Pomyślałem sobie że przydałoby się miejsce gdzie można by było dzielić się ciekawszymi cytatami z książek (opowiadań... najlepiej tych publikowanych na FZ - choć nie koniecznie)
Zacznę od mojej ulubionej książki: "Podziemnego Kręgu" Chucka Palahniuka
"Nie jesteśmy niczym specjalnym.
Gównem i śmieciem też nie jesteśmy.
Po prostu jesteśmy.
Po prostu jesteśmy i jest jak jest"
[może nie brzmi zbyt porywająco, ale gdy człowiek doczyta książkę do tego momentu klimat ogarnia go tak bardzo, że ten głupawy tekścik brzmi prawie jak zalążek nowej religii ]
_________________ Hakuna-matata!
Poziom: 23 HP
2%
24/1225
MP
100%
585/585
EXP
93%
61/65
MasterOfShadows [Usunięty]
Wysłany: 2005-03-18, 16:43
Tekst który niedługo wyląduje mi w opisie - "Oko za oko i cały świat oślepnie" - Mahatma Gandhi
Jest wiele cytatów, które z różnych względów lubię. Prawdopodobnie więc będę często odwiedzać ten wątek .
"- Ale ja nie chcę przebywać pośród obłąkanych- zauważyła Alicja.
- Och, temu nie zaradzisz- powiedział Kot- wszyscy tu jesteśmy obłąkani. Ja jestem obłąkany. Ty jesteś obłąkana."
Cytat of course z "Przygód Alicji w Krainie Czarów" L. Carrolla.
*Zapraszam wszystkich oprócz MoS'a, który uważa że literatura ta odmóżdrza ;P
2%
24/1225
MP
100%
585/585
EXP
93%
61/65
aaricia [Usunięty]
Wysłany: 2005-03-19, 17:52
MoS - podpadłeś, zaproszenia nie masz
[ Dodano: 2005-03-19, 17:54 ]
Ja tam najbardziej lubię swój cytacik poniżej, pochodzący oszywiście z sagi o Wiedźminie Postaram się go kiedyś rozwinąć, bo to jest jedynie urywek dialogu... bardzo głupiego, ale mnie bawiącego
Egoizm to systematyczna samolubność.->złota myśl pana prof. Antoniego S
A więc, niech żyje prof. Antoni... który swoim twierdzeniem udowodnił mi, że potrafię być systematyczny
2%
24/1225
MP
100%
585/585
EXP
93%
61/65
Kooba [Usunięty]
Wysłany: 2005-03-20, 03:01
Kilka fajnych cytatów (mądrych!):
"Od podatków ucieka za granicę co najmniej tylu ludzi, ilu ucieka od dyktatorów" - James Newman
"Państwo socjalne przewyższa bolszewizm w degradacji człowieczeństwa" - Paul Wilhelm Wegner
"Środek jest tylko matematyczną abstrakcją, zaś żywy człowiek stoi albo na prawo albo na lewo od środka. W środku stoi tylko znak drogowy, który wskazuję drogę albo na prawo albo na lewo" - William Schlamm
"Opinia publiczna jest jak upiór: nikt go nie widział, ale wszyscy pozwalają się mu terroryzować" - Sigmund Graff
"Kim jest komunista? To ktoś, kto czyta Marksa i Lenina. A kim jest antykomunista? To ktoś, kto przeczytał Marksa i Lenina ze zrozumieniem" - Ronald Reagan
"Socjaliści wymyślają nie istniejące problemy, zwalczają je, ponoszą klęskę, i winą obarczają antysocjalistów" - Sowell
"Socjalizm to ustrój, który bohatersko walczy z problemami nieznanymi w innych ustrojach" - Stefan Kisielewski
"Historia pełna jest wojen, o których każdy wiedział, że nie wybuchną" - Enoch Powell
"Człowiek, który coś znaczy, żyje w taki sposób, że jego życie jest poświęceniem dla jego idei" - Oswald Spengler
"Serce mędrca zwraca się ku prawej stronie, a serce głupca ku lewej" - Pismo Św, Koh. 10:2
"Nie należy mylić prawdy z opinią większości" - Jean Cocteau
"Dobroć jest klejnotem zdobiącym najtwardszych. Przyjmij ode mnie to słowo: Nie ufaj miękkim..." - Fryderyk Jerzy Junger
"Ceną wolności jest wieczne czuwanie" - Graham Greene
I na koniec: mój ukochany cytat, słowa ojca brytyjskiego konserwatyzmu:
"Dla tryumfu zła potrzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili" - Edmund Burke
*Zapraszam wszystkich oprócz MoS'a, który uważa że literatura ta odmóżdrza ;P
Yhm? Kiedy to ja powiedziałem? Ja sam lubie Świat Dysku, ale jakoś samych urwanych cytatów jakoś nie widze ( po prostu, nawet jak są mądre, to w specyficznym klimacie książki są 10 razy śmieszniejsze)
Jak tak sie zastanawiam to jest to cąłkowicie prawdopodobne, że coś takiego powiedziałem ... hmm .... tylko... eee ... ten tego ... nie na serio
A jakiś cytat ... hmm ... powiedział to bodajże jakiś amerykański fizyk bo wynalezieniu bomby atomowej - " Nie ma zła w atmie, jest tylko w sercach ludzkich"
[ Dodano: 2005-03-20, 10:18 ]
A co do "Wiedźmina" ... bardzo popularny w grach bitewnych ( figurkowych) cytat* ... "Na pochybel sku.....ynom"
hehe... też miałem coś o nim wspomnieć... ale uznałem, że wyrwany z kontekstu niewiele znaczy
Ok MoS... rozgrzeszam Cię ... a co sę będę żałować
Kooba napisał/a:
Serce mędrca zwraca się ku prawej stronie, a serce głupca ku lewej" - Pismo Św, Koh. 10:2
I dlatego jestem ateistą ... Jako osoba leworęczna pragnę stanowczo zaprotestować dyskryminacji tej szlachetnej strony (Lewej), nawet jeśli pod jej sztandarem stanęła grupa nieudolnych polityków i całkiem zdolnych, lecz niezbyt miłujących kogokolwiek poza sobą, dyktatorów
więc może żeby od tematu nie odchodzić, zacytuję jednego z wymienionych:
"Śmierć jednej osoby to tragedia. Śmierć miliona osób to statystyka" Stalin
2%
24/1225
MP
100%
585/585
EXP
93%
61/65
aaricia [Usunięty]
Wysłany: 2005-03-20, 13:42
'Na pochybel...' - ha! Również hasło Sienkiewiczowskiej trylogii
"Powinno istnieć słowo określające mikroskopijną iskierkę nadziei, którą człowiek boi się dostrzec w lęku, że samo pojrzenie ją zgasi(...). Może tylko czekać przy niej, patrzeć poza nią, aż stanie sie dość mocna, by zaistnieć realnie."
/cytat pochodzi z "Morta"/
Poziom: 32 HP
5%
137/2753
MP
100%
1314/1314
EXP
95%
106/111
hidden_g0at Iluvatar Jesteśmy starzy i nienormalni
All zmoro and potworo,
co się czynicie podporą what you do to support
gadziny przewrotnej witej, gadziny Przewrotnem total,
jadowitej, poisonous,
co trzecią część gwiazd zuchwale at a third of the stars zuchwale
ujęła niebios powale, has included the heavens powale,
Gordanie Gordana
Ja zacytuje to co mam w podpiesie. Pierwsze jest z Wiedźmaka:
"Moje zachowanie jest ludzkie, tak ludzkie, że wręcz krasnoludzkie"
Albo jakoś tak to szło. Niewiem Wiedźmina jeszcze nie miałem okazji czytać a ten cytat podrzucił mi kuzyn. Drugi z kolei wziął się z reklamy D&H2:
"Za linią wroga są tylko dwie rzeczy, którym możesz ufać. Swojej broni i swojemu Bogu."
_________________ Za linią wroga są tylko dwie rzeczy, którym możesz ufac. Swojej broni i swojemu Bogu.
Moje zachowanie jest ludzkie, tak ludzkie, że wręcz krasnoludzkie.
Mam syna, na imię mu "Odwet"!
Wykopałem jeszcze niezwykle ‘delikatny’ liścik do ‘ukochanej’. Cytat pochodzi z "Niebezpiecznych Związków", o ile sama książka nie utkwiła mi szczególnie w pamięci, o tyle ten jeden list pokochałem, jako przykład podłości wyniesionej do poziomu sztuki
Wszystko się przykrzy, mój aniele, takie prawo natury. To nie moja wina.
Jeżeli więc sprzykrzyła mi się dziś miłostka, która zaprzątała mnie niemal wyłącznie od czterech śmiertelnych miesięcy, to nie moja wina.
Jeżeli miłość moja była równie wytrwała jak twoja cnota –a to wiele powiedziane! –nic w tym dziwnego, że jedna wyzionęła ducha z drugą. To nie moja wina.
Wynika stąd, że od pewnego czasu oszukiwałem cię: ale też, przyznaj, twoja bezlitosna czułość zmuszała mnie poniekąd do tego! To nie moja wina.
Dziś kobieta, którą kocham do szaleństwa, wymaga, abym jej ciebie poświęcił. To nie moja wina.
Czuję, że daję ci piękną sposobność do deklamacji o zdradzie etc., ale jeżeli natura obdarzyła mężczyzn jedynie stałością, kobietom zaś użyczyła przymiotu naprzykrzania się, to nie moja wina.
Posłuchaj mnie: znajdź sobie innego, jak ja biorę inną. Wierz mi, to dobra, bardzo dobra
rada, a jeśli ci się nie podoba, to nie moja wina.
Żegnam cię, aniele; wziąłem cię z przyjemnością, opuszczam bez żalu: może jeszcze wrócę do ciebie. Tak toczy się świat. To nie moja wina.
hehe [panowie... proszę nie testować na własnych dziewczynach]
2%
24/1225
MP
100%
585/585
EXP
93%
61/65
gryzwald [Usunięty]
Wysłany: 2005-03-21, 12:31
a ja to znam tylko kilka cytatów z Marketingu, Zarządzania i "ekonomi" sławnych ludziów więc nie będę was katował
ale jak coś fajnego wynajdę to dopiszę
militaria to w pewnym sensie sztuka... tak samo jak cytaty
Nie twierdzę że cytaty to sztuka, ale zazwyczaj cytuję się dzieła sztuki (bo przecież, pomijając ocenę pojedynczych przypadków, książki lub filmy nimi są) lub ludzi którzy tą sztukę tworzą :PPPPPPPPPPPPPPP
2%
24/1225
MP
100%
585/585
EXP
93%
61/65
Kooba [Usunięty]
Wysłany: 2005-03-23, 12:41
Czyn polegający na tym, że jednostka obrabuje inną jednostkę nazywamy rabunkiem. Gdy czyni to cała grupa mówi się o „sprawiedliwości społecznej”. - Mikołaj Gomez Davilla
Jakież prawdziwe.
Największy prezydent Ameryki wrócił do domu. Można odnieść wrażenie, że w każdym czynie Ronalda Reagana na Ziemii odnaleźć można było cząstkę Boga - a teraz On wezwał go z powrotem. Reagana przeżyła jego żona, trójka dzieci i setki milionów zwykłych ludzi, którym uratował życie wygrywając Zimną Wojnę... Dzięki niemu Stany Zjednoczone nigdy nie przestały być - co lubił podkreślać Reagan - ostatnim bastionem dobra w walce z komunizmem... I nie ma w tym ani krzytyny zasługi libertynów, demokratów i innych lewicowych głupców. - Ann Coulter
Chociaż nikt nie chce się ze mną bawić w cytaty i tak dorzucę kilka zdań które skrupulatnie wynotowałem z książeczki pod tytułem „Dobry Omen” autorstwa Terrego Prachetta i Neila Gaimana. Jest to co prawda jedna z gorszych książek Parachetta jakie czytałem (Fatalne tłumaczenie) ale i tak trzyma poziom.
„Wszystkie triumfy i katastrofy tego świata ludzie powodują nie dlatego, że są z gruntu źli albo z gruntu dobrzy lecz dlatego, że są z gruntu ludźmi”
„Na pierwszy rzut oka nie przekroczył trzydziestki. Na drugi rzut oka nie zasługiwał.”
„Przez całe lata stronnice mego życia musiały być zapisywane słowami ‘jak wyżej’ ”
2%
24/1225
MP
100%
585/585
EXP
93%
61/65
hidden_g0at Iluvatar Jesteśmy starzy i nienormalni
Podczas pobytu w waszym mieście, spowodowaliśmy (tzn. kuria) wiele zmian na lepsze. Po przybyciu mieliśmy kłopoty ze znalezieniem choćby trzech sióstr, za pieniądze oddających się miłości; teraz, wyjeżdżając, pozostawiamy wam burdel, rozciągający się od wschodnich do zachodnich bram miasta.
Fragment listu dziękczynnego do ludu Lyonu napisany w imieniu papierza Jana XXII (chyba, nie jestem pewien) przez kardynała Hugo. Znalazłem w książce "Namiestnicy Chrystusa ; Ciemna strona papiestwa" Petera de Rosa - bardzo polecam.
-------
poprawiłem błąd, chowam się ze wstydu pod łóżko
All zmoro and potworo,
co się czynicie podporą what you do to support
gadziny przewrotnej witej, gadziny Przewrotnem total,
jadowitej, poisonous,
co trzecią część gwiazd zuchwale at a third of the stars zuchwale
ujęła niebios powale, has included the heavens powale,
Gordanie Gordana
Ostatnio zmieniony przez hidden_g0at 2005-06-22, 21:51, w całości zmieniany 1 raz
Wrrr...... Dziś tępię ortografię.
Jak już przepisujesz, hidden, to nie wal byków ;P. "Mieliśmy". "Mięliśmy" to od "miąć" (gnieść), a nie "mieć".
Poziom: 33 HP
5%
149/2982
MP
100%
1424/1424
EXP
43%
51/117
NetDragon [Usunięty]
Wysłany: 2005-06-23, 08:45
AXH napisał/a:
„Dobry Omen” autorstwa Terrego Prachetta i Neila Gaimana
Też lubię tą książkę, ostatnio ją sobie odświeżyłem... A teraz zacytuję (z pamięci, jak się pomylę, to jutro poprawię) zdanie, które mi utkwiło w pamięci:
Piekła nie ma, wszystkie diabły przeniosły się na Ziemię.
MasterOfShadows [Usunięty]
Wysłany: 2005-06-23, 11:51
Piękny cytat, nie powiem Szkoda, że taki prawdziwy ...
[ Dodano: 2005-06-23, 13:31 ]
"Prawo jest tylko jedną z możliwośći Chaosu" - Podręcznik do Warhammer Role-Play
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum