www.forum.fantazyzone.pl
Forum dyskusyjne portalu literackiego fantazyzone.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Fajną książkę ostatnio czytałem/czytałam...
Autor Wiadomość
BMW 
Ajar

Wysłany: 2011-08-30, 22:48   

max.d
Cytat:
Rozumiem, że jednak nie wszystko, co wyszło spod pióra imć Lema da się czytać i 'Summa Technologiae' jest właśnie takim tworem?

Wszystko da się przeczytać. Problem jednak w tym, czy lektura sprawi przyjemność. Mnie akurat "Summa" nie sprawiła. No, ale na pewno jest rzesza czytelników, którym się ona podobała. Spróbuj i oceń sam.

Poziom: 28 HP   4%   78/1963
   MP   100%   937/937
   EXP   63%   55/87
max.d 
Morghot

Wysłany: 2011-09-01, 17:34   

Nie wszystko da się czytać. Poniekąd dlatego właśnie powstała ta strona, prawda?

Poziom: 11 HP   1%   2/272
   MP   100%   130/130
   EXP   48%   12/25
BMW 
Ajar

Wysłany: 2011-09-01, 22:28   

max.d
Cytat:
Nie wszystko da się czytać.

Wiesz, jak się naprawdę uprzesz...

Poziom: 28 HP   4%   78/1963
   MP   100%   937/937
   EXP   63%   55/87
max.d 
Morghot

Wysłany: 2012-04-26, 16:28   

Ostatnio na rynku pojawiło się wiele autobiografii sławnych piłkarzy. Mnie zainteresowała tylko jedna - ta zapisana przez Zlatana Ibrahimovica, a zatytułowana "Ja IBRA". Zainteresowała mnie głównie z tego względu, że Zlatan jest człowiekiem wybuchowym, szczerym do bólu, w dodatku bardzo agresywnym. Taka sama jest też jego autobiografia. Rozpoczyna się mocnym akcentem i choć zwalnia na chwilę, kiedy wspomina dzieciństwo (ach, co to był za dzieciak! - miał niesamowite, szalone, choć nie do pozazdroszczenia życie i takie same pomysły), to znów przyspiesza, kiedy wspomina pierwsze powołanie do dorosłej kadry w Malmo i kadry reprezentacji Szwecji.

Ibra dokładnie opisuje co czuł i co nim kierowało w najważniejszych momentach kariery oraz przytacza nie znane dotąd wszystkim fakty na temat swojego życia. Rzuca także światło na kilka kontrowersji, wspomina także kłopoty osobiste.

Nie każdego zainteresuje historia jakiegoś piłkarza. Bo co może mieć do opowiedzenia ktoś, kto tylko biega po boisku i robi praktycznie to samo przez cały czas? Ano nie do końca. Zlatan bowiem, w przeciwieństwie na przykład do Leo Messiego, nie spędził życia w jednej drużynie i nigdy nie był grzecznym chłopcem. By wiele nie zdradzić, napiszę tylko to, co Ibra mówi już na początku swojej książki, a mianowicie w dzieciństwie kradł rowery. Był w tym tak dobry, że do domu co wieczór wracał innym. Na rowerach szalone wyskoki tylko się zaczynają. Przy tej książce naprawdę można się uśmiać, choć zdarzają się także smutne momenty, na przykład kiedy wspomina Gianlucę Pessotto. Nie każdego zainteresuje historia jakiegoś piłkarza, ale jeśli zainteresuje, to powinna być to właśnie ta historia - cóż bowiem miałby do powiedzenia Leo? Smęty o chorobie i... koniec?

Polecam, choć nie pasuje do profilu forum i całej strony. Cóż zrobić? Ostatnio ja tutaj nie pasuję, bowiem czytam jedynie książki przygodowe, autobiografie i literaturę wojenną.

Do rychłego zobaczenia, kiedy to będę opisywał kulisy Afganistanu! HOAH!

Poziom: 11 HP   1%   2/272
   MP   100%   130/130
   EXP   48%   12/25
Odpowiedz do tematu