Wysłany: 2010-07-15, 12:04 Opinie na temat prac Murgen
Profesor
Pisanie opowiadań na podstawie rpgów (czy tych multionline czy singlowych czy tych prawdziwych) to zazwyczaj fatalny pomysł. Całkiem prawdopodobne, że podobnie jest tym razem. Nie wiem gdyż opka nie przeczytałem. I - mówię Ci Murgen z ręką na sercu - nie przeczytam póki nie wysilisz się na polskie nazewnictwo dla rzucanych zaklęć. Nie o to chodzi, że jestem jakimś szowinistą i za wszelką cenę chcę zamieniać dobrze osadzone już wyrazy obcojęzyczne na polskie nienaturalne potworki. Jeżeli zachowanie oryginału byłoby uzasadnione - nie mam nic przeciwko. W tym wypadku - gdybyś opisywał społeczność graczy, która została wessana w świat gry byłoby - jak dla mnie przynajmniej - wręcz konieczne używanie odpowiedniej nomenklatury. W Profesorze - po szybkim oglądzie i zerknięciu na zakończenie - tak nie jest.
Przeczytałem do końca, bo krótkie. Nie jestem fanem jakichkolwiek gier, erpegów, czy jak je tam... - ten rejon fantastyki jest mi kompletnie obojętny. Z drugiej strony ciekawie skonstruowany fanfick przeczytam z chęcią, bo lubię czytać. "Profesor" nie spełnił moich oczekiwań. Dla mnie to tylko świat jeszcze jednej mało interesującej gry, do któej nie zasiądę. I to słabo skonstruowany. Właściwie to jedynie scenka jest, postacie wyskakują jak diabełki z pudełka, fabuła... fabuła jest szczątkowa. Forma opowiadania, jego techniczna strona ujdzie, choć byłoby co poprawiać. Choćby pozbyć się tych paskudnych powtórek, których tu zatrzęsienie. Słowa powtarzają się po wielokroć, nawet w obszarze jednego zdania - świadczy to niestety o mało rozbudowanym słownictwie. Z tej samej półki są te liczne: "było", być" "był", "była"... Da się je zastąpić, da się sformułować myśli, nie nadużywając wszelkich pochodnych słowa "być".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum