Prezes Federacji Rodzin Katyńskich
13. Pan Wojciech SEWERYN
14. Pan Leszek SOLSKI
15. Pani Teresa WALEWSKA – PRZYJAŁKOWSKA Fundacja „Golgota Wschodu”
16. Pani Gabriela ZYCH
17. Pani Ewa BĄKOWSKA wnuczka Gen. bryg. Mieczysława Smorawińskiego
18. Pani Maria BOROWSKA
19. Pan Bartosz BOROWSKI
20. Pan Dariusz MALINOWSKI
PRZEDSTAWICIELE SIŁ ZBROJNYCH RP
1. Gen. broni Bronisław KWIATKOWSKI Dowódca Operacyjny Sił Zbrojnych RP
2. Gen. broni pil. Andrzej BŁASIK Dowódca Sił Powietrznych RP
3. Gen. dyw. Tadeusz BUK Dowódca Wojsk Lądowych RP
4. Gen. dyw. Włodzimierz POTASIŃSKI Dowódca Wojsk Specjalnych RP 5. Wiceadmirał Andrzej KARWETA Dowódca Marynarki Wojennej RP
6. Gen. bryg. Kazimierz GILARSKI Dowódca Garnizonu Warszawa
_________________ "Jest świt,
Ale nie jest jasno.
Jestem na pół zbudzony,
A dokoła nieład.
Coś trzeba związać,
Coś trzeba złączyć,
Rozstrzygnąć coś.
Nic nie wiem.
Nie mogę znależć butów,
Nie mogę znależć siebie.
Boli mnie głowa. "
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum