Wysłany: 2006-06-29, 17:52 Ocalenie- opis świata i informacje o grze
"Daleki wiatr przyniesie głosy bitwy
nadejdzie ten, którego imię oznacza wieczność
towarzyszyć mu będą Zemsta i Strach
których lękać będą się tyrani.
Ziemia zadrży od stóp wojska aniołów
niebo wypełni ryk smoków
wówczas będziemy prawdziwie wolni."
Po wielkich wojnach smoczych władców i magów nad Kontynent nadciągnął chaos i zniszczenie. Upadłe królestwa rozszarpywane między kolejnych do tronu możnowładców nie zapewniały bezpieczeństwa, dlatego stały się łatwym łupem dla najeźdźcy z południa. Nikt nie wie skąd przybyły wojska pierwszego Imperatora, z jakiego dalekiego lądu przybyły smukłe statki o granatowych żaglach z herbem białego łabędzia. Niszczycielska armia parła w głąb Kontynentu nie po to, by grabić lecz po to by zawładnąć tą ziemią przepełnioną starożytną magią. W wielkich lasach Trilingel, na pustyni Sarian i we wszystkich zakątkach Kontynentu słychać było kroki tysięcy żołnierzy. Od tamtego czasu Imperator był synonimem tyrana, który za nic ma ludzkie życie. W kopalniach pracowali wszyscy bez wyjątku. Do ciężkich robót odsyłano za małe przewinienia. Kwitło niewolnictwo, a każdy szeregowy nawet żołnierz Imperium był bogiem. Aż narodziła się przepowiednia. Prości ludzie powiadają, że powstała znikąd. Podobno przywiał ją wiatr i wyśpiewał deszcz, ale trudno w to uwierzyć. Powiada się również, że żyje potomek dawnego wielkiego króla, lecz sądzę, że to jest jedynie pobożne życzenie zniewolonych przez strach i chaos ludzi. Nasze bractwo już dawno śledzi losy przepowiedni i stało się jasne, że wkrótce będziemy świadkami jej spełnienia. Jestem tu po to, by to opisać.
Strażniczka
Świat:
Zniszczone przez wojny ziemię, dlatego cenna jest każda żywność. Na wschodzie Kontynentu rozciągają się Lasy Trilingel zamieszkane przez drwali, myśliwych i łowców. Są to tereny z wieloma jeziorami, pagórkowate. Bujna rośliność i zwierzyna. Łakomy kąsek dla Imperium jednak nadal nie do końca podległe Imperatorowi. W części centralnej nieco na zachód znajduje się pustynia piaszczysta Sarian z licznymi oazami zarządzanymi przez strażników oaz. W oazie panuje jedno prawo: nikomu nie można odmówić gościny. Żegluga jest kontrolowane przez Imperium i dość kiepsko rozwinięta. Po wojnach w lasach można spotkać wiele band rozbjniczych, ponad to nieumarłych. Stolicą jest Hisania- państwo-miasto na zachodzie Kontynentu. Istnieje kilka większych miast i z biegiem opowieści będę dorzucać o nich informacje.
Społeczeństwo:
Władcą jest Imperator, który rządzi sam a wszyscy jego doradcy zrekrutowani z lokalnych książąt są jedynie marionetkami.
Stara arystokracja jest zazwyczaj lojalna wobec Imperatora, choć często pod przymusem czy też dla wymiernych korzyści. Są znienawidzeni przez społeczeństwo jako zdrajcy.
Żołnierze Imperium- wyżsi oficerowie są lojalni wobec swego władcy i stanowią nową arystokrację. Zazwyczaj zawierają związki małżeńskie między sobą lub z arystokracją Kontynentu.
Mieszczanie- wiadomo, ludzie mieszkający w miastach bez różnicy czy przybyli ze wsi, czy też mieszkający tam od pokoleń. Różne zawody, różne profesje. Stan majątkowy także różny od biedoty miejskiej tworzącej margines społeczny, po bankierów prowadzących nieuczciwe interesy.
Chłopi- ludność wiejska wrogo odnosi się do wszelkiej władzy. Spustoszone wojnami ziemie i wysokie podatki powodują głód i ubóstwo.
Magowie- jest ich bardzo, ale to bardzo niewielu i zazwyczaj dobrze się maskują. Z jakichś powodów Imperator nie przepadał nigdy za ludźmi związanymi z pradawną magią Kontynentu.
Niewolnicy- więźniowie zazwyczaj polityczni lub ludzie wytypowani do prac w kopalni. Pozbawieni jakichkolwiek praw, wyniszczeni psychicznie i fizycznie traktowani są jak bydło. Przed resztą ludności twierdzi się, że niewolnicy to więźniowie. Trudno w to uwierzyć, gdyż w kopalniach pracują również dzieci.
Kapłani- na Kontynencie panuje wielobóstwo. Właściwie każdy wierzy w to, co chce. Kapłani nie mają jakichś specjalnych mocy i nie są szczególnie poważani.
Rasy:
Ludzie- to główna rasa Kontynentu. Zasiedlają wszystkie krainy od ośnieżonych północnych terenów Norven po pustynie Sarian i lasy Trilingel. Przybyszów z południa nazywa się "Południowcami".
Magowie- przez wieloletnie obcowanie z pradawnymi mocami osoby parające się magią nie mają dzieci. Łatwo ich poznać po zielono-żółtych kocich oczach.
Smoczy władcy- istoty mityczne. Potężni herosi, którzy opuścili Kontynent po wielkiej wojnie. Wysocy, szczupli, pełni dostojeństwa władający ogniem i potrafiący przywołać smoki.
Elfy- rasa niemal wymarła. Większość przedstawicieli ukrywa się w lasach Trilingel. Zdziwaczali samotnicy kochający naturę i święty spokój.
Gobliny- mieszkańcy gór z licznymi jaskiniami i złożami minerałów. Imperium sowicie opłaca ich prace w kopalniach, choć służą tam raczej z chęci zysku niż dla dobra Imperium. Jeśli ktoś zaoferowałby im więcej bez żalu zatopiliby kopalnie i zmienili stronę.
Cienie- istoty różnych ras, które w wyniku wojnen magów stały się nieśmiertelne i błąkają się po Kontynencie. Często obdarzone wielką mocą magiczną i bardzo autodestrukcyjne.
Nieumarli- pozostałości po wojnach; ghule, zombie, wampiry, wilkołaki, strzygi, upiory itp.
Ostatnio zmieniony przez Lil 2006-07-07, 23:15, w całości zmieniany 1 raz
I co dalej? Jak mamy zacząć skoro nie zostawiłaś nam otwartychg drzwi? Opsujesz świat - fajnie - ale co dalej? Jakie mamy zadanie? Kto jest powiedzmy "nami" a kto nie? I gdzie mamy zacząć?
_________________ "Życie jest zbyt posrane, żeby nie słodzić herbaty" - Długi ^^
"Życie jest zbyt krótkie, żeby czekać na zielone światło" - To sem powiedział ja ^^
_________________ Za linią wroga są tylko dwie rzeczy, którym możesz ufac. Swojej broni i swojemu Bogu.
Moje zachowanie jest ludzkie, tak ludzkie, że wręcz krasnoludzkie.
Mam syna, na imię mu "Odwet"!
_________________ "Życie jest zbyt posrane, żeby nie słodzić herbaty" - Długi ^^
"Życie jest zbyt krótkie, żeby czekać na zielone światło" - To sem powiedział ja ^^
Imię:
Rasa: spośród tych ras, które podałam
Profesja: czyli to, czym Wasza postać się zajmuje
Wygląd: wygląd zewnętrzny plus to, w co zazwyczaj ubiera się Wasza postać
Historia: krótki opis losów Waszego bohatera
Stosunek do Imperium
Dla postaci zaczynających sesję: Dlaczego znaleźliście się w porcie Kattergat?
_________________ Za linią wroga są tylko dwie rzeczy, którym możesz ufac. Swojej broni i swojemu Bogu.
Lil wiesz, że dla ciebie wszystko Oczywiście, że możesz. Wiem jakie nocki są ciężkie Chodzi mi o nocki RPG
Zaginione miasta są pozostałością po dawnych władcach Kontynentu.
Miasto Świątyń- prawdopodobnie znajduje się na pustyni Sarian. Zostało tak nazwane ze względu na to, że kiedyś było to neutralne miejsce kultu, gdzie wszystkie religie żyły ze sobą w przyjaznym dialogu i wzajemnym szacunku.
Miasto Mostu- starożytna forteca zbudowana wysoko w Górach Mglistych. Była to stolica Smoczych Władców, która stanowiła centrum nauki, sztuki i władzy. Do miasta prowadził długi kamienny most, na którym stały posągi bohaterów.
For'alan- tajemnicze miasto, które powstało przed przybyciem na Kontynent Smoczych Władców. Podobno to właśnie tam znajduje się źródło magii Kontynentu. Jego lokalizacja, nawet dla Smoczych Władców, pozostaje tajemnicą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum