www.forum.fantazyzone.pl
Forum dyskusyjne portalu literackiego fantazyzone.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Opinie na temat prac Murgen
Autor Wiadomość
siremil vel Dae 
Troll

Wysłany: 2010-07-15, 12:04   Opinie na temat prac Murgen

Profesor
Pisanie opowiadań na podstawie rpgów (czy tych multionline czy singlowych czy tych prawdziwych) to zazwyczaj fatalny pomysł. Całkiem prawdopodobne, że podobnie jest tym razem. Nie wiem gdyż opka nie przeczytałem. :twisted: I - mówię Ci Murgen z ręką na sercu - nie przeczytam póki nie wysilisz się na polskie nazewnictwo dla rzucanych zaklęć. Nie o to chodzi, że jestem jakimś szowinistą i za wszelką cenę chcę zamieniać dobrze osadzone już wyrazy obcojęzyczne na polskie nienaturalne potworki. Jeżeli zachowanie oryginału byłoby uzasadnione - nie mam nic przeciwko. W tym wypadku - gdybyś opisywał społeczność graczy, która została wessana w świat gry byłoby - jak dla mnie przynajmniej - wręcz konieczne używanie odpowiedniej nomenklatury. W Profesorze - po szybkim oglądzie i zerknięciu na zakończenie - tak nie jest.

Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   25%   2/8
marekscieszek 
Valar

Wysłany: 2010-07-25, 11:09   

Profesor

Przeczytałem do końca, bo krótkie. Nie jestem fanem jakichkolwiek gier, erpegów, czy jak je tam... - ten rejon fantastyki jest mi kompletnie obojętny. Z drugiej strony ciekawie skonstruowany fanfick przeczytam z chęcią, bo lubię czytać. "Profesor" nie spełnił moich oczekiwań. Dla mnie to tylko świat jeszcze jednej mało interesującej gry, do któej nie zasiądę. I to słabo skonstruowany. Właściwie to jedynie scenka jest, postacie wyskakują jak diabełki z pudełka, fabuła... fabuła jest szczątkowa. Forma opowiadania, jego techniczna strona ujdzie, choć byłoby co poprawiać. Choćby pozbyć się tych paskudnych powtórek, których tu zatrzęsienie. Słowa powtarzają się po wielokroć, nawet w obszarze jednego zdania - świadczy to niestety o mało rozbudowanym słownictwie. Z tej samej półki są te liczne: "było", być" "był", "była"... Da się je zastąpić, da się sformułować myśli, nie nadużywając wszelkich pochodnych słowa "być".

Reasumując: przeczytałem i szybko zapomnę.

Wena

Poziom: 25 HP   4%   59/1490
   MP   100%   711/711
   EXP   78%   57/73
Odpowiedz do tematu