www.forum.fantazyzone.pl
Forum dyskusyjne portalu literackiego fantazyzone.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Obraz
Autor Wiadomość
AXH 
Valar
:)

Wysłany: 2004-11-12, 22:44   Obraz

Przeglądałem sobie dział „sztuka” i pomyślałem, że nie ma tu tematu który reprezentowałby tą wzrokową część sztuki.

Oczywiście nie jestem filantropem, żeby tak od razu naprawiać coś tylko dlatego, że jest niedoskonałe, temacik ten był mi potrzebny bo niedawno coś stworzyłem i ciekaw jestem co inni o tym sądzą.

Z założenia miała to być ilustracja do opowiadania, ale to nie powstanie jeszcze co najmniej przez miesiąc (jeśli w ogóle powstanie). Czekam na wszelkie recenzje – nawet te nieprzychylne... w ostateczności ;)

Poziom: 23 HP   2%   24/1225
   MP   100%   585/585
   EXP   93%   61/65
Legolas 
Administrator
Friend of Dwarves

Wysłany: 2004-11-14, 18:19   

Wow, śietny obraz!!!! Można powiedzieć że nawet wybitny...

Poziom: 30 HP   4%   93/2333
   MP   100%   1114/1114
   EXP   28%   28/99
AHRIMAN
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-14, 19:24   

Poser? W której wersji? Nie mam obecnie możliwości skorzystania z tego programu, ale o ile mi wiadomo, można dzięki niemu osiągnąć właśnie takie efekty - tylko podłubać trzeba ;) A program do grafiki rastrowej? Ja trochę bawię się w Pov-rayu (3d) oraz Corelu Photopaincie i GIMPie. Może czymś kiedyś zarzucę ;)

Legolas 
Administrator
Friend of Dwarves

Wysłany: 2004-11-14, 19:33   

No ale obrazek pierwsza klasa no nie????

MP   100%   1114/1114
   EXP   28%   28/99
AHRIMAN
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-14, 20:47   

No, może druga ;) Nie do końca wiem, o co w nim chodzi ;) A z technicznego punktu widzenia, nie wygląda na szczególnie trudny do wykonania... ale fakt, podoba mi się :)

Legolas 
Administrator
Friend of Dwarves

Wysłany: 2004-11-14, 21:47   

widzisz tego gościa z głową do góry podniesioną???? Tego który z tłumu się wyróżnia???? To jest gościu który wszedł na naszą stronę i go oświeciłoi... Według mnie taki obrazek ma głębsze przesłanie...

MP   100%   1114/1114
   EXP   28%   28/99
Regis 
Administrator
Wampir

Wysłany: 2004-11-14, 22:12   

E... ale co to ma przedstawiać??

MP   100%   585/585
   EXP   35%   23/65
AXH 
Valar

Wysłany: 2004-11-15, 20:43   

Regis& napisał/a:
E... ale co to ma przedstawiać??

Legolas trafił w sedno – Gościa który wszedł na FZ i go oświeciło ;)

AHRIMAN napisał/a:
Poser? W której wersji?

Poser 5, z wielkim udziałem Adobe Photoshopa i Illustratora,

AHRIMAN napisał/a:
Nie mam obecnie możliwości skorzystania z tego programu, ale o ile mi wiadomo, można dzięki niemu osiągnąć właśnie takie efekty - tylko podłubać trzeba

W zasadzie masz racje. Ale spójrz na to z innej strony. Farby i płótno też dają takie możliwości... tylko podłubać trzeba :D . Bez pomocy fotohłopa takiego czegoś nie da się osiągnąć (choćby i dla tego że przy dwudziestej osobie, słabszy komp – jak mój, zastrajkuje)

Ale troszkę pracy w to włożyłem.

Jeśli nie macie nic przeciwko, pochwalę się i drugim tworem ostatnich dni.

W prawdzie jest jeszcze prostszy w wykonaniu ale też ma „przesłanie”, niestety, pewnie jeszcze trudniejsze do odczytania.

Zastanawiam się czy nie nazwać go wprost po imieniu... najpierw zobaczę co powiecie. Po raz pierwszy przyszło mi do głowy zrobić coś głębszego niż...
a zresztą, skoro zaśmiecam forum to może i coś lżejszego rzucę:

Projekt kartki wielkanocnej (z jajem :D ). Niestety, niedokończony z powodu problemów technicznych

MP   100%   585/585
   EXP   93%   61/65
Legolas 
Administrator
Friend of Dwarves

Wysłany: 2004-11-15, 22:40   

Wow, ten z kluczami na ziemi... Super. Ja tam widze dość głębokie przesłanie, niewiem jak reszta. Ale znowu obrazek super.

MP   100%   1114/1114
   EXP   28%   28/99
AXH 
Valar

Wysłany: 2004-11-15, 22:43   

Tekstury i światła zupełnie nie dopasowane, kompozycja tylko "napoczęta" proszę o wyrozumiałość (dot. kurczaka)

Cieszę się, że Ci się podoba.
Właśnie przeczytałem „Tyranię Piękna” i myślę czy by jej też nie „zbezcześcić” ;)

MP   100%   585/585
   EXP   93%   61/65
morbit
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-16, 15:27   

kurczaki to dla mnie tragedyja
ale te 2 poprzednie to rewelka
nie jestem grafikiem i nie znam technik ani programow. wiec patrze na calosc z punktu widzenia 'odbiorcy koncowego' - i ten odbiorca mowi - rewelka

AXH 
Valar

Wysłany: 2004-11-16, 16:48   

Morbit napisał/a:
kurczaki to dla mnie tragedyja

Kurczaki to był żart. W dodatku wyglądają masakrycznie :) . Żeby się do czegokolwiek nadawały musiałbym spędzić nad nimi jeszcze parę dni, niestety tekstury mi się posypały i nie chce mi się już tym bawić.

Morbit napisał/a:
nie jestem grafikiem i nie znam technik ani programow. wiec patrze na calosc z punktu widzenia 'odbiorcy koncowego' - i ten odbiorca mowi - rewelka

Technicznie, nie jest to nic wielkiego. Ale przecież wrażenie i pomysł się liczą.
Swoją drogą grafiki na twojej stronie są świetne, cieszę się że podoba Ci się moja amatorszczyzna :)

MP   100%   585/585
   EXP   93%   61/65
test
Gość
Wysłany: 2004-11-16, 17:57   

A że isę tak spytam co sadzicie o bitwie pod grunwaldem (przypuszczam że każdy ja zna)

AXH 
Valar

Wysłany: 2004-11-16, 21:19   

No... pamiętam jak dziś... Ale żeśmy im z Władkiem dali popalić ;)

Ale na poważnie... na własne oczka nie widziałem (ani bitwy, ani obrazu) i nie bardzo mogę się wypowiadać. Ze zdjęć wnioskuję że obraz robi niesamowite wrażenie. Ale muszę przyznać że, nie przemawia do mnie zbytnio taki rodzaj malarstwa.

MP   100%   585/585
   EXP   93%   61/65
morbit
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-17, 16:36   

nie jestem do konca pewny ale chyba widzialem na wlasne (nie pozyczone od nikogo) oczy.
kawalek wybitnego malarstwa. przepych motywow i genialne ich polaczenie. cenie ten rodzaj sztuki, mimo tego ze za nim nie przepadam. wole (jak sie juz niektorzy mogli zorientowac na wlasne lub wzięte w leasing oczy) wspolczesna sztuke fantazy.

AXH 
Valar

Wysłany: 2004-11-17, 19:45   

Morbit, oczu nie trzeba pożyczać albo brać w leasing... ja np. mam po ojcu ;)

MP   100%   585/585
   EXP   93%   61/65
AHRIMAN
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-19, 13:03   

AXH napisał/a:
W zasadzie masz racje. Ale spójrz na to z innej strony. Farby i płótno też dają takie możliwości... tylko podłubać trzeba :D . Bez pomocy fotohłopa takiego czegoś nie da się osiągnąć (choćby i dla tego że przy dwudziestej osobie, słabszy komp – jak mój, zastrajkuje)
Farby i płótno? Kiepskie porównanie ;P Pomijając już fakt, że aby osiągnąć podobny efekt tą metodą, wymagałoby to tysiąc razy więcej "dłubania", to wymaga to więcej talentu. A zakładając już, że posługujemy się komputerem: dam Ci królestwo i pół księżniczki, jeśli osiągniesz taki efekt w - powiedzmy - Pov-Rayu (przywołuję akurat ten program, bo to jedyny 3d, w którym coś tam się bawię ;) ). Tymczasem przy wykorzystaniu Posera, stworzenie ludzkiej postaci, czy też większej ich ilości, staje się banalnie proste.

AXH napisał/a:
Ale troszkę pracy w to włożyłem.
Nie zaprzeczę :D Nawet byle jaka grafika zwykle wymaga pewnego nakładu czasu i pracy, a ta z całą pewnością "byle jaka" nie jest ;)

Co do pozostałych Twoich obrazków: ten z kajdanami - Lool! Teraz naprawdę jestem pod wrażeniem ;) A w czymże to? Jak się domyślam, też Poser, ale wykorzystałeś też coś innego do 3d? A kurczaki... hmmm... Niedokończony, to fakt, ale przedstawia się niezgorzej. "Puch" to zupełnie nietrafiony pomysł. W czym modelowałeś?

stairway
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-19, 21:50   

Jako skromna osoba, która nie zna się na sztuce zapewne ni krztyny...
Gdyby zmienić osobę z podniesioną głową (inna mimika, inne ułożenie głowy: nie jak Chrystus, raczej jak zwycięzca.. to dają właśnie farby, pędzle...płótno) można by wnioskować, że to ktoś komu dano poznać sens istnienia i Prawdy. Obraz jest ciekawy.. jeśli używasz barw ciemnych, raczej naturalnych... powinieneś dać pojedyncze delikatne dodatki o większym kontraście kolorystycznym.
PODOBA MI SIĘ BARDZO..
Daleko bardziej zainteresował mnie obraz z kajdanami..
Ten można interpretować na jeszcze więcej sposobów.. (oczywiście często nie w Twojej myśli lecz odbiorcy właśnie)..
Klucze to symbol osiągalnej wolności, będącej tuż obok lecz niezauważalnej przez ludzi (najciemniej pod latarnią, hmm :wink: )
Drugi, że tak naprawdę nie jesteśmy odnaleźć właściwego klucza bądź żaden nie istnieje.. do wolności...
Wybacz proszę.. jestem zmęczona.. tylko na tyle mnie stać.
Zauważyłam, że lubisz barwy raczej stonowane, ciemne.. uwaga jak wyżej ;)
są schludne (noo.. oprócz krzykliwego kurczaka, ale wydaje się to być kweestią czasu) , dość estetyczne.. przemyślane(?)..
Na programach graficznych nie znam się nic a nic.. widzę to co mówię :D

AXH 
Valar

Wysłany: 2004-11-20, 01:55   

AHRIMAN napisał/a:
Farby i płótno? Kiepskie porównanie ;P Pomijając już fakt, że aby osiągnąć podobny efekt tą metodą, wymagałoby to tysiąc razy więcej "dłubania", to wymaga to więcej talentu. A zakładając już, że posługujemy się komputerem: dam Ci królestwo i pół księżniczki[...]

Drogi Ahrimanie, wcale nie chciałem się pochwalić wspaniałą znajomością programów graficznych. W tego typu pracach, bardziej (mam nadzieję) niż nakład pracy, liczy się pomysł, kompozycja i ostateczny efekt. Właśnie wczoraj oglądałem wyniki konkursu graficznego „Realne – nierealne”. Pierwszą nagrodę zdobył fotomontaż, którego sklecenie zajęłoby przeciętnemu grafikowi 15 minut. A mimo tego za coś szacowne jury przyznało nagrodę.

Farby i płótno przytoczyłem dlatego, że choć wielu malarzy w naszych czasach, doskonali się w technice, ich prace pozostają jedynie niewiele wartym wyrobnictwem tak długo jak nie ma w nich czegoś więcej (Pomysłu, idei, szoku, zaskoczenia), natomiast prace bardzo proste i z technicznego punktu widzenia, wręcz śmieszne, nie raz, znajdują swoje miejsce w galerii.

Szczerze mówiąc wolałbym fotografię, miałbym wtedy mniej pracy, efekt byłby pewnie lepszy ale z braku dobrego aparatu i pięćdziesięciu modeli wybrałem posera.

AHRIMAN napisał/a:
W czym modelowałeś?

Model z posera, reszta w 3D studio max – w poserze nie ma tak subtelnej kontroli nad światłem a to stanowiło podstawę całego projektu.
Kuraki – w całości 3Ds max

stairway napisał/a:
Gdyby zmienić osobę z podniesioną głową (inna mimika, inne ułożenie głowy: nie jak Chrystus, raczej jak zwycięzca.. to dają właśnie farby, pędzle...płótno) można by wnioskować, że to ktoś komu dano poznać sens istnienia i Prawdy.

Jego twarz miała być raczej rozmarzona. Chciałem przedstawić człowieka który w życiu dostrzega coś więcej i nie boi się pragnąć czegoś co według innych jest poza zasięgiem.

stairway napisał/a:
jeśli używasz barw ciemnych, raczej naturalnych... powinieneś dać pojedyncze delikatne dodatki o większym kontraście kolorystycznym.

Nie bardzo potrafiłem wymyślić co mogłoby stanowić jakiś motyw nadający obrazowi „ostrości”, bałem się, że wszelkie ostre kolory zdominowałyby resztę obrazu. Ostatecznie motywem, który miał stanowić przeciwwagę dla jednolitych barw i powtarzających się kształtów pozostał napis – ale jakoś nie widzę go w kolorach :) .

stairway napisał/a:
Ten można interpretować na jeszcze więcej sposobów.. (oczywiście często nie w Twojej myśli lecz odbiorcy właśnie).

Hehe sam zastanawiałem się nad możliwymi interpretacjami. Tej, która zainspirowała cały obrazek, nie ma wśród Twoich.... i właśnie to jest chyba w tym obrazie najlepsze – wiele myśli – żadna z nich nie jest zła :) .

Bardzo dziękuję Ci za tego posta.
Spróbuje przy następnych pracach pamiętać o kolorowych motywach :)

MP   100%   585/585
   EXP   93%   61/65
stairway
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-20, 08:45   

Kontrastowy... nie oznacza zawsze kolorowego :P
Mężczyzna (skoro już ma być rozmarzony..).. coś co będzie się wyróżniać.. Och! Straszne! Chyba nie potrafię tego ubrać w słowa.. za wcześnie ;)
Tak, to prawda, kiedy dodaje się COŚ co odbiega barwą od reszty można zepsuć ten podstawowy efekt. Myślę, że jednak warto próbować.
Pozdrawiam. Twórz dalej
ps. mnogość.. mnogość interpretacji - lubię to. Teraz będę chodzić i się zastanawiać ;)

[ Dodano: 2004-11-20, 08:47 ]
Nowość.. spodobała mi się rozmarzona twarz i przymknięte oczy.. ;) ... ot! Zmienna jestem .

AHRIMAN
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-20, 13:45   

AXH napisał/a:
Drogi Ahrimanie, wcale nie chciałem się pochwalić wspaniałą znajomością programów graficznych.
Miałem na myśli to, że Poser jest w zasadzie jedynym programem 3d, który pozwala na względnie realistyczne przedstawienie ludzkiej postaci. Modelowanie człowieka gdziekolwiek indziej to... eee... katorga ;)

AXH napisał/a:
W tego typu pracach, bardziej (mam nadzieję) niż nakład pracy, liczy się pomysł, kompozycja i ostateczny efekt.
Masz rację. Chyba dorobiłem się jakiegoś skrzywienia, że patrzę na wszystko przez pryzmat "nakładu pracy". Ująłem to w cudzysłów, bo chodzi też o coś innego... wydaje mi się, że np. Poser ma jednak dość ograniczone możliwości?

Legolas 
Administrator
Friend of Dwarves

Wysłany: 2004-11-23, 17:05   

No to może jeszcze ktoś opublikuje tutaj efekty swoich prac????

MP   100%   1114/1114
   EXP   28%   28/99
Ave
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-23, 17:31   

Hmm, zachęciłeś mnie Legolasie, ale moje twory nie są takie przebojowe ;-) Po prostu wynik zabaw w pov-ray'u.

Cóż, a teraz coś nie pasującego tak bardzo do przestawianych wcześniej tworów, ale pasują do tematu, więc też pokazuję ;-)

Anoniel

Englar

[dementuje skojarzenia- to nie moje rysunki, ale do moich opowiadań =]
Ostatnio zmieniony przez Ave 2004-11-24, 18:10, w całości zmieniany 1 raz  

morbit
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-24, 15:41   

To dzrewo jest wyjebiste... a ten 2gi mi sie nie podoba. malo w nim hmm.. czegokolwiek (bylem szczery).
Kto malował drzewo? To okladka do jakiegos opowiadania (do Anioel) ? Juz lece je czytac...

Legolas 
Administrator
Friend of Dwarves

Wysłany: 2004-11-24, 15:43   

Z tego co ja widzę to jest obraz do opowiadania avego pod tytułem Anoniel... A znaleźć je możesz sma-wiesz-gdzie :D

MP   100%   1114/1114
   EXP   28%   28/99
Odpowiedz do tematu